Dünya30 gün komada kaldı, uyandığında hayatı değişti

30 gün komada kaldı, uyandığında hayatı değişti

28.10.2024 - 13:37 | Son Güncellenme:

Illinois'li bir kadın 30 gün boyunca komada hayatı için savaştı, ancak uyandığı anda her şey değişti.

30 gün komada kaldı, uyandığında hayatı değişti

ABD'nin Illinois eyaletinde yaşayan Victoria Cupay'a lupus teşhisi kondu, ancak 2019'da ona verilen ilaca vücudu tepki verdi, cildi dökülmeye ve organları bozulmaya başladı. Tam bir ayı tüplere, bir solunum cihazına bağlı olarak geçirdi.

Haberin Devamı

Şu anda 28 yaşında olan Cupay, 2016'da ateş nedeniyle hastaneye kaldırıldığında ve Lupus teşhisi konduğunda hemşirelik öğrencisiydi.

Lupus hastalığı, vücudun bağışıklık sisteminin dokularını ve organlarını yabancı olarak algılayıp, onlara saldıran otoantikor adı verilen proteinler üretmesiyle ortaya çıkıyor. Uzmanlara göre hastalık, eklemleri, cildi, böbrekleri, kan hücrelerini, beyni, kalbi ve akciğerleri etkileyen iltihaplanmalara neden oluyor.

Lupus'a neyin sebep olduğu henüz bilinmiyor ancak güneş ışığı, stres, sigara, bazı ilaçlar ve virüsler, genleri nedeniyle lupus olma olasılığı hali hazırda yüksek olan kişilerde semptomları tetikleyebiliyor. Mayo Klinik'e göre Lupus, östrojen seviyelerinin en yüksek olduğu doğurganlık yıllarındaki kadınlarda daha yaygın olarak görülüyor. Cupay, "Hiç ilaç almazken büyükannemden daha fazla ilaç aldığım bir aşamaya geçtim. Ailemde bu hastalığa sahip olan kimse yoktu, bu yüzden hayatımın nasıl olacağını gerçekten bilmiyordum" diyor. İlaçlarının kilo alımı gibi yan etkileri olmasına rağmen, "yeni normal" olarak tanımladığı bir hayat yaşamaya başladı.

Haberin Devamı

30 gün komada kaldı, uyandığında hayatı değişti

UYANDIĞINDA KARŞILAŞTIĞI MANZARA

Doktorlar sonunda onu komaya sokan ilacı azaltmaya başladılar ve genç kadın 30 gün sonra gözlerini açtığında erkek arkadaşı Nick Baldo'yu yatağının başında bir elmas yüzük ve sorusuyla hazır beklerken buldu.

Çift, Cupay'ın iyileşmesinin ve COVID salgınının azalmaya başlamasını bekledikten sonra tam üç yıl sonra, 19 Ağustos 2022'de evlendi. Ayrıca bu yıl, Cupay'ın daha önce asla olmayacağına inandığı bir şey daha oldu ve çiftin Peter adlı bebekleri dünyaya geldi.

Genç kadın, "Lupus hastaları düşük yapmaya eğilimlidir ve bu yüzden yüksek riskli bir hamilelikti" dediği hayat mücadelesini TikTok'ta anlattıktan sonra viral oldu.