01.08.2020 - 03:10 | Son Güncellenme:
Zeynep Kakınç
Billuriye (Künefehan-Gaziantep)
Malzemeleri:
100 gram doğranmış kadayıf
140 gram çekilmiş Antep fıstığı
250 gram süt kaymağı
120 gram sadeyağ
Şerbeti için:
85 gram şeker
40 mililitre su
Hazırlanışı: Sadeyağın yarısını tepsiye döküp güzelce yayın, 70 gram çekilmiş Antep fıstığını tepsiye yaydığınız sadeyağın üzerine boşluk kalmayacak şekilde serpiştirin. Geriye kalan 70 gram fıstığınızı da doğranmış tel kadayıfınızla üzerine bir miktar da sadeyağ koyarak harmanlayın. Bu harmanın yarısını tepsinize serin, ardından süt kaymağını yüzeye eşit bir şekilde ekleyin. Son olarak da harmanın kalanını kullanarak tepsinizin üstünü kapatın ve pişirmek için ocağınıza alın. Künefeyi kısık ateşte tepsiyi döndürerek 2 dakika pişirin. Buradaki asıl amacımız tepsimizde pişen billuriyenin her bölümünün eşit oranda pişmesini sağlamak ve yanması önlemektir. Elimizde kalan sadeyağı başka bir tepsiye elinizle güzelce yayın. Ardından pişmekte olan billuriyenizi pişmiş tarafı üste gelecek şekilde diğer tepsiye aktarın ve o tepsiyle yine 2 dakika pişirin. Şekeri suyla kaynatın ve elde ettiğiniz şerbeti halihazırda pişmesi sonlanmakta olan billuriyenizin üzerine bir kepçe yardımıyla dökün. Sıcak olarak servis edebilirsiniz.
1 litre süt
3 su bardağı su
1 su bardağı şeker
Yarım su bardağı un
Yarım su bardağı buğday nişastası
1 paket vanilya
Gül suyu (servis için)
Pudra şekeri (servis için)
Hazırlanışı: Derin bir tencerede nişasta, un, şeker ve vanilyayı karıştırın. Daha sonra bir yandan karıştırarak süt ve suyu ekleyin. Hazırladığınız karışımı orta ateşe koyun ve kaynayana kadar çırpma teliyle ağır ağır karıştırmaya devam edin. Kaynamaya başlayan muhallebinizi servis tepsisine dökün. Oda sıcaklığında soğuttuktan sonra buzdolabına alın ve 1 gece bekletin. Kareler şeklinde kestiğiniz su muhallebilerinin üzerine damak tadınıza uygun olarak pudra şekeri ve gül suyu ekleyerek servis edebilirsiniz.
Ev baklavası (Karaköy Güllüoğlu-İstanbul)
Malzemeleri:
1 kilogram un
3 yumurta
11 gram tuz
Yarım kilogram un (açmak için)
İçi için:
1 kilogram çekilmiş iri ceviz
700 gram sadeyağ
Şerbeti için:
2 kilogram toz şeker
2 kilogram su
1 tatlı kaşığı limon suyu
Hazırlanışı: Hamuru sert bir kıvamda yoğurun ve 30 dakika dinlendirdikten sonra 10 kat üst üste un yardımıyla ince bir şekilde açın. Unla açılmasının sebebi daha kıyır kıyır olmasını sağlamaktır. Açılan hamurları tepsiye 10 kat döşedikten sonra iri çekilmiş cevizi serpin. Tekrar 10 kat hamur döşedikten sonra tekrar ceviz serpin. Yine 10 hamur döşedikten sonra, 10 tane yüzlük hamuru atın. Keskin bir bıçakla dilimledikten sonra 550 gram sadeyağımızı ilave ederek dilimlerin arasına girmesini sağlayın. 165 derece civarı 35 dakika pişirin. Önceden hazırlayıp soğutulmuş şerbetinizi fırından çıkan sıcak baklavanıza ilave edin. Dinlendikten sonra servis edebilirsiniz.