26.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:
Ceren Sırdar - ceren.sirdar@milliyet.com.tr
Sedef İybar 15 yıldır farklı kanallarda hazırlayıp sunduğu ve birbirinden lezzetli tarifler verdiği yemek serüvenine şimdilerde Turkmax Gurme’deki “Sedef’li Lezzetler”le devam ediyor. 49 yaşındaki gurme sunucuyla sözleşip evinin, manavının, kasabının olduğu Nişantaşı’nda bayramlık mutfak alışverişine çıktık; hem çikolatamızı, lokumumuzu yedik hem de İybar’ın bayram sofrası için hasır sepet ve rengarenk çiçekler aldık.
Turkmax Gurme’de “Sedef’li Lezzetler” adlı bir program hazırlayıp sunuyorsunuz. Programda nelerin ön plana çıkmasına özen gösteriyorsunuz?
Olabildiğince şekerden uzak, sağlıklı yemekler hazırlamaya özen gösteriyorum. Özellikle annelerin, genç hanımların çalışıyor olsalar dahi bebeklerine, çocuklarına
ev yemekleri yapıp onları kendi yemekleriyle büyütmeleri gerektiğini sürekli vurguluyorum.
Program telaşı, çekimler derken mutfağa girip ailenize, dostlarınıza yemek yapacak vakit bulabiliyor musunuz?
Bir mağazada 20 yıla yakın genel müdürlük yapmama rağmen mutfaktan hiç kopmadım. Eve saat kaçta gelirsem geleyim yemeğimi yaptım. Ben becerdiğime göre herkes yapabilir. İnsan mutfağı sevdikten sonra bir şeyler hazırlayacak vakit bulabiliyor.
“Zeytinyağını mutfağımdan hiç eksik etmem”
Mutfak alışverişine de siz çıkıyorsunuzdur o halde...
Aynen öyle. Otlarımı, etimi kısacası mutfakta kullanacağım her şeyi kendim alıyorum.
Nerelerden yaparsınız alışverişlerinizi?
Semt pazarlarına gitmekten büyük keyif alıyorum. Çoğunun vaktini takip eder, sebzemi meyvemi bu pazarlardan alırım. Televizyon programımı Göktürk taraflarında çekiyoruz, orada her perşembe kurulan semt pazarına mutlaka gidiyorum. Her cumartesi Beşiktaş’takine uğrarım.
Markete ya da manava gitmez misiniz hiç?
Giderim ama pazarda daha çok çeşit bulabiliyorum. Manava da giderim. Nişantaşı’nda yıllardan beri gittiğim Mevsim Manavı var. Meyveleri çok güzel oluyor. Tam karşısında da Atlas Kasabı var, neredeyse 28 yıldır vazgeçilmezim.
Mutfağımda olmazsa olmaz dediğiniz bir şey var mı?
Zeytinyağı! Mutfağımdan hiç eksik etmem. Her şeye kullanırım.
Malum Şeker Bayramı geldi çattı. Pek çok kişi misafirlerini güzelce ağırlamak için mutfağa girecek. Sizin her bayram pişirdiğiniz, klasik haline gelen yemekler nelerdir?
En sık pişirdiğim yemeklerin başında anneannemin bize yaptığı çoban kavurma geliyor. Bolca küçük kırmızı domates ile birkaç tane yeşil domates alıp küp küp kesiyorum. İçine bolca taze kekik koyuyorum. Minik doğranmış kuzu etleriyle kavurup servis ediyorum. Yanına da güzel bir bulgur pilavı yapıyorum. Bu bayram herkes bunları yapabilir.
Başka neler hazırlarsınız bayram sofranız için?
Normalde de mutfağımdan hiç eksik etmediğim tüm yeşil otları kullanırım. Boy boy hasır sepetleri kullanmayı çok seviyorum. Onlara badem salatalık ve çeri domates, siyah üzüm doldurup masamın bir köşesine yerleştiririm. Bir de mutlaka canlı çiçeklerden alır vazoya ya da minik bir bardağa koyup masama yerleştiririm.
Peki ya bayramın gözdesi tatlı için neler ikram edersiniz?
Manavdan taze mevsim meyveleri ile kuruyemişçiden kuru meyve alıp kendi dondurmamı hazırlıyorum. Yemekten sonra mutlaka Türk kahvesi yapıyorum. Yanında da Godiva’nın her gün yesem bıkmadığım portakallı çikolatasından servis ederim. Kuruyemişçimden de ceviz, lokum alıp onları ikram ediyorum.
“Pazardan mendil alır, hediye ederim”
Bizde misafirliğe eli boş gidilmez derler. Bayram ziyaretleriniz için sevdiklerinize neler alırsınız?
Biz küçükken annem hep “Kendim güzel bir kese diker içine de kendi yaptığım ekmeği koyar veririm. Hediyenin pahası olmaz” derdi. Ben de maneviyatı kuvvetli, daha anlamlı şeyleri tercih ederim.
Neler alırsınız mesela?
Pazarda satılan işlemeli mendillerden alıp uçlarına nazar boncuğu asıp hasır bir sepette sevdiklerime sunarım. Dondurma kasesi gibi kullanışlı mutfak eşyaları da alabilirim. Kıyafet, takı gibi karşımdaki kişinin zevklerini tam kestiremeyeceğim şeyler almayı sevmiyorum.
Ablanız Demet Akbağ ile her bayram yaptığınız bir ritüel ya da bu bayram için bir plan var mı?
Son 7-8 yıldır ailece Demet’te öğle yemeğinde buluşurduk. İlk defa bu sene bu geleneğimizi bayram sonrasına bıraktık.
Ünlü oyuncu Alperen Duymaz, dizi setinde karşılaştığı manzara sonrası hayatının şokunu yaşadı.