02.05.2023 - 17:37 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr
15 Nisan tarihinde Sudan'da patlak veren çatışmalarda ordu güçleri ve Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) karşı karşıya. 17 gündür devam eden çatışmalarda şimdiye kadar 528 kişi öldü, 5 bin kişi ise yaralandı. Çatışmaların ilk günlerinde ise ABD konvoyuna açılan ateş gelişmeyi dünyanın gündemine oturtmuştu.
Çatışmalarının şiddetinin artması ve birçok kişinin bölgede ateş hattında mahsur kalmasının üzerine Almanya, ABD, Japonya ve Türkiye gibi ülkelerin önderliğinde Sudan'dan on binlerce kişi tahliye edildi.
Uluslararası Göç Örgütü (IOM) tarafından yayınlanan raporda, ülkede çatışmaların başladığı 15 Nisan’dan bu yana 334 bin 53 kişinin yani 66 bin 811 ailenin yerinden edildiği bildirildi.
Öte yandan Washington Post tarafından yapılan haberde çatışmalar kapsamında bölgede bir mülteci krizinin yaşanma riskinin olduğu aktarıldı. Haberde 800.000'den fazla insanın Sudan'dan kaçarak bölgede büyük bir mülteci krizini tetikleyebileceği uyarılarda bulunuldu.
BM yetkilileri Salı günü Cenevre'de düzenlenen bir brifingde, 100.000'den fazla mültecinin şimdiden ülkeyi terk ettiğini aktardı. Yakında Sudan'a gitmesi beklenen BM İnsani İşler Koordinatörü Martin Griffiths, durumun "kırılma noktasına" ulaştığını söyledi.
Halihazırda 400.000 mülteciye geçici bir yuva olan Çad'a son haftalarda Sudan'dan yaklaşık 30.000 kişi geldi ve gelmeye devam ediyor.
Çatışma başlamadan önce bile Sudan'da yaklaşık 16 milyon kişi insani yardıma ihtiyaç duyuyordu. BM'nin ülkedeki en üst düzey yardım yetkilisi Abdou Dieng Pazartesi günü yaptığı açıklamada, çatışmanın insani krizi "tam bir felakete" dönüştürdüğünü söyledi.
Güvenlik endişeleri nedeniyle faaliyetlerini askıya alan Dünya Gıda Programı, önümüzdeki günlerde dört eyalette gıda dağıtımına devam edeceğini bildirdi