04.03.2022 - 17:53 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
ABD Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg, Çarşamba günü petrol fiyatlarıyla ilgili bir tartışma sırasında, MSNBC'den Stephanie Ruhle'nin Başkan Biden'ın "İran'la bir şeyler yapmayı" düşünüp düşünmeyeceğini sormasının ardından "tüm seçeneklerin masada" olduğunu söyledi.
Ruhle, Buttigieg'e Biden'ın Keystone XL Boru Hattını etkinleştirmeyi veya "İran ile bir şeyler yapmayı" düşünüp düşünmeyeceğini sordu.
"TÜM SEÇENEKLER MASADA"
Ulaştırma Bakanı Buttigieg ise, "Bakın, başkan tüm seçeneklerin masada olduğunu söyledi. Ancak daha stratejik ve taktiksel eylemlerin fark yaratabileceği, kısa vadeli sorunlara kalıcı çözümler peşinde koşmadığımızdan da emin olmamız gerekiyor." diye cevap verdi.
Pete Buttigieg'in bu açıklamasına tam anlamıyla tepki yağdı. Özellikle Twitter'da Buttigieg, eleştiri yağmuruna tutuldu. Rusların Ukrayna'yı işgali devam ederken, Buttigieg'i eleştirenler Amerikan enerji bağımsızlığı çağrısında bulundu.
Bazıları ise Buttigieg'in açıklamasını "kalıcı çözümler aramalıyız" diyerek eleştirdi. Hem Demokratlar hem de Cumhuriyetçiler, Biden'a Rusya'dan petrol ithalatını yasaklaması çağrısında bulundu. Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, tamamen Rus petrolünü yasaklamaktan yana olduğunu söyledi.
Lisa Murkowski ve Joe Manchin de Rus petrolünün ithalatını yasaklayacak iki partili yasayı yürürlüğe koydu. Murkowski, Politico'ya Rus petrolünü yasaklamanın ABD'nin Rusya'ya atmak için bıraktığı en önemli araç olduğunu söyledi.
BEYAZ SARAY'DAN RUSYA'DAN İTHALAT" AÇIKLAMASI
Beyaz Saray Basın Sekreteri Jen Psaki'ye Perşembe günkü Beyaz Saray basın brifingi sırasında Rusya'dan ithalatın yasaklanması için ne yapılması gerektiği soruldu. NBC'den Kristen Welker, petrol yasağı konusunda nihai bir karara varmak için ne olması gerekiyor?" diye sordu.
Psaki, "Tam olarak bu prizmadan bakıp bakmadığımızı bilmiyorum... Şu anda Rus ekonomisini felce uğratan önemli, tarihi adımları atmaktan geri durmadık." dedi. Psaki, "Küresel enerji arzını azaltmak gibi stratejik bir çıkarımız yok ve bu, Amerikan halkı için benzin pompasındaki fiyatları artıracaktır" diye ekledi.
Geçen yıl Mart ayında ABD'nin İran'dan 1 milyon varili aşkın petrol ithal ettiği ortaya çıkmış, yaptırımlara rağmen 30 yıldaki ikinci ithalat bir ay sonra açıklanmıştı. Son olarak ise Rusya'nın Ukrayna'yı işgale başlamasının ardından fiyatlarda artış yaşandı.
ABD, 1991 yılından beri İran'dan ilk ithalatını 2020 yılında, ikinci ithalatını ise 2021 yılında yapmıştı. 2021 yılında 1 milyon 33 bin varil petrol alan ABD, 2020'de ise 26 bin varil petrol ithal etmişti.
AĞIR YAPTIRIMLAR
ABD’de Donald Trump yönetimi, İran ile Barack Obama döneminde yapılan nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmiş ve 2018 yılında yürürlüğü koyduğu sert yaptırımlarla İran’ın petrol ihracatına ağır darbe indirmişti.
ABD’de yönetim değişikliği sonrasında yaptırımların gevşetileceği beklensiyle İran’ın petrol ihracatı yükselişe geçmişti, değişiklikle beraber yaptırımlarının kaldırılması amacıyla görüşmeler başlamıştı.
İran'ın petrol üretim ve ihracat altyapısı, Washington yönetiminin nükleer anlaşmadan geri çekilerek, ülkenin petrol ihracatını sıfırlamayı hedefleyen yaptırımları devreye soktuğu 5 Kasım 2018'den beri zor günler yaşıyor.
Avusturya'nın başkenti Viyana'da nisan ayında yeniden başlayan ve İran'daki hükümet değişikliği nedeniyle ara verilen İran nükleer anlaşması müzakerelerinin 29 Kasım'da yeniden başlayacağı açıklanmıştı.
"Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP)" olarak adlandırılan anlaşmaya ilişkin müzakereler kapsamında İran'ın enerji sektörüne yönelik bir dizi yaptırım 10 Haziran'da kaldırılmış olsa da petrol ihracatına yönelik yaptırımlar hala yürürlükte.