DünyaAB işkenceciler kulübü

AB işkenceciler kulübü

30.07.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

AB işkenceciler kulübü

AB işkenceciler kulübü


Af Örgütü, demokrasi ve insan hakları şampiyonu geçinen AB'nin dokuz üyesinin işkence ve insan hakları ihlalinden sabıkalı olduğunu açıkladı


Fransa'nın işkenceden hüküm giyen ilk Avrupa Birliği ülkesi oluşunun yankıları sürerken Uluslararası Af Örgütü Amnesty International'ın Avrupa Birliği masasından bir yetkili, AB üyesi dokuz ülkenin "insan hakları ihlali ve işkence sabıkalısı" olduğunu açıkladı.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde, 17 yargıcın oybirliği ile "işkence"den sorumlu görülen ve hüküm giyen Fransa'nın Birlik içindeki tek suçlu ülke olmadığı Af Örgütü Brigatte Ance tarafından açıklandı.
Yetkilinin açıklamalarına göre, Örgütün 1999 raporunda, Avrupa Birliğine üye yedi ülkede güvenlik yetkilileri, kontrol altında tuttukları kişilere karşı görevlerini kötüye kullandılar. 1999 raporunda adı geçen bu yedi ülke Belçika, İspanya, Fransa, Yunanistan, İtalya, Portekiz ve Britanya, Almanya ve Avusturya'da da benzer olayların yaşandığı, daha önceki yıllarda yayınlanan raporlarda belirtilmişti. Af örgütü yetkilisinin "yetkiyi kötüye kullanmak" diye tanımladığı fiilin açık anlamı işkence.
Örgüt yetkilisi, kötü muamele ve işkenceye maruz kaldıkları bildirilen kişilerin belirli insan gruplarından geldiklerini ortaya koyan bir şablon çizilebileceğini vurgularken şunları ekliyor: "Raporlarda belirtilen yıllarda, emniyet yetkililerinin mahkumlara ve göz altındakilere karşı, sistemli biçimde aşırı güç kullandıkları yönünde bir tablo beliriyor ve bu insanların, çoğunlukla Avrupa dışından etnik gruplara mensup oldukları görülüyor. Bunların çoğu, sığınma hakkı elde edebilmek ya da çalışmak için Avrupa'ya gelmiş kişiler."
Fransa'yı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine şikayet ederek, "Özgürlük şampiyonu" geçinen bu ülkenin "işkence" suçlamasıyla hüküm giymesine olanak sağlayan kişi hem Hollanda, hem Fas pasaportu taşıyan "çifte vatandaşlık" sahibi Ahmet Selmuni halen hapishanede ve uyuşuturucu kaçakçılığı nedeniyle çarptırıldığı 13 yıl hapis cezasını çekiyor. Selmuni, Fransa'yı İnsan Hakları Mahkemesi'ne şikayet ederken, tutuklu bulunduğu sırada işkence ile ayak parmaklarının kırıldığını ve tecavüze uğradığını öne sürmüş, Fransız makamlarına yaptığı başvurular sonuçsuz kalmıştı.


Yazarlar