11.10.2022 - 21:51 | Son Güncellenme:
ABD 2023 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısının Senato versiyonundan, Türkiye’ye F-16 satışını koşullara bağlayan eklemelerin ikisi de çıkarıldı. Senato tasarıyı tamamladıktan sonra Temsilciler Meclisi’nin versiyonu ile ortak bir metin haline getirilerek onay için ABD Başkanı Joe Biden’a gönderilecek.
Türkiye, F-35 krizinden sonra ABD’den 40 adet F-16 Blok 70 savaş uçağı ile 80 adet savaş uçağının modernizasyonu için kit satın alma talebinde bulunmuştu. ABD Başkanı Biden, daha önce Türkiye’ye F-16 savaş uçaklarını satmaları gerektiğini, bunun için ABD Kongresi’nden onay alabileceklerini söylemişti. Ancak New Jersey Senatörü Bob Menendez’in sunduğu “F-16’lar veya F-16 modernizasyon kitlerinin Türkiye tarafından Yunanistan hava sahasına yönelik tekrarlayan ihlallerde kullanılmayacağına dair güvence” ve “satışın ABD çıkarına olması” eklemeleri tasarının Senato versiyonuna dahil edilmişti. Maryland Senatörü Chris van Hollen ise bu koşullara, uçakların terör örgütü YPG/PKK’ya karşı kullanılmamasını ve Türkiye’nin İsveç ile Finlandiya’nın NATO üyeliğini onaylaması şartını eklemişti. Konuyla ilgili görüşmelerde bulunmak üzere AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve AK Parti Dış İlişkiler Başkanı Efkan Ala başkanlığındaki bir heyet de ABD’ye gitmişti. Tasarıdan iki koşul maddesinin çıkarılmasının Türkiye’nin ABD’de yürüttüğü diplomatik çabaların sonucu olduğu vurgulandı.
ABD’YE F-16 ZİYARETİ
Türkiye’ye F-16 savaş uçaklarının satışı için görüşmelerde bulunmak üzere AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve AK Parti Dış İlişkiler Başkanı Efkan Ala başkanlığındaki heyet ABD’ye gitmişti. Heyette, Ala ile birlikte, AK Parti Milletvekilleri Osman Aşkın Bak, Akif Çağatay Kılıç, Mehdi Eker ve Volkan Bozkır yer almıştı.
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Akif Çağatay Kılıç, Türkiye'nin F-16 almasına ilişkin hem yönetimin hem de kongre tarafının yaklaşım açısı olduğunu belirterek, "Belirli anlaşmaların yapılabilmesi için kongre onayı gerekiyor. Bu çerçevede işi doğrudan anlatmak, temasları doğrudan yüz yüze yapmak için biz de heyet olarak oradaydık. Görüşmelerimizde genel anlamda olumlu bir havayla karşılaştık.
Yaptığımız fikir alışverişlerinde bizim ortaya koymuş olduğumuz birçok konunun kabul gördüğü, Türkiye’nin ortaya koymuş olduğu çabaların; bu Montrö Anlaşması'nın hayata geçirilmesi ve boğazların kapatılmasından tutun da tahıl koridorundaki ulaştığımız başarının da takdir edildiğini görme fırsatımız oldu. Seçilmiş milletvekili ve seçilmiş siyasiler olarak onların da bazı farklı düşünceleri olabiliyor ama burada özellikle senato kanadının ve temsilciler meclisi kanadının dış işleri komisyonları nezdindeki çalışmalarda bizim bazı kabul etmediğimiz ve bu anlamda devlet yetkililerimizin yaptığı açıklamalardan da malum; kabul etmeyeceğimiz şartlar ortaya koymaya çalışma yönünde birtakım çalışmalar var satışla ilgili olarak" ifadelerini kullanmmıştı.