30.01.2023 - 08:54 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Başkent Stockholm'de arka arkaya yaşanan skandallar, İsveç'in NATO üyeliğine mal olabilir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hafta sonu Türkiye'nin Finlandiya'nın üyeliğine destek verebileceğini söyledi.
"Biz icabında Finlandiya'yla ilgili farklı bir mesaj verebiliriz. Finlandiya'yla ilgili farklı mesajı verdiğimiz zaman İsveç şok olacak. Ama Finlandiya da aynı yanlışı yapmaması lazım" diyen Erdoğan, İsveç ile yaşanan gerilime atıfta bulundu.
İsveç'te yeni yılın ilk günlerinde YPG'li teröristler Erdoğan'ın maketini Stockholm'deki tarihi belediye binası önünde astı. İlk skandalın yankısı dinmeden bu kez aşırı sağcı politikacı Rasmus Paludan Türkiye Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim yaktı. Paludan'ın yol açtığı rezalet sadece Türkiye'de değil birçok ülkede büyük tepki gördü.
Cumhurbaşkanı Erdoğan hafta sonu yaptığı konuşmada İsveç ve Finlandiya'ya teröristlerin iade edilmesi mesajını da verdi, "Eğer bu teröristleri bize iade etmezseniz, 120 kişilik bir liste verdik, kusura bakmayın" diye konuştu.
Erdoğan'ın Finlandiya'ya yeşil ışık yakan çıkışı dünyada ses getirdi, ilk sayfalardan verildi.
İngiliz BBC, 'Erdoğan, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyelik başvurusunu engelleyebileceğini söylüyor' başlığıyla sunduğu haberde Ankara'nın İsveç olmadan Finlandiya'nın ittifaka katılmasını onaylayabileceğini öne çıkardı.
Uluslararası haber ajansı Agence France-Presse (AFP), 'Erdoğan, Finlandiya'nın İsveç'siz NATO'ya katılabileğini söylüyor' başlığıyla haberi abonelerine geçti. Erdoğan'ın ilk kez böyle bir yorum yaptığını vurgulayan AFP, yanı sıra Temmuz ayında Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta gerçekleşecek NATO zirvesinde ittifakı 32 ülkeye genişletme planını raydan çıkarmakla tehdit ettiğini savundu.
'Erdoğan Finlandiya'nın NATO başvurusunu onaylayabilir, İsveç'i şok edebilir' diyen Amerikan Associated Press, Türkiye'nin Avrupa ülkelerine seyahat uyarısı yayınladığını da belirtti.
Al Jazeera, 'Erdoğan Türkiye'nin Finlandiya'yı NATO'ya kabul edebileceğini ancak İsveç'i engelleyebileceğini söylüyor' başlığını tercih etti. Televizyon, İskandinav ülkelerinin NATO başvurusunu yalnızca Türkiye ve Macaristan'ın onaylamadığını hatırlattı.
Bloomberg, 'Türkiye Finlandiya'nın NATO başvurusunun arkasında durabilir, İsveç'i reddedebilir' başlığını kullandı.
The Guardian, 'Erdoğan, Türkiye'nin İsveç olmadan Finlandiya'nın NATO'ya girişini kabul edebeliceğini söylüyor' başlıklı haberinde Ankara'nın Stockholm'den taleplerini bir kez daha yinelediğini yazdı.
Rus haber ajansı TASS, 'Erdoğan, Türkiye'nin Finlandiya'ya karşılık vereceğini, İsveç'in NATO üyeliğinin ise farklı olabileceğini söylüyor' başlığını seçti.
Bir diğer Rus yayın kuruluşu Sputnik de açıklamaları okurlarına aktardı, 'Türkiye, Finlandiya'nın NATO üyeliği için karar verebilir' ifadesini başlık olarak tercih etti.
El Arabiya ise, 'Erdoğan: Türkiye, Finlandiya'nın NATO'ya girişini kabul edebilir' dedi.
