16.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:
Hakan Atis - Mavi Dünya
Ege Denizi, sahip olduğu koylar ve adalarla ünlü bir cennet. O güzelliğin yanı başımızda olması denizcilerimiz için büyük bir ayrıcalık. İzmirli Murat ve Emine Moralı çifti de böyle düşünüyor. Geçtiğimiz yaz Kuzey Ege’de keyifli bir seyir gerçekleştirdiler. Marmaris’ten demir aldıkları ve Midilli’de sonlandırdıkları 48 günlük gezilerinde Simi, Nisiros, Astipalya, Iraklia, Sifnos, Kea, Evia (Eğriboz), Halkidiki yarımadaları, Skiathos, Skopelos, Alonissos, Kira Panagia, Halkidiki, Diaporos, Amouliani, Taşoz, Semadirek ve Limni’ye uğradılar. Seyir notlarını geçtiğimiz günlerde Seferihisar Teos Marina’da fotoğraf ve videolar eşliğinde deniz severlerle paylaştılar. Artık daha da uzun rotalara yelken açmanın planlarını yapıyorlar. Dilerim Sadun Ağabey’in açtığı mavi yoldan giderek unutulmaz anılarla dolu güzel bir dünya turuna çıkarlar. Kuzey Ege’den, özellikle Halkidiki, Sporad adaları, Taşoz ve Limni’den çok etkilendiklerini belirten Moralı çifti; “Orta ve Güney Ege’deki gibi boz adalar ve kıyılardan bahsetmiyoruz. Yeşillikler içinde, tamamı ormanlarla kaplı kıyı ve adalarda gezmek çok daha keyifli. Zaman buldukça bu ormanlar içinde yürüyüşlere çıkmak, sakin denizlerde kano ile dolaşmak insana apayrı mutluluk veriyor’’ diyor. İzmirli denizci çifte yelken açacakları yeni coğrafyalarda mutluluklar. Onlarla maviliklerde karşılaşıp acı bir kahve içmeyi diliyorum. Tüm denizcilerin pruvası neta, rüzgar kolayına olsun. Gelecek yazım 2 Mart Cumartesi günü. Esen kalın.
Lezzet
Bu haftanın tarifi lezzetli bir midye salatası. İş Bankası Kültür Yayınları tarafından Erkan-Arzu Acurol imzasıyla okurlara sunulan “Meze Kitabı’’ elinizin altında bulunması gereken bir eser. Gereken malzemeler şöyle: 20 adet iç midye, 1 demet kıvırcık, yarım demet roka, 1 adet kırmızı soğan, 5-6 adet kapari,yarım çay bardağı zeytinyağı, 1 adet limonun suyu, 2-3 dal biberiye. Gelelim yapılışına. İç midyeleri tuzlu suda yıkayın, Ardından kaynayan suda 2-3 dk haşlayın ve süzün. Kıvırcık marulu ve rokayı iyice yıkadıktan sonra sirkeli suyun içinde 15 dk bekletip süzün. Sonra ince ince doğrayın. Kırmızı soğanı halkalar halinde kesin. Salata sosu için zeytinyağı, limon suyu ve ince kıyılmış biberiyeyi karıştırın. Kasenize önce roka ve kıvırcığı, kapariyi, soğan halkalarını ve son olarak midyeyi koyun. Sosu salatanızın üzerinde gezdirin. Afiyet olsun.
Kitap
Cumhuriyet dönemi Türk denizciliğinin sembol ismi Sadun Boro’nun açtığı yoldan ilerleyen Özkan Gülkaynak, dünya denizlerini dümen suyunda bırakmış usta bir denizci. Seyahatini gerçekleştirdiği yelkenlisi Kayıtsız 3, Seferihisar Teos Marina’da bağlı. Yolum düştükçe onun sadeliğini ve güzelliğini hayranlıkla seyrederim. Gülkaynak, dünya denizlerindeki izlenimleri ‘Özgürlük Hattının Batısına’ isimli kitabında topladı. Tavsiye ediyorum. Edinmek isteyenler ‘’ www.kayitsiz.com’’ adresine başvurabilir.