CumartesiEtkinliğe performans sanatı damgasını vuracak

Etkinliğe performans sanatı damgasını vuracak

22.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bağımsız genç sanatçılara işlerini sergileme olanağı sunarken; koleksiyonerler, galeri yöneticileri ve küratörler için de bir keşif alanı oluşturan Mamut Art Project 2017, 26-30 Nisan arasında Küçükçiftlik Park’ta düzenlenecek

Etkinliğe performans sanatı damgasını vuracak

Türkiye’nin bağımsız sanatçılara özel, ulaşılabilir sanat etkinliği projesi Mamut Art Project, bu yıl da Akkök Holding’in ana sponsorluğunda yoluna devam ediyor. Her yıl yeni sanatçıların üretimleriyle gelişen ve bu sene beşincisi düzenlenen Mamut Art Project, 26-30 Nisan tarihleri arasında KüçükÇiftlik Park’ta gerçekleşecek.

Haberin Devamı

Projede bu yıl resim, video, heykel, fotoğraf yerleştirme, dijital kolaj, grafiti ve performans gibi alanların dışında oyun sanatı (game art), dokuma sanatı (yarn art), gif ve çizgi roman gibi farklı disiplinler ve türler de yer alacak.

“Nasılsın?” sorusuna cevap aranacak

Bağımsız, genç sanatçılara işlerini sergileme olanağı sunan Mamut’un bu yılki yeniliklerinden biri de, performans sanatını fuar alanına taşıyacak Mamut Performansları olacak. Seyhan Musaoğlu ve Simge Burhanoğlu’nun küratörlüğünde hazırlanacak programda “Nasılsın?” sorusunu soran, seyircinin katılımcı rolünü üstlenerek, hem kendini sorguladığı hem de işlere kendinden bir şeyler kattığı interaktif performanslar Mamut sergisinde karşımıza çıkacak.

Haberin Devamı

Performansta “Nasılsın?” başlığı ile, basit ve günlük olarak kullandığımız bu sıradan sorunun altındakiler performans sanatıyla incelenecek. Hissedip hissettirmek, yaşayıp yaşatmak ve sonunda beraberce dönüşmek adına seçilen bu tema ile seyrettirmeye değil yaşattırmaya yönelik bir deneyim oluşturulmak isteniyor.

Sergi başlığı “ikonz”

Mamut’ta bu yıl, grafitiden animasyona pek çok disiplinden profesyoneli çatısı altında toplayan sanatçı kolektifi Krüw’ün yeni işlerini görme şansı da elde edeceğiz. Özellikle sokak sanatı dendiğinde akla ilk gelen pek çok ismi de bünyesinde barındıran Krüw’ün “ikonz” sergisi, sanat tarihinden pek çok klasik eseri kendi çizgileri ve diliyle yorumlayıp edisyonlu baskılarla satışa sunuyor.

Krüw ekibi şu ana kadar edisyonlu baskılar üreterek sergiler oluşturmuş bir ekip. Bir sergi dışında bütün sergilerinde serigrafi tekniğini kullandılar. Mamut’ta da elde basılan serigrafi baskılar ile karşımızda olacaklar. Ekibin Mamut’taki sergi başlığı ise “ikonz” oldu. Sergileyecekleri çalışmaların ise biraz sürpriz olmasını istiyorlar.

1000 başvuru yapıldı, 50 kişi seçildi

Mamut’un bu yılki jürisi, Akkök Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve koleksiyoner Ali Raif Dinçkök, günümüzün en önemli kavramsal sanatçılarından Sarkis, sanat danışmanı Elif Bayoğlu, küratör ve yazar Övül Durmuşoğlu ile güncel sanat eleştirmeni Murat Alat’tan oluştu. Seçici Kurul 1000 başvuru arasından 50 sanatçının işlerinin sergilenmesine karar verdi. Seçilen 500’den fazla eser mekanda yaklaşık 10’ar metrekarelik kişisel alanı bulunacak sanatçılarla sanatseverleri bir araya getirecek.

Haberin Devamı

Etkinliğe performans sanatı damgasını vuracak

Ne sunacaklar?

Kaan Sofuoğlu

1992 doğumlu Kaan Sofuoğlu, Yıldız Teknik Üniversitesi