CumartesiTeknelerin bakım zamanı

Teknelerin bakım zamanı

24.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Yaz boyunca güneşin neden olduğu yıpranmalar, teknelere yapışan deniz canlılarının (kekamoz) temizlenmesi ve diğer arızaların giderilebilmesi, bakım ve onarım için kış ayları en uygun zamandır.

Teknelerin bakım zamanı

Geçtiğimiz günlerde Teos Marina’da seminer veren Old City Sailing eğitmeni Fatih Türktan önemli tavsiyelerde bulundu. Marinadaki teknik atölyelerden Armadora Yatçılık firmasının sahibi Mehmet Borlu da pekiştirince konuyu paylaşmak farz oldu. Not etmenizi tavsiye ediyorum: Tekneniz henüz denizdeyken pis su deposu atık alım tesisine boşaltılmalıdır. Marinada ilk önce güverte, tüm branda aksesuarları, zincir ve zincirlik, demir, bol ve tazyikli su ile yıkanmalı, tuvaletler ve teknenin iç kısmı temizlenmelidir. Banyo giderlerinin pompa öncesi filtreleri sökülüp, temizlenip yerlerine takılmalıdır. Yelkenler indirilerek kontrol edilmeli, yıkanıp kurutularak depolanmalıdır. Gerekirse tamir için yelken imalatçısına teslim edilmelidir. Cenova tekne üzerinde bırakılacaksa mutlaka bağlanmalıdır. Halatlar tatlı su ile yıkanmalı, kurutulup ambarlara kaldırılmalıdır. Şişme bot temizlenip katlanarak tekne içinde saklanmalıdır. Usturmaçalar temizlenip tekne içine kaldırılmalıdır. Ana yelken torbası, bimini, spray hood vb sökülerek yıkanıp kurutulmalı ve düzgün katlanarak tekne içerisinde saklanmalıdır. Bu konu önemli. 8 Aralık Cumartesi günü devam edeceğim.

Haberin Devamı

Denizcilik Kitapları:

Teknelerin bakım zamanı

Bu hafta iki kitap önereceğim. İlki Naviga Yayınları’ndan 2017 yılında çıkan “Bir Ege Macerası / Kazancakis’in İzinde” adlı eser. İzmirli usta denizci ve yazar Çetin Kent’in imzasını taşıyor. Ege’nin bir ucundan diğerine keyif dolu ve bilgilendirici bir maceraya sürükleneceksiniz. Kitapçılarda bulmanız mümkün. Dilerseniz Naviga’nın 216 418 51 91 no’lu telefonunu arayabilirsiniz. Tavsiye edeceğim diğer eser Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı’nın “Türklerin İlk Amirali Çakabey” başlıklı nefis kitabı. Türkçe ve İngilizce. Tarihe meraklı okurlar için biçilmiş kaftan. Denizler Kitapevi’nin 212 249 88 93 no’lu telefonundan veya www.denizlerkitapevi.com sayfasından sipariş edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Şirketler ve yelken:

Özel sektör kuruluşları çalışanlarındaki beraberlik ve dayanışma duygularını onları takım sporlarına yönlendirerek pekiştiriyor. Yelken, bu konuda öne çıkan branşlardan. Türkiye’nin köklü ve saygın şirketlerinin başında gelen Ford Otosan da kurum içinde 2004 yılından bu yana yelkenciliği ve deniz kültürünü teşvik ediyor. FOYE, üretim, arge, bilgi teknolojileri, satış ve finans, pazarlama vb gibi bölümlerde çalışan 50 kişiden oluşuyor. Bu çeşitlilik ekibe farklı bir enerji sağlıyor. Koç Holding ve şirketlerinin öncülük ettiği “HeforShe” kampanyasına kadın takımlarıyla dikkat çekiyorlar. Ford Otosan Yelken Takımı olarak yarışlardaki başarıları da giderek artıyor. Örneğin, bu sene AÇEV yararına düzenlenen 3. Deniz Kızı Ulusal Kadın Yelken Kupası’na katıldılar. Eylülde kadın takımlarıyla “Deniz Kızı Yelken Kupası” çerçevesinde rüzgarlara meydan okudular. 2018’de BAU, IYK, TAYK olmak üzere 3 trofe takip ettiler. BAU ve TAYK’ta birinci, IYK’da ikinci oldular. Onları @fordotosanyelkenekibi instagram hesabından takip edebilirsiniz. Başarıları daim, pruvaları açık olsun. Koç Topluluğu, denizcilik kültürünün gelişmesi için önemli katkılar yapıyor. Şeref Başkanları Rahmi Koç, Yönetim Kurulu Başkanları Ömer Koç ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç başta olmak üzere ilgili tüm yöneticilerini ve sporcularını kutluyorum.