İsveç medyasından Aftonbladet, 'Türkiye Finlandiya'ya 'evet' demeye açık' başlıklı haberini ilk sayfasından sundu, "İsveç şok olacak" cümlesine vurgu yaptı.
Dagens Nyheter gazetesi ise 'Erdoğan: Türkiye Finlandiya'nın NATO'ya girişine izin verebilir' başlığını kullandı, siyasi analist Gunilla Herolf'un görüşlerine yer verdi. Herolf, iki İskandinav ülkesinin ayrı ayrı üyeliğine NATO'nun kesinlikle karşı çıktığını savundu.
'Türkiye Finlandiya'nın NATO başvurusunu kabul edebilir' diyen Expressen gazetesi, ABD'nin eski başkanı Donald Trump'ın danışmanı John Bolton'ın görüşlerini ilk sayfasından aktardı. Son haftalarda Türkiye karşıtı çıkışlarıyla gündem olan John Bolton, Wall Street Journal gazetesinde yayımlanan görüşlerini tekrar etti ve Türkiye'nin NATO'dan dışlanması gerektiğini söyledi.
İsveç devlet televizyonu SVT'deki bir programda konuşan Bolton, Ankara'nın mevcut pozisyonunun 'bir tür şantaj' olduğunu ileri sürdü.
SVT, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik başvurularına gösterdiği direnişe karşı ABD'de eleştirilerin giderek arttığını, Demokrat ve Cumhuriyetçi siyasetçilerin sabrının tükenmeye başladığını öne sürdü. Resmi televizyon, söz konusu politikacılar arasına Donald Trump döneminde Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak görev yapan John Bolton'ın da katıldığını belirtti.
Türkiye'nin Rusya'dan S-400 satın almasının NATO'dan ihraç nedenlerinden biri olabileceğini savunan Bolton, Ankara'nın İskandinav ülkelerinin ittifaka katılım sürecini sabote etme girişiminde bulunduğunu iddia etti.
'Bir üyeyi NATO'dan ihraç etmek mümkün mü?' şeklindeki soruyu yanıtlayan John Bolton, daha da ileri gidip Türkiye'yi devre dışı bırakmak için NATO'nun fesh edilip tekrar kurulabileceğini söyledi. ABD'li siyasetçi ayrıca, Türkiye'de Mayıs ayında gerçekleşecek seçimlere kadar hiçbir adım atılmamasını da istedi.
'Erdoğan'ın güç oyunu: Ayrılık istiyor' oldu. Turku Akademi'den profesör Göran Djupsund'un görüşlerine yer veren gazete, Türkiye'nin mesajının sürpriz olmadığını savundu. Expressen, İsveç'in NATO üyeliğinin çevresindeki girdaplar ve dönüşlerin dünya çapında manşetlere taşındığı yorumunu yaptı.
Svenska Dagbladet, 'Erdoğan: Türkiye Finlandiya'nın NATO'ya girişine 'evet' diyebilir' başlığını seçti, "Eğer farklı yanıt verirsek, İsveç şok olacak" cümlesini spotuna yerleştirdi.
Gazetedeki bir diğer haber, 'Finli uzman: Biz ve İsveç arasında bir ayrım istiyorum' başlığını taşıyordu, Helsinki'nin Stockholm olmadan ittifaka katılmasının radikal bir hava değişimiyle mümkün olabileceği belirtildi.
'Erdoğan: Türkiye Finlandiya'nın NATO'ya girişine izin verebilir' diyen Göteborgs-Posten, Türk liderin İsveç'in ittifaka katılma serüveninde kendisini alay konusu haline getirdiğini söylediğini yazdı.
Türkiye'den gelen açıklamalar Sydsvenskan gazetesinde 'Erdoğan: Belki de yalnızca Finlandiya onaylanacak' başlığıyla yer buldu.