12.10.2022 - 13:16 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Doğu Akdeniz'de 2020 yazında fırtına kopmasıyla silahlanmaya milyarlarca euro harcayan Yunanistan, Fransa'dan Rafale jetleri satın aldı, ABD'den F-35 istedi ve elindeki F-16 jetlerinin modernizasyonuna başladı.
Türkiye ise insansız hava araçlarında çığır açan Bayraktar TB2 ve diğer drone'larını Ege Denizi'nin üstünde uçurdu, yeni F-16 jetleri ve modernizasyon kitleri satın almak için ABD'ye başvurdu.
Washington'da Atina'yı destekleyen senato üyeleri Türkiye'ye F-16 verilmemesi için hemen harekete geçti, Haziran ayı sonundaki NATO zirvesinde buluşan Türkiye ve ABD liderlerinin gündeminde savaş uçakları vardı. ABD Başkanı Joe Biden, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinde Türkiye'ye F-16 satışına açık destek verdi.
Biden'ın verdiği mesajla telaşlanan Yunanistan için son bir çaba daha harcayan Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Senatör Bob Menendez ile Maryland Senatörü Chris van Hollen, Türkiye'ye F-16 satışını sınırlayan teklifler sundular.
Yunanistan'da televizyonlar, gazeteler ve internet siteleri Türkiye'ye F-16 sevkiyatını şartlara bağlayan adımları sevinç çığlıklarıyla verdi. Son teklifte, jetlerin Türkiye'nin eline geçince Yunanistan'ın hava sahasında uçmaması gibi maddeler vardı.
Hava sahasını dünyada eşi benzeri görülmemiş şekilde 10 mil olarak ilan eden Yunanistan, uluslararası standart olan 6 mili kabul etmiyor. Türk jetlerinin 6 millik kendi hava sahasında uçmasını ise, 'ihlal' olarak rapor ediyor.
Ancak Washington'dan Salı akşamı gelen haber, Atina'da soğuk duş etkisi yarattı. Türkiye'ye F-16 satışını koşullara bağlayan eklemeler, ABD 2023 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısının Senato versiyonundan çıkarıldı. İki madde, New Jersey Senatörü Demokrat Menendez ile Maryland Senatörü van Hollen'ın talebiyle tasarıya girmişti.
Senato NDAA tasarısını tamamladıktan sonra Temsilciler Meclisinin versiyonu ile ortak bir metin haline getirilerek, onay için ABD Başkanı Biden'ın masasına gönderilecek. Tasarının kasım ayında önce oylanması beklenmiyor.
Türkiye'ye dair her haberi manşetine taşıyan Yunan medyası, ABD'deki F-16 gelişmesini ise büyütmemeyi tercih etti. Yunan medyasından To Vima gazetesi, 'ABD Senatosu F-16 satışı için yeşil ışık mı yakıyor? Türk medyası ne yazıyor?' başlıklı haberinde, Amerikan haber ajanslarının sessizliğini koruduğunu yazdı. To Vima, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Eylül ayında BM Genel Kurulu toplantısı için gittiği ABD'de Senatörler Lindsey Graham ve Chris Coons ile buluştuğunu hatırlatıyor. Erdoğan, söz konusu buluşmanın ardından ABD'nin F-16 satışına izin vereceğine dair 'pozitif mesajlar' aldığını uluslararası medyaya söyledi.
'Senato savunma bütçesinde F-16'lar için değişiklik var' diyen Kathimerini gazetesi, haberinin spotunda NDAA'ya Türkiye'nin F-16 jetlerinin en üst modeli Viper için kit verilmesi amacıyla eklemeler yapıldığını bildirdi. Yunan kökenli siyasetçi Chris Pappas'ın Temsilciler Meclisi'ndeki tasarıya eklettiği maddelerin halen durduğunu belirten Kathimerini, Temsilciler Meclisi ve Senato'daki metinlerin birleştirileceğini aktardı. New Hampshire vekili Demokrat Chris Pappas'ın tasarıya Türkiye'ye F-16 satışını engellemek için eklettiği maddenin de kaldırılmasına kesin gözüyle bakılıyor.
CNN Yunanistan 'ABD Senatosu Türkiye'ye F-16 satışı için şartları çıkardı' başlığını attı, Ta Nea 'Türk medyası: ABD Senatosu F-16 satışına sınırlamayı kaldırdı' dedi.
Yunanistan'ın en popüler internet sitelerinden in.gr, 'ABD'den bomba: Türkler 'Senato F-16 satışına sınırlamayı çıkardı' diyor' başlığını seçti.
Eleftheros Typos gazetesi, 'Türk medyası: ABD Senatosu Menendez'in F-16 satış şartlarını reddetti' başlığıyla okurlarının karşısına çıktı.
Skai televizyonu, 'ABD Senatosu'nun savunma bütçesinde F-16'lar için Menendez değişikliği var' dedi.
Yunanistan Dış İlişkiler ve Savunma Devlet Konseyi toplantısı, bugün Atina'da gerçekleşiyor. CNN Yunanistan, kısa adı KYSEA olan zirvenin 'Türk tehditleri'nin gölgesinde toplanacağını yazdı. in.gr internet sitesi, 'KYSEA Ankara'ya odaklanarak toplanıyor-Türk provokasyonları sürüyor' başlığını tercih etti.
Kathimerini, 'KYSEA: Prag sonrası Yunan-Türk ajandada' başlığıyla toplantıyı ilk sayfasından gördü.
Ethnos gazetesi, 'Türkiye'den giderek artan meydan okumalar ve infilak eden açıklamalar: Atina'nın dört seviyede yanıtı' başlıklı bir habere sayfalarında yer verdi. Katerina Kokkaliari imzalı haberde, Türk tarafının uluslararası toplumun açık mesajlarını görmezden geldiği, 'yeni tehditler' ve 'sahte haberler'e devam ettiği ileri sürüldü.