27.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:
Eyüp Kemal Sevinç - Cevat Yıldırım / BİR TABAK BİR BARDAK
Sonbahar hep hüzünlü olur derler, doğrudur da... Yazın bahçelerde, balkonlarda hafif bir rüzgar eserken burnumuza gelen yaz kokusu, yerini dökülen güz yapraklarına ve yağmurlara bırakıyor. Ancak bu durumu lehimize çevirmemiz mümkün.
Hafif buruk bir tat
Hiçbir şey içinizi ısıtan bir hırka sizi sararken, yeni demlenmiş çayın yanında yiyeceğiniz tatlılar kadar sizi sonbahara hazırlayamaz. Sonbaharın yarattığı hüznü tek lokmayla dağıtmaya var mısınız?
Bu haftaki tariflerimizden biri fıstık gibi brownie. Bu, bildiğiniz brownie tariflerinden değil! Üstündeki vişne, çikolatanın tatlılığına hafif bir buruk tat veriyor. Bunun yanında fıstık, kıtır kıtır haliyle yumuşacık çikolatanın içinde kaybolurken size sürpriz yapıyor. İster büyük bir kalıpta pişirerek dilimlere bölebilir, isterseniz de tekli muffin kalıplarında yaparak “kişiye özel” servis edebilirsiniz.
Diğer tarifimiz duble çikolatalı puding çikolataya doyamayanlar için biçilmiş kaftan. Bu puding buzdolabında birkaç gün muhafaza edilebilir, tabii bir seferde hepsini yemeden durabilirseniz!
Fıstık gibi brownie
MALZEMELER (4 kişilik)
l 720 gr tereyağı
l 2 su bardağı şeker l 4 yemek kaşığı kakao l 450 gr un
l 1 paket karbonat
l 3 yumurta
l 2 su bardağı süt
l 1 su bardağı su
l 1/2 yemek kaşığı toz fıstık
l 1 kase vişne Sosu için
l 2 su bardağı krema
l 1 yaprak jelatin
l 2 kase bitter çikolata
Hazırlanışı
Bir kaba tereyağı ve suyu koyun. Mikserde tereyağı ile suyu çırpın. Şekeri ilave edip krem kıvamına getirin. Daha sonra un, kakao ve karbonatı ekleyip karıştırın. En son yumurtaları ve sütü ekleyip hazırladığınız keki tepsiye yerleştirin. Önceden ısıtmış olduğunuz fırında 180 derecede 20-25 dakika pişirin. Sos için krema ve jelatini ocakta ısıtın, içine çikolataları ekleyin. Bu malzemeyi kekin üzerine dökün, toz fıstık ve vişneleri üzerine serpiştirin.
Duble çikolatalı puding
MALZEMELER (4 kişilik)
l 1 litre süt
l 1 su bardağı bitter çikolata
l 1/4 su bardağı rende beyaz çikolata
l 3/4 su bardağı toz şeker
l 2 yemek kaşığı un
l 1/2 yemek kaşığı kakao
l 1 yemek kaşığı pirinç unu
l 1 yemek kaşığı nişasta
l 1/2 yemek kaşığı tereyağı
l 1 paket vanilin
Hazırlanışı
1 su bardağı sütü ayırın ve kalanını bir tencereye koyun. Bu 1 bardak süte derin bir kasede pirinç unu, nişasta, un ve kakaoyu ekleyin, iyice karıştırın. Hepsini tenceredeki süte ekleyin. Şekeri de tencereye dökün ve karıştırın. Kısık ateşte, kaynayana kadar karıştırmaya devam edin. Kaynamaya başlayınca içine tereyağı ve bitter çikolatayı ekleyin, iyice karıştırın. Koyulaşınca ocağın altını kapatın ve vanilini ilave edip karıştırın. Servis kaselerine paylaştırın. Beyaz çikolata rendesi serpin ve servis yapın.
Sake bomb
MALZEMELER
* 12 cl Guinness Stout İrlanda birası
* 4 cl Ozeki Sake
Sake bomb partiler için görsel olarak tasarlanmış çok lezzetli ve çarpıcı bir şov kokteylidir
Hazırlanışı
Soğutulmuş bira bardağına 12 cl Guinness Stout birası konulur. Bardağın üzerine iki suşi çubuğu paralel olarak yerleştirilir ve sake doldurulmuş bir shot bardağı üste dikkatlice oturtulur. Çubuklar kenara çekilince shot bardağı biranın üstüne düşer ve kokteyl hazırlanmış olur.
Yanında ne yemeli?
Genellikle Japon mutfağına hitap eden
bu kokteylin yanında benim tercihim karışık suşi tabağı veya saşimiden yana.