DünyaABD ile mafya savaşta böyle iş birliği yapmış! Asıl amaçları yeni ortaya çıktı

ABD ile mafya savaşta böyle iş birliği yapmış! Asıl amaçları yeni ortaya çıktı

30.12.2022 - 06:41 | Son Güncellenme:

Milyonlarca insanın hayatını kaybettiği İkinci Dünya Savaşı, insanlık tarihinde birçok ilkin yaşanmasına neden oldu. Başta atom bombası olmak üzere tüm dünyanın yıkım gücü yüksek silahlarla tanıştığı tarihin en büyük felaketiyle ilgili yeni gün yüzüne çıkan 'mafya' detayı ise oldukça çarpıcı.

ABD ile mafya savaşta böyle iş birliği yapmış Asıl amaçları yeni ortaya çıktı

Derleyen: Oğuzcan Atış / Milliyet.com.tr - Dönemin Nazi Almanyası'nın 1 Eylül 1939 yılında Polonya’yı işgal etmesiyle başlayan İkinci Dünya Savaşı, havada, karada ve denizde birbirinden kanlı mücadelelere sahne oldu. Büyük bir insanlık dramının yaşandığı savaşta yaklaşık 80 milyon insan hayatını kaybetti, bir o kadarı da yaralandı. İnsanlık tarihinin en büyük felaketi olarak görülen İkinci Dünya Savaşı'nda kullanılan bazı askeri araçlar ise kimi zaman yarattığı yıkımla kimi zaman da türlerinin ilk örneği olmalarıyla kayıtlara geçti. Bu silahlardan birisi de Alman donanması tarafından kullanılan ve savaşın ilk anlarında müttefik güçlere denizleri dar eden U-botlar oldu.

Haberin Devamı

ABD ile mafya savaşta böyle iş birliği yapmış Asıl amaçları yeni ortaya çıktı

'KURT SÜRÜSÜ' TAKTİĞİ

Takvimler 1942 yılını gösterdiğinde Atlantik Okyanusu'ndaki hakimiyet mücadelesi zirveye çıkmıştı. Grup halinde dolaşan Alman denizaltıları 'kurt sürüsü' taktiğiyle müttefik gemilerine saldırıyor, müttefiklerin ticaretini ve ikmal hatlarını baltalıyordu. Alman denizaltıları yüzlerce gemiyi batırmış ve ABD’nin Atlantik'teki en önemli limanlarından birine ev sahipliği yapan New York yakınlarına kadar yaklaşmıştı. ABD, 7 Aralık 1941 tarihinde Pasifik Okyanusu'nda uğradığı 'Pearl Harbor' saldırısının bir benzerinin Atlantik kıyılarında yaşanmasını istemiyordu ve mutlaka bir şeyler yapılmalıydı.

Şubat 1942'de Fransa tarafından işetilen ve çağdaşlarından daha teknolojik ve hızlı olan SS Normandie isimli transatlantik gemisi ABD tarafından ele geçirildi ve Avrupa’ya yapılacak sevkiyatlarda kullanılmak amacıyla hazırlanmaya başladı. Askeri gemiye dönüştürülen SS Normandie, sefere çıkmaya hazırlandığı sırada güvertesinde çıkan yangın sebebiyle kullanılamaz hale geldi ve battı. ABD donanmasının istihbarat subayları, SS Normandie’nin sabotaj sonucunda batmış olabileceğini düşünüyordu. Limanlardaki güvenlik önlemleri muhakkak artırılmalıydı.

Haberin Devamı

BAŞARISIZ OLUNCA MAFYADAN YARDIM ALDILAR

New York'taki ABD Donanması Deniz İstihbarat Dairesi (ONI) Üçüncü Deniz Bölgesi Komutanı Charles Radcliffe Haffenden, bir süredir sorumluluk sahasındaki Alman ve İtalyan casusluk faaliyetlerine karşı koymanın yollarını arıyordu. Limanlara ve balıkçı teknelerine yerleştirdiği adamlar başarısız olmuştu çünkü işçiler yabancı ve şüpheli gördükleri kimseyle konuşmuyordu. Limanlar, denizci sendikaları ve balıkçı teknelerinin neredeyse tamamı New York’ta faaliyet gösteren İtalyan mafyasının kontrolündeydi. Yapılması gereken belliydi. Haffenden, limanların güvenliğini ve kontrolünü sağlamak için mafyanın gücünü kullanacaktı.

İlk olarak Manhattan’ın doğusunda bulunan Fulton Balık Pazarı'nın büyük bölümünü kontrol eden ve New York mafyasının önemli isimlerinden biri olan Joseph Lanza ile temas kuran Haffenden, mafyanın donanmaya yardım etme istediği karşısında şaşkına döndü. Nazi Almanyası'nın ırkçı diktatörü Adolf Hitler ve İtalyan faşist diktatör Benito Mussolini’ye açık şekilde cephe alan İtalyan mafyası, kısa süre içinde ABD ordusuna yardım etmeye ikna oldu. New York limanında çalışan İtalyan göçmenler şüpheli gördükleri durumları Lanza üzerinden Haffenden’e bildirdi. Balıkçı teknelerinde çalışan işçilerin Alman donanmasına ait gemilere ikmal yapması ve limandaki grev girişimlerinin önü kesildi. Balıkçı teknelerine kurulan haberleşme sistemleri sayesinde neredeyse tüm doğu sahillerindeki deniz trafiği anlık olarak Haffenden’e iletilmeye başlandı.

Haberin Devamı
ABD ile mafya savaşta böyle iş birliği yapmış Asıl amaçları yeni ortaya çıktı

Lanza ile yapılan iş birliğinin sonuç vermesinin ardından bizzat Lanza’nın yönlendirmesiyle mafyanın bir diğer önemli ismi olan Charles 'Lucky' Luciano ile temasa geçen donanma istihbaratı, 1936 yılında fuhuş yaptırdığı gerekçesiyle 30 ila 50 yıl arasında hapis cezasına çarptırılan mafya babası ile anlaşmaya vardı. Yapılan anlaşma gereği ilk olarak daha rahat bir cezaevine nakledilen Luciano’nun dışarıdaki adamları, ABD ordusuna casuslar konusunda yardım etmeye başladı.

FBI'DAN GİZLEMEK İSTEDİ

Haffenden, Luciano ile yaptığı görüşmelerin gizli kalmasını istedi ve bu görüşme trafiğini elinden geldiğince FBI’dan gizlemeye çalıştı. Luciano’nun farklı bir cezaevine nakledilme süreci, standart bir prosedür olarak gösterildi. Luciano, savaşın sona ermesinin ardından ABD ile yaptığı anlaşma gereğince İtalya’ya dönmesi şartıyla serbest bırakıldı.

Haberin Devamı

HUSKY OPERASYONU

Mafya ile yapılan iş birliği sadece ABD’nin doğu sahillerini korumakla sınırlı kalmadı. Takvimler 1943 yılını gösteriyordu ve Almanya ile İtalya’nın başını çektiği Mihver ittifakı savaşta elde ettiği kazanımları artık yavaş yavaş kaybetmeye başlamıştı. Avrupa’nın yumuşak karnının İtalya olduğunu fark eden ABD, Avrupa’ya ayak basmaya hazırlanıyordu ve bir kez daha mafya ile iş birliğine gidilecekti.

ABD ile mafya savaşta böyle iş birliği yapmış Asıl amaçları yeni ortaya çıktı

Yeraltı operasyonu başarıya ulaşınca mafya ile iş birliğini artıran ABD, Avrupa topraklarında savaşa girmek için yeterli veriye sahip değildi. Birinci Dünya Savaşı sırasında Avrupa hakkında elde edilen tüm bilgiler yok edilmişti. Operasyon öncesinde bilgi toplamaya başlayan ABD, Sicilya hakkında bilgi toplamaya başladı.

Charles Luciano, Sicilya’da tanıdığı mafya liderleriyle temasa geçti ve ABD ordusuna yardım edilmesini için elçilik yaptı. Benito Mussolini ile iktidarı ele geçirdiği günden bu yana çatışma halinde olan Sicilya mafyası ise bu teklifi kısa süre içinde kabul etti ve ABD ordusunun yapacağı 'Husky' adlı çıkarma harekatına destek verdi.

Kuzey Afrika’da bulunan Alman askeri varlığını sonlandıran müttefik devletler, 9 Temmuz 1943'ü 10 Temmuz 1943 gününe bağlayan gece Sicilya’ya çıktı ve önemli bir ilerleme sağladı.

'ASIL AMAÇ İTALYANLARIN ALMANLARA DÜŞMAN OLMASIYDI'

Haberin Devamı

ABD'li yazar Matthew Black, ülkesi ile mafya arasındaki ilişkiyi 'Operation Underworld' adlı kitabında ayrıntılı bir şekilde anlattı. Geçtiğimiz günlerde yayımlanan ve ses getiren kitaba dair basına röportaj veren Black, yaşananlara farklı bir boyuttan bakarak sözleriyle yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. Black, "Bence asıl amaç İtalyanların Almanlara düşman olmasını sağlamaktı ve yaşananlar da bu şekilde gelişti. Mafya, savaş sırasında Müttefik devletlerin gerçek bir müttefikiydi" diye konuştu.