DünyaABD'de Müslüman karşıtı olaylar yılın ilk yarısında yüzde 70 arttı

ABD'de Müslüman karşıtı olaylar yılın ilk yarısında yüzde 70 arttı

30.07.2024 - 15:24 | Son Güncellenme:

Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi'ne (CAIR) göre, ABD'de İslamofobik ve Müslüman karşıtı olaylar 2024'ün ilk yarısında yüzde 70 arttı.

ABDde Müslüman karşıtı olaylar yılın ilk yarısında yüzde 70 arttı

Geçtiğimiz yıl Ekim ayında patlak veren ve halen devam eden İsrail-Hamas savaşı ile birlikte artan İslamofobi ve önyargı nedeniyle Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) Müslümanlara yönelik ayrımcılık ve saldırılar 2024'ün ilk yarısında arttı.

Haberin Devamı

Amerika-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR) Salı günü yaptığı açıklamada, Gazze'deki savaş sebebiyle İslamofobi ve Müslüman karşıtlığı artarken, bu yılın ilk yarısında ABD'deki Müslümanlara ve Filistinlilere yönelik ayrımcılık ve saldırıların yaklaşık yüzde 70 oranında arttığını belirtti.

İnsan hakları savunucuları, ekim ayından bu yana süren, on binlerce insanın ölümüne ve insani krize yol açan İsrail-Gazze savaşı nedeniyle dünya genelinde İslamofobi ve Filistin karşıtı önyargı ve antisemitizmin arttığını bildirdi.
CAIR, 2024'ün ilk altı ayında 4.951 Müslüman ve Filistin karşıtı olay yaşandığını bildirirken, bu sayı, 2023'ün aynı dönemiyle karşılaştırıldığında neredeyse yüzde 70'lik bir artışa tekabül ediyor.

Haberin Devamı

Şikayetlerin çoğunun göç ve sığınma, işyerinde ayrımcılık, eğitimde ayrımcılık ve nefret suçları kategorilerinde yer aldığını vurgulayan CAIR, 2023 yılı boyunca yaklaşık 3.600'ü savaşın başlamasından sonraki son üç ayda olmak üzere toplamda 8.061 şikayet belgelendirmişti.

Son dokuz ay içinde ABD'de meydana gelen korkutucu olaylar arasında; ekim ayında Illinois'de altı yaşındaki Filistin asıllı Amerikalı bir çocuğun öldürülmesi, şubat ayında Teksas'ta Filistin asıllı Amerikalı bir adamın bıçaklanması, kasım ayında Vermont'ta Filistin kökenli üç öğrencinin vurulması ve mayıs ayında 3 yaşındaki Filistin asıllı Amerikalı bir kız bebeği boğma girişimi yer aldı.

Ekim ayından bu yana, İsrail'in ana müttefiki olan ABD'de Gazze'de çok sayıda protesto gösterisi düzenlendi. CAIR'in raporunda, üniversite kampüslerinde Filistin yanlısı protestolar ve kamp yerleşimlerine yönelik polis ve üniversite yetkililerinin baskısına dikkat çekildi.

CAIR, kamuoyu açıklamaları ve videoları incelemesinin yanı sıra kamuoyu çağrıları, e-postalar ve çevrimiçi şikayet sistemi aracılığıyla aldığı raporları değerlendirerek sayılarını derliyor. Ayrıca medyada bildirilen olayların taraflarıyla iletişime geçiyor.

İsrail, BMGK'nın derhal ateşkes ilan edilmesini öngören kararına rağmen Gazze'ye yönelik saldırılarını ve sivil katliamlarını sürdürürken, uluslararası kınamalarla karşı karşıya kaldı. Gazze'deki sağlık yetkililerine göre, 7 Ekim'den beri İsrail'in Gazze'de düzenlediği saldırılarda çoğu kadın ve çocuk olmak üzere yaklaşık 40 bin Filistinli öldürüldü ve yaklaşık 84.700 kişi de yaralandı.

Haberin Devamı

Harabeye dönüşen Gazze'nin pek çok bölgesinde gıdaya, temiz suya ve ilaca ulaşmak hala çok zor. Güney Afrika'nın açtığı bir dava kapsamında İsrail, Uluslararası Adalet Divanı'nda soykırımla suçlanıyor. Mahkeme, Başbakan Binyamin Netanyahu yönetiminin, 6 Mayıs tarihinde işgal edilmeden önce bir milyondan fazla Filistinlinin sığındığı güneydeki Refah kentindeki faaliyetlerini derhal durdurmasına hükmetmişti.

Yazarlar