CumartesiKim “Mutlu Masallar” seslendirmek ister?

Kim “Mutlu Masallar” seslendirmek ister?

03.04.2021 - 03:00 | Son Güncellenme:

Gülmek İyileştirir Derneği’nin “Mutlu Masallar” projesinde gönüllü olarak okuyacağınız masallarla hem kendinizi masalların büyüleyici dünyasına kaptırabilir hem de bir çocuğu sevindirebilirsiniz

Kim “Mutlu Masallar” seslendirmek ister

Özlem Ülkü

Haberin Devamı

Herkes hayatının masallardaki gibi olmasını ister. Masallar her zaman mükemmel, büyüleyici ve sihirlidir. Hayal kurdurur, gülümsetirler. Son bir yılda daha da ihtiyacımız yok mu gülümsemeye, gülümsetmeye? İşte bunun için masalların dünyasına siz de adım atıp bir çocuğu sevindirebilirsiniz. Aslı Bastıyalı’nın kurucusu olduğu Gülmek İyileştirir Derneği aracılığıyla herkes bu büyülü dünyanın kapısını aralayabilir.

Aslı Bastıyalı’nın lösemi teşhisi konan kızı Bahar’ın iki yıllık tedavi sonucu sağlığına kavuşmasıyla 6 yıl önce hayata geçirdiği dernek, hastanelerde kanser tedavisi gören çocukların yüzünde tebessüm bırakmayı hedefliyor. İlker Ayrık’ın yönetim kurulunda olduğu, Beyazıt Öztürk’ten Nilgün Belgün’e, Fuat Güner’den Alina Boz’a Oğuzhan Koç’a kadar çok sayıda tanınmış ismin de destek verdiği dernek, kurumsal şirketler aracılığıyla başlattığı “Mutlu Masallar” projesine gönüllüler ayağını da ekledi. Dernek henüz bir ay önce hayata geçen bu projeyle kanser tedavisi gören çocukların uzun süreli hastane yatış dönemlerinde mutlu masalların iyileştirici gücünden yararlanmasına çalışıyor.

Haberin Devamı

Kim “Mutlu Masallar” seslendirmek ister

Psikolog onaylı masallar

Dernek başkanı Bastıyalı, iki yıl önce ilk adımını attıkları projenin bugünkü ayağıyla beraber Kayseri’den İzmir’e Türkiye’nin pek çok bölgesindeki 3 bin civarı çocuğa ulaştıklarını söylüyor. “Ağustos Böceği ile Karınca”, “Bremen Mızıkacıları”, “Fareli Köyün Kavalcısı” gibi bilinen masallarla beraber Yakamoz Yayınları’nın masal kitaplarının desteğiyle 200 civarı masalı bünyelerinde bulunduran ekip, seçimlerinde psikologların onayını alıyor.

Bastıyalı, isteyen herkesin gönüllü masal okuyabileceğini bunun için belirli bir eğitim almaya gerek olmadığı gibi belirli bir yaş sınırı da bulunmadığını söylerken, izlenmesi gereken yolu da şöyle tarif ediyor: “Web sitemizde bulunan ‘Masal okurken nelere dikkat edilmeli?’ videomuzu izleyerek masal okurken dikkat edilmesi gerek konular hakkında bilgi sahibi olabilirler. Videonun ardından kişilerin web sitemize kayıt olması gerekiyor. Kayıt işlemi sonrasında mp3 çalar satın alımı ve masalın çocuklarımıza hazır hale getirilmesi için gerekli teknik işlemlerde kullanılacak olan 30 liralık ödeme yapılıyor. Bu işlemlerden sonra gönüllüler sistem tarafından otomatik olarak gelecek olan masalı seslendirebilir. Kişiler masallar okurken duraklatabilir ya da başa dönüp tekrar seslendirebilir. Seslendirmesi biten gönüllüler gönder butonuna tıkladığında masal bizlere ulaşmış oluyor. Gönüllülerimiz sisteme aynı kayıt bilgileriyle girebilir ve 3 kez masal seslendirebilirler.” 

Haberin Devamı

Çocukları, aileleri ve masal okuyanları ortak bir projeyle mutlu etmeyi hedefleyen dernek başkanı, “Çocuklar ve aileleri için dışarıdan gelen her hediye, hele ki böyle gülümseten şeyler altın değerinde oluyor. Bir mp3’ün içinde 50-60 masal oluyor. Biz gülmenin iyileştirici gücünü yaymaya çalışıyoruz” sözleriyle de hastanede yatan bir çocuğu mutlu etmek isteyen herkesi gönüllü olmaya davet ediyor.

Masal okumak isteyenlere notlar

Aslı Bastıyalı, masal okumak isteyen gönüllerin dikkat etmesi gerekenleri şöyle anlatıyor: “Masal okurken sessiz bir ortamda olmalılar ve ses kaydının temiz olması için nefes alımının burundan değil ağızdan yapılmasına dikkat etmeliler. Masalda karakterler değiştikçe ses tonunda da değişiklik yapılmalı, anlatım vurgularla desteklenmeli. Masal okunurken cümleler arasında çok uzun süreli boşluklar bırakılmamalı gibi temel bilgilere dikkat edilebilir.”