27.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:
İnsanoğlunun en temel ukdelerinden biridir uçmak. Uçakların icat edilmesini de bu arzu sağlamış. Ama bazıları var ki uçağa gerek kalmadan kanatlandırmaya çalışmıştır kendisini. Türk havacılık tarihinin bilinen ilk ismi, İmam Cevheri, 1010 yılında kanatlanıp uçma fikrini hayatımıza soktu. Ardından Siracettin Doğulu, bir adım daha ilerleyerek kanatlarıyla havada kısa bir müddet kalmayı başardı. Ve sonrasında hem Türk hem de dünya tarihine adını altın harflerle yazan, hakkında kitaplar yazılan, filmler çekilen Hezarfen Ahmet Çelebi ipi göğüsledi. 1600 yılında Hezarfen Ahmet Çelebi kendi yaptığı kanatlarla Galata’dan Üsküdar’a doğru havalandığında imkansızı başarmış ve uçmanın bundan sonra bir hayal olmayacağını kanıtlamıştı. Bu denemeler ve büyük adanmışlıklarla başlayan havacılık tarihimiz, çok ama değerli isimlerle daha da gelişti.
Hem çiziyor hem uçuyorlar
Türkiye’nin ilk uçak tasarımcısı ve üreticisi Vecihi Hürkuş , ilk Türk pilotları Süvari Yüzbaşı Fesa Evrensev ve Yusuf Kenan Beyler, Türkiye havacılık tarihine yön veren isimler oldu. Türkiye’nin ilk kadın pilotu ve dünyanın ilk kadın savaş pilotu olan Sabiha Gökçen de Amerikan Hava Kurmay Koleji tarafından “Adını Dünya Tarihine Yazdıran 20 Havacıdan Birisi”olarak seçildi.
Havacılık tarihinde çığır açan bu değerli simaların topraklarında, uçmaya gönül verenler için eğlenceli bir etkinlik geliyor. Türkiye’nin ilk yerli yapım uçağı olan, çift motora sahip altı kişilik yolcu uçağı, NU.D38’in İstanbul’dan Ankara’ya uçuş gerçekleştirmesinin 75. yılında, Türkiye’nin en yaratıcı el yapımı uçuş araçları 4. Red Bull Uçuş Günü’nde Caddebostan Plajı’ndan havalanıp serin sulara iniş yapacak. Berlin’den Dublin’e, Johannesburg’dan Londra’ya ve Lyon’dan California’ya kadar milyonlarca uçuş tutkununu bir araya getiren organizasyon, Türkiye’de ilk olarak 2008 yılında düzenlenmişti. 6 yıl aradan sonra uçuş tutkunlarını yeniden bir araya getirecek organizasyon, 4 Ağustos Pazar günü gerçekleşecek. 118’i erkek 22’si kadın katılımcıdan oluşan 40 takım, nisan ayından beri birçok aşamayı geçti. Uçak mühendislerinden de yardım alarak çizimlerine uygun uçuş araçlarını tasarlayan ekiplerin sahnesi Caddebostan Plajı olacak. Birbirinden kreatif el yapımı uçuş araçlarıyla denize uçacak olan takımları, seyirciye takdim edecek isimler de ekranın sevilen yüzlerinden Burcu Esmersoy ve Emre Karayel. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iş birliğinde olan etkinlik, ücretsiz olarak herkesin katılımına açık.
Türkiye rekoru 30 metre
Red Bull Uçuş Günü’nde pilotlar ve takımları; hayal gücünün sınır tanımadığı kostümler, birbirinden eğlenceli sahne şovları, el yapımı uçuş araçlarıyla 6 metrelik rampadan serin sulara atlayacak. Göklerin yeni kahramanı olmak için mücadele eden takımların iddialı şovlarına sahne olacak olan Red Bull Uçuş Günü, en son 2013 yılında yine Caddebostan Sahili’nde 140 bin kişiyi ağırlamıştı. Angara Bird isimli takım; birinciliği 30 metre ile elde etmiş, bu sayede Türkiye rekorunu da kırmıştı.
Yatak da uçacak terlik de
4. Red Bull Uçuş Günü’nde şampiyonluk için mücadele edecek 40 takım hem kalabalığı kendilerine hayran bırakmak hem de birinciliğe ulaşmak için jüriyi etkilemeye çalışacak. 6 metrelik rampadan uçabildiği kadar uçmaya çalışacak yaratıcı takımlar bunun için kah bir bir terlik, kah bir kartal, kah bir dönme dolabı uçuş aracına dönüştürecek. Eşsiz tasarımların arasında ayrıca, yatak, radyo, sandal ve otobüs de yerini alacak.
Etkinlikte birinci olacak takım, ‘Pilotluk Eğitimi’ ödülü kazanacak. İkinci Red Bull Air Race’i yerinde izleme ve Red Bull Air Race uçağı ile
deneyim yaşama, üçüncü olan takım ise Salzburg Hangar-7’de Flying Bulls ile Uçuş Deneyimi şansına kavuşacak. Tasarladıkları insan gücüyle çalışan uçuş aracı ile en uzağa uçmayı başaran takım ise dünya turu bileti özel ödülünü kazanacak.