Dünya11'inci Orta DoÄŸu turuna çıkan Blinken Ä°srail'e indi

11'inci Orta DoÄŸu turuna çıkan Blinken Ä°srail'e indi

22.10.2024 - 12:37 | Son Güncellenme:

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken İsrail güçlerinin Hamas lideri Yahya Sinvar'ı öldürmesinden birkaç gün sonra, Gazze'de ateşkes ve Lübnan konularını görüşmek üzere 11'inci kez İsrail'e gitti.

11inci Orta Doğu turuna çıkan Blinken İsraile indi

ABD DışiÅŸleri BakanıAntonyÂBlınken, Ä°srail ordusu ile Lübnan'daki Hizbullah arasındaki çatışmaların yoÄŸunlaÅŸtığı bir dönemde yetkililerle görüşmelerde bulunmak üzere Ä°srail'e gitti.

Haberin Devamı

ABD seçimlerinden tam iki hafta önce bölge turuna başlayan Blinken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşecek. Ardından Çarşamba günü Ürdün’e geçecek.

ABD'li yetkililer ilerleme kaydedileceğinden umutlu ancak ilerlemenin hemen olması ihtimalini düşük görüyor.

11inci Orta Doğu turuna çıkan Blinken İsraile indi

İsrail gezisi için 'beklentiler düşük'

Bu, Blinken'in 7 Ekim'den bu yana İsrail'e yaptığı 11. ziyaret.

Bu bölgeye gelip bir ateşkes anlaşması sağlamaya çalıştığı tüm girişimlerde sadece bir hafta süren bir ateşkes uygulanabildi.

O da Kasım ayı sonlarındaydı.

ABD Başkanı Joe Biden, geçen hafta Yahya Sinvar'ın öldürülmesinden bu yana İsraillilerin çatışmalardan geri adım atmasını ve bir ateşkes anlaşması imzalamaya istediğini yüksek sesle dile getirdi.

Haberin Devamı

Ancak Başbakan Netanyahu ve hükümetindeki pek çok kişi ile İsrail muhalefetinin söylemi meydan okuyan bir tonda. İsrail'in çatışmalara devam edeceğinde ısrar ediyor.

Blinken'ın ayrıca İsrail'in Lübnan'daki Hizbullah'a karşı başlattığı ve İran destekli grupla bağlantılı mali hedeflere yönelik saldırıları da içeren askeri harekât hakkında da görüşme yapması bekleniyor.

 "Milyarlarca dolarlık silah"

ABD, İsrail'e her yıl milyarlarca dolarlık silah sağlıyor. Bu önemli akışın, 5 Kasım seçimlerini Başkan Yardımcısı Kamala Harris veya Donald Trump kazansa bile devam etmesi bekleniyor.

Ancak Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin yakın zamanda yayınladıkları bir mektupta, ABD'nin Gazze'ye insani yardım akışını iyileştirmediği takdirde bu akışı kesmeye hazır olduğu konusunda İsrail'i uyardı. Birleşmiş Milletler ise Gazze'deki durumu felaket olarak nitelendirdi.