DünyaAlmanya, 8 bin Türk mülteciden Türkiye’ye dönmelerini istedi

Almanya, 8 bin Türk mülteciden Türkiye’ye dönmelerini istedi

16.06.2009 - 15:53 | Son Güncellenme:

Eyalet mahkemeleri: İşkence bitti, ihlaller kalmadı, din baskısı yok

Almanya, 8 bin Türk mülteciden Türkiye’ye dönmelerini istedi

ALMAN Hükümeti, uzun süreden bu yana ülkesinde barındırılan yaklaşık 8 bine Türk vatandaşı mülteciye Türkiye’de insan hakları alanında koşulların büyük ölçüde düzeldiğini bildirirken, ülkelerine dönmelerini istedi. Üst mahkemeye açılan davada Berlin ile Hessen Eyalet Mahkemeleri Türkiye’de insan hakları alanında önemli ilerleme kaydedildiği vurgulanırken toplu işkence olaylarının görülmediğini, insan hakları ihlallerinin büyük ölçüde azaldığını, din baskısı yapılmadığını farklı etnik gruplar ile dinlere koruma sağlandığı belirtildi.
Federal İçişleri Bakanlığı, Türkiye’deki siyasi baskıları gerekçe göstererek Almanya’ya sığınan ve yıllardan bu yana geçici oturma izniyle Almanya’da kalan yaklaşık 8 bin Türk vatandaşı mülteciye, “Ülkenizde durum iyileşti, dönmenizde sakınca yok” mektubu gönderdi. Alman İlticacılar Derneği’nin yaptığı açıklamaya göre, 7 bin 735 Türk vatandaşına gönderilen mektupta, “Türkiye’de durum iyileşti. Ülkenize gitmenizde sakınca yok” denildi. Mektuba itiraz eden Türk mülteciler, Almanya’daki eyalet mahkemelerine dava açtı. Bazı davalar üst mahkemelere de taşındı. Berlin ile Hessen Eyaleti Yüksek Mahkemeleri ve Lunenburg Yerel Mahkemesi’nin ret kararlarında Türkiye’de insan haklarındaki ilerlemeye dikkat çekildi.
Mahkemenin ‘HESS.VGH 22.02.2006/A12S 919’ sayılı kararlarında, şöyle denildi:
“AB sürecinde açıklanan paketler de ortaya koydu ki, Türkiye’de toplu işkence, insan hakları ihlali gibi uygulamalar yok. Reformlara imza atan Türkiye’nin Güneydoğusu’ndan gelen insanlar izlenmiyor, şiddet görmüyor. Din baskısı iddiası doğru değil. Türk devletinde farklı etnik gruplara, dinlere koruma var. Farklı dini gruplar için de bir tehlike yok. Devlet ne kendisi şiddet uyguluyor, ne dolaylı yoldan yapıyor. AB’ye uyum döneminde demokratik bir süreç oluştu. Geri gönderme olayları yasaldır, ülkenize dönebilirsiniz.”
Türk mültecilerin üst mahkemeden bekledikleri karar alamamaları üzerine konunun son umut olarak eyalet meclislerine götürüleceği belirtildi. Almanya’daki hukuksal süreçte son karar merci olan Eyalet Meclisi’nin de olumsuz karar vermesi halinde Türk mültecilerin en geç 2-3 ay içinde ülkeyi terk etmesi gerektiği bildirildi. Alman yasalarına göre ülkesine dönme yönündeki mahkeme kararına uymayanların “kaçakö durumuna düştüğü, yakalandıklarında polis tarafından uçağa bindirilerek ülkelerine gönderildiği hatırlatıldı.