30.08.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:
ELİF BERKÖZ ÜNYAY
Son yıllarda hosteslerin üniformaları daha da modernleşti ve şıklaştı. Türk Hava Yolları uçuş hostesleri için bir dönem Cemil İpekçi ile çalıştı. Şimdiki üniformalar Vakko imzasını taşıyor. Çelebi Hava Servisi’nin yer hosteslerinin kıyafetlerini ise Arzu Kaprol tasarlamıştı.
Şimdi farklı havayolları şirketlerinde çalışan hosteslerin etek-ceket ve pantolon-ceket takımların arasına bir yenisi daha eklendi: Dilek Hanif‘in tek parça elbiseyle hazırladığı Atlasjet üniforması.
Hanif kırmızı renkteki bu tasarımı hakkında “Her kadın üzerinde böyle bir üniforma ile dolaşmak ister” diyor.
Daha önce hiç üniforma tasarlamamıştınız. Hostes giysilerinin çizimini yapmadan önce nasıl bir hazırlık aşamasından geçtiniz?
Atlasjet’ten şu ana kadar hosteslerinin giydiği tüm kıyafetlerin bir örneğini istedim. Ardından hosteslerle toplantı yaptık. Nasıl bir tasarımla rahat edeceklerini üzerine konuştuk. Çünkü üniformanın benim için en önemli yanlarından biri fonksiyonelliğiydi. Ayrıca alıştığımız üniformalar gibi sıkıcı ve kadını daha da çirkinleştiren bir tasarımdan uzak durmaya çalıştım. Günün modasını da yansıtan bir üniforma hazırladım.
“Hostes keplerini stilize ettim”
Kep üniformanın bir parçası. Taşımak zor olmayacak mı hostesler için?
Kep yıllardır hostes kıyafetlerinde kullanılmıyor. Ama kadına çok yakışan, şık bir aksesuar. Feminenliği artırıyor. Ben de eskiden tercih edilen kepleri stilize ettim, günümüze uyarladım. O da elbise gibi kırmızı, kenarında lacivert biye var. Kepler çantada kolaylıkla taşınacak çünkü katlanabiliyor.
Aslında üniformadan önce haute couture’ün dışına çıkarak bir hazır giyim koleksiyonu hazırladınız.
Evet. Artık Dilek Hanif Couture ve Dilek Hanif Butik adında iki ayrı koleksiyon hazırlıyorum.
City’s’teki butiğimde daha çok çalışan kadınlara hitap eden bir koleksiyon sunuyorum. Buradaki kıyafetler günün farklı saatlerinde farklı aksesuarlarla kullanılabiliyor. Gündüz toplantıda giydiğiniz bir bluzu bir kolyeyle bir davete uygun hale getirebiliyorsunuz. Uzun bir süre sonra bile “Ay modası geçti” deyip atılmayacak kesimlerde ve kuplarda giysiler hazırlıyorum. Butikte abiyeler de var.
“Davetlere son anda ne bulduysam giyip giderim”Davetlerdeki fotoğraflarınıza baktığımda ne kadar sade giyindiğiniz dikkatimi çekti. Giyinmeyi değil giydirmeyi mi seviyorsunuz?
Davetlere genelde son anda ne bulduysam giyip giderim. Zamanım kalırsa kendim için de bir elbise hazırlarım. Kıyafet konusunda kendine çok özenen bir kadın değilim. En son gittiğim düğüne yine siyah jarse bir elbise ile katılacaktım. Arkadaşlarımın ısrarıyla kendi koleksiyonumdan bir parçanın boyunu kısaltıp giydim.
İki kızınız var. İkisi de sizin işinizle ilgili bölümlerde okuyor. Mezun olduktan sonra Dilek Hanif markası için çalışacaklar mı?
İkisi de Parsons’da okuyor. Biri moda tasarımı, öbürü tasarım yönetimi bölümünde. İlerideki tercihleri benim işimi sürdürmek olacak mı hâlâ bilmiyorum. Çünkü bu, öyle bir meslek ki sevmeden ve istemeden yapılamaz. Başarılı olmak için çok istemelisiniz. Tabii bir de yetenekli olmalısınız.
“İstediğim gelinliği giyemedim”
Sizi en çok ne tasarlamak tatmin ediyor?
Gelinlik. Tüm hayatı boyunca üzerindeki gelinliğin anısı kalacak. Fotoğrafı evinin salonunda baş köşede duracak. Gelinlerin bana yazdıkları teşekkür mektuplarını saklarım. Birinin hayal ettiği gibi bir gelinlik yapmak benim için çok önemli. Çünkü evlenirken istediğim gibi bir gelinlik giyememiştim.
Siz de anneniz veya kayınvalideniz yüzünden istediği gibi bir gelinlik giyemeyenlerden misiniz?
Aniden evlenmeye karar verdik. Hiç tanımadığım, etraftan duyduğum meşhur bir terzi dikti gelinliğimi. Çok gençtim, 23 yaşındaydım. Ne istediğimi bilmiyordum. Annem frapan şeyleri severdi. “Bu çok sade oldu” diye diye düğünde benim çok beğenmediğim bir gelinliği giyerken bulmuştum kendimi.
“Oyuk kollu, yakalı bir elbise hazırladım”
Tek parça elbise, pantolon veya etekten daha mı fonksiyonel size göre?
Sıradan olan, eskiyi renove eden bir tasarım yapmak istemedim. Farklı, aynı zamanda da kullanımı kolay bir üniforma çıktı ortaya. Genelde hostes kıyafetlerinde etek, gömlek ve yelekle kombinleniyor. Oyuk kollu, yakalı bir elbise hazırladım. Oyuk kol sayesinde rahat servis yapabilecekler. İçlerine giyecekleri gömlek sıfır yaka. Fularla şıklaşacaklar. Ceketlerinin yakasını
iptal ettim.