DünyaAlman siyasetinde ‘çifte’ karışıklığı!

Alman siyasetinde ‘çifte’ karışıklığı!

01.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Almanya’da koalisyon hükümetince daha önce üzerinde anlaşmaya varılan ve geçen hafta kamuoyuna duyurulan Alman vatandaşlığına geçme koşullarını kolaylaştırma planı, hem hükümette hem de mecliste krize neden oldu.

Alman siyasetinde ‘çifte’ karışıklığı

Amerikanın Sesi’nde yer alan habere göre, reform planına, ana muhalefetteki Hıristiyan Birlik Partileri CDU/CSU ile ırkçı Almanya İçin Alternatif (AfD) partisi sert tepki gösterirken, değişikliğe daha önce destek veren koalisyon ortağı FDP’nin son anda karşı çıkması tartışmaları alevlendirdi.

Haberin Devamı

CDU Genel Başkanı Friedrich Merz, SPD ve Yeşiller’in imzasını taşıyan planın Almanya’ya göçü kolaylaştıracağını ve sosyal sistemi suistimal edenlerin sayısının artacağını öne sürdü. Merz, “Alman vatandaşlığı değerlidir. Bu kadar kolay çarçur edilmemeli” derken Birlik Partileri’nin, özellikle planda yer alan ve Türkiye kökenli göçmenlere yönelik olarak öngörülen “çifte vatandaşlık” olanağına onay vermeyeceklerini açıkladı.

Alman siyasetinde ‘çifte’ karışıklığı

CDU Genel Sekreteri Mario Czaja da, Alman vatandaşlığının ancak ülkeye iyi derecede uyum sağlamış göçmenlere verilmesinden yana olduklarını, vatandaşlığa geçiş süresinin 8 yıldan 5 yıla düşürülmesine karşı çıktıklarını, yasayı bloke edeceklerini bildirdi.

Koalisyonda yer alan ve hükümetin kuruluş anlaşmasında vatandaşlığa geçiş süresinin kısaltılması yönündeki plana ‘Evet’ diyen FDP ise, şimdi “Vatandaşlığa geçişin kolaylaştırılmasının zamanı değil” diyerek Başbakan Olaf Scholz’ü yalnız bıraktı. Göçmen karşıtı AfD ise, “Alman vatandaşlığı başarılı bir uyum sürecinin taçlandırılmasıdır. Yeni planın hedefi, uyumdan vazgeçerek, Alman vatandaşlığını da değersizleştirmektir” görüşünü savundu.

Haberin Devamı

Scholz ise Almanya’nın bir göç ülkesi olduğunun artık tartışılmaması gerektiğini ifade ederek, “Bu gerçek ışığında politikalar üretip hayata geçirmeliyiz. Burada çoğu on yıllardır yaşayan göçmen insanların burada kalmaları için bazı yasal düzenlemeleri kolaylaştırmalıyız” dedi ve planı savundu. Almanya’da 22 milyondan fazla göçmen kökenli insanın yaşadığına ve bunlardan 9 milyonunun Alman vatandaşlığı bulunmadığına dikkati çeken Scholz, özellikle çifte vatandaşlık konusunda, “Birden fazla vatandaşlığa karşı çıkılmasını anlayamıyorum” dedi.