19.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER - Son iki günde 8 binden fazla Faslı düzensiz göçmenin yüzerek ya da dalgakıranın olduğu yerden yürüyerek İspanya’ya bağlı Ceuta kentine geçiş yapması, iki ülke arasında kriz çıkarttı. İspanyol basınında yer alan haberlerde, aralarında geniş ailelerin ve 700 kadar çocuğun da olduğu 8 bini aşkın Faslı göçmen, 17 Mayıs gece yarısından itibaren yüzerek ya da Tarajal dalgakıranının olduğu yerden yürüyerek Ceuta tarafına geçmeye başladığı, 1 kişinin boğularak hayatını kaybettiği duyuruldu.
Fas güvenlik görevlilerinin, düzensiz göçmenlerin geçişini önlemek için hiçbir şey yapmadığı öne sürülürken, sadece bir gün içinde yaşanan düzensiz göçmen akını sonrasında Ceuta’daki göçmen barınma merkezlerinde yer kalmadığı bilgisi paylaşıldı. Ceuta yerel yönetimi kaynakları, Kovid-19 salgını tedbirleri kapsamında bazı düzensiz göçmenlerin sanayi sitesindeki depolarda tutulduklarını bildirdi. Hükümetin Ceuta’ya önceki gün öncelikle 150 polis ve 50 jandarma takviyesi yaptığı, dün dü asker gönderdiği bilgisi paylaşıldı.
İlişkiler gergindi
İçişleri Bakanı Fernando Grande Marlaska, Ceuta’ya geçen düzensiz göçmenlerden 4 bin kadarının ülkelerine geri gönderildiğini, bunun devamının geleceğini ve İspanyol sınırlarını koruyacaklarını açıkladı. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez de Fas ile yaşanan krizden dolayı, dünkü resmi programında yer alan Paris ziyaretini iptal ettiğini, Afrika Ekonomisi Finansmanı Zirvesi’ne katılmayacağını duyurdu. Sanchez, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Şu andaki önceliğim Ceuta’ya normalliği geri getirmek. Ceuta vatandaşları, İspanya hükümetinin mutlak desteğine sahip olduklarını, güvenliklerini sağlamak ve herhangi bir zorluk karşısında ülkenin bir parçası olarak bütünlüklerini savunmak için azami kararlılığa sahip olduğumuzu bilmelidir” ifadelerini kullandı. Yaşananların ardından Fas hükümeti, Madrid Büyükelçisi Karima Benyaich’i Rabat’a çağırdı.
Batı Sahra meselesinden dolayı son dönemlerde ciddi gerginlikler yaşanan İspanya-Fas ilişkileri, İspanya’daki sol koalisyon hükümetinin 22 Nisan’da ayrılıkçı Polisario Cephesi Genel Sekreteri İbrahim Gali’yi, yakalandığı Kovid-19 hastalığından dolayı tedavi görmesi için gizlice ülkeye getirip Logrono kentindeki bir hastaneye kaldırmasıyla diplomatik krize dönüşmüştü.