CumartesiPlajda akşam yemeği

Plajda akşam yemeği

29.09.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Çeşme'de, Aya Yorgi Koyu'nda bulunan Paparazzi Lokantası'nda 200 kişi akşam yemeği yedik. Deniz kıyısına sıralanan masalarda yaz sezonunu kapattık

Plajda akşam yemeği

Cuma akşamüzeri Sarayburnu'ndan hareket eden Samsun gemisiyle (1983, Polonya yapımı bir gemi) Çeşme'ye gidildi. Cumartesi akşam yemeğini Çeşme'de bir plaj lokantasında yendi. Oruçlar plaj lokantasında açıldı. Pazar günü İstanbul'a dönüldü.Çeşme'yi bilmeyenler küçük bir tatil beldesi diye düşünür . Halbuki, Çeşme denilince koskoca bir yarımadanın bütününden söz ediliyor. O nedenle Çeşme'ye gittim diyenlere, "Çeşme'nin neresine?" diye sormakta yarar var.Biz çeşmenin Aya Yorgi'sine gittik. Çeşme'de genelde devamlı esen bir rüzgar var. Aya Yorgi ise kuzey rüzgarlarına kapalı bir koy. Bu koyun çevresinde eski yıllarda 10 manastır bulunurmuş. Bu manastırlardan şimdilerde sadece birinin bir tepe üzerinde kalıntıları duruyormuş.Kuzey rüzgarı almadığı için koyun çevresindeki tepelerin yamaçlarında mandalina ve yediveren limonu yetiştirilirmiş. Denizi yalayarak esen rüzgarların ağaçları tuzlamaması için sahil boyuna taş duvarlar çekilmiş. Şimdilerde mandalina ve limon ağaçlarının yerinde beton binalar var. Deniz kıyısındaki taş duvarları yıkamamışlar. Onlar şimdilerde kıyıdaki bahçeli evleri koruyor. Geçen hafta sonu Milliyet'in genel yayın müdürü, yazarları, yazı işleri ve reklam bölümleri çalışanları, medya planlama-satın alma şirketleri yetkilileri ve dijital ajans çalışanları ile bir gemi gezisinde bir araya geldiler. Medya ve reklam sektörlerinin ilişkilerini konuşup tartıştılar. Aya Yorgi Koyu'nun havası ve kumsalı nedeniyle kıyı boyunda sıra sıra plajlar var. Yaz akşamları bu plajlarda ünlü şarkıcılar şarkı söyler, gençler dans edermiş.Bizim yemek yediğimiz plaj da işte bunlardan biri. Ve en eskisi. İsmi Paparazzi Plajı ve Lokantası. Plajın ve lokantanın bulunduğu mandalina ve limon bahçesini yıllar önce Bülent Gülcen'in babası satın almış. Amerika'da müzik eğitimi gören Bülent Gülcen ile dans eğitimi gören eşi Özlem Gülcen 1985 yılından bu yana bu tesisi işletiyorlarmış. Paparazzi'nin lokantasında 200 kişi akşam yemeği yedik. Hava kararırken çıkan rüzgar bir süre sonra sakinleşti. Gökte yükselen ayın ışıltıları denize vurmaya başladı. Deniz kıyısına sıralanan masalarda mevsimin neredeyse kapanışını yaptık.Paparazzi'nin mutfak şefi Hüseyin Özer ama Özlem ve Gülcen Özer de mutfakla ve yemeklerle ilgileniyor. Övündükleri özel yemekler lavanta soslu ördek (32 YTL), Çeşme enginarı ile hazırladıkları bademli, kayısılı ve humuslu enginar (11 YTL).Közlenmiş biberli yoğurtlu Selanik mezesi (8 YTL), şarapla marine edilmiş güneşte kurutulmuş ızgara ahtapot (22 YTL), ızgara kalamar dolma (21 YTL), beğendili levrek külbastı (36 YTL) lokantanın beğenilen yemekleriymiş.Mevsiminde sardalya balığını şoklayarak dondurmuşlar. Ben donmuştan yapılmış sardalya tava yedim. Taze sardalyadan hazırlanmış gibiydi. Yağ çekmeden kızartılmıştı. Lezzetini pek beğendim. Izgara köfte yiyenler de köfteyi beğendiler.Paparazzi Plajı ve Lokantası 19 Mayıs'ta açılır, 30 Eylül'de kapanırmış. Aya Yorgi'deki tüm plaj ve lokantalar okul tatili döneminde iş yapar, okullar açılınca Aya Yorgi'de hayat sakinleşirmiş. Sardalya beğenildi