Dünya14.5 milyon çocuk ‘aşı’sız

14.5 milyon çocuk ‘aşı’sız

16.07.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) dünya çapında 14.5 milyon çocuğun aşısız olduğunu, tek bir doz aşı bile alamadıklarını açıkladı.

14.5 milyon çocuk ‘aşı’sız

Aşısızlıkta en büyük nedenin, savaş ve silahlı çatışma bölgelerinde sağlık sistemlerinin çökmesi olduğu bildirildi. Yetkililer, çatışmaların dünya genelinde çocukları aşılama hizmetlerini engellediğini söyledi.

Haberin Devamı

Ölüm tehlikesi

Aşısız çocukların yarısından fazlası, silahlı çatışmaların veya diğer insani krizlerin savunmasız durumlar yarattığı ülkelerde yaşıyor. DSÖ’den Dr. Katherine O’Brien, “Bu durum, en savunmasız çocukların hayatlarını riske atıyor. Güvenlikten, beslenmeden, sağlık hizmetlerinden yoksun bu çocukların aşıyla önlenebilir bir hastalığa yakalandıklarında ölme olasılıkları çok yüksek” dedi.

Asya filine mRNa aşısı

ABD’de Houston Hayvanat Bahçesi’ndeki bir Asya filine, esaret altındaki Asya filleri yavrularının başlıca ölüm nedeni olan herpes virüsüne karşı ilk mRNA aşısı uygulandı. 40 yaşındaki Asya fili Tess’e, dünya genelindeki hayvanat bahçelerindeki bir dizi genç filin herpes virüsü (EEHV) nedeniyle ölümü üzerine aşı enjekte edildi.