CumartesiSanal şehirlerde emlak fiyatları yükseliyor

Sanal şehirlerde emlak fiyatları yükseliyor

16.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD’li girişimci bir şirket tarafından kurulmaya başlanan Genesis City, dijital dünyanın üzerinde görkemli biçimde yükseliyor.

Sanal şehirlerde emlak fiyatları yükseliyor

Henüz kimsenin dolaşmadığı kalabalık meydanlar hayal edin... Şehrin en işlek caddesi, ve mağazalarıyla hazır bekliyor fakat yolda yürüyen tek bir kişi bile yok. Sürekli dolan bir otopark işletiyorsunuz, ancak henüz tek bir araba bile girmemiş... Sanki bir bilim kurgu filminde, terk edilmiş bir şehrin gizemli hikayesi gibi değil mi? İçinde yüksek teknoloji olduğu doğru, fakat kurgu değil. Üstelik bu bir hayalet şehir değil; her şeyi yepyeni. Beton ve çelik yerine piksellerden yapıldı. O bir sanal şehir: Genesis City.

Haberin Devamı

3 boyutlu dünyamızda elle tutulur ekonomik değeri olan ne varsa sonunda sanal dünyada karşılığını bulacak, öyle görünüyor. Bitcoin, merkez bankaları tarafından yönetilen somut para algısını tamamen değiştirerek özgür ve sanal bir alım gücü yarattı. Bitcoin’i erkenden satın alanlar birkaç ay içinde milyoner oldu ve yeni para birimi fenomene dönüştü.

Şimdi aynı erken fırsat, sanal şehirlerde emlakçılık için ufukta görünmeye başladı. Decentraland adlı ABD’li girişimci bir şirket tarafından kurulmaya başlanan Genesis City, geleceğin sanal şehri olma vaadiyle dijital dünyanın toprakları üzerinde görkemli biçimde yükseliyor.

Temalara göre semtler var

Genesis City, yüzölçümü olarak Amerika’nın başkenti Washington DC büyüklüğünde.

Haberin Devamı

Resmi sitesinde “Casino’ya git, canlı müzik izle, atölyelere katıl, arkadaşlarınla alışveriş yap veya bir iş başlat” sloganıyla tanıtılıyor. Şehir farklı temalara göre semtlere ayrılmış. Örneğin Manhattan temalı bölümü şık butiklere ve alışveriş merkezlerine yer verirken Las Vegas temalı bölümü para oyunlarının ve kumarhanelerin merkezi haline gelmiş.

Ünlü fütürist Ray Kurzweil, çalışma alanlarının sanal platformlara taşınacağını öngörmüştü. Aynı fikir sosyal faaliyetler için de geçerli. Sanal şehirlerde açılacak müzeler, sanat galerileri, gösteri ve etkinlik alanları küçük yerlerde yaşayanlar için cazibe merkezlerine dönüşecek. Eğitim de zamanla sistemin içinde yer alacak. Genesis City gibi şehirler sayesinde öğrenciler sınıf ortamını uzaktan deneyimleyerek diledikleri eğitimi alabilecek. Sanal gerçeklik henüz ucuz ve yaygın değil. Ancak 10 yıl içerisinde hayatımızın daimi bir parçası olabilir. Bunu yaşam alışkanlıklarımız belirleyecek.

Sanal ortamı gerçek ortama tercih edecek miyiz ve hayatımızda sürekli yeri olacak mı? Yanıtın evet olacağını hissediyorsanız şimdiden dutluk olan arazileri toplamaya başlayabilirsiniz!

Emlak değeri çok hızlı artıyor

2020 yılında sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik teknolojilerinin 162 milyar dolar civarında gelir getireceği hesaplanıyor. Bunun belli bir kısmı sanal emlak satışlarından gelecek. Genesis City, Bitcoin bazlı kendi para birimini kullanıyor.

Haberin Devamı

Araziler 100 m2’lik LAND (toprak) birimi şeklinde el değiştiriyor.

Henüz daha faaliyete bile geçmeyen Genesis City’nin ilk toprakları ocak ayında 2 bin dolara satılmaya başlanmış. Hızlı talebin ardından yoğun insan trafiği beklenen bölgelerde arazi fiyatları 2 ay içerisinde 175 bin dolara kadar yükselmiş.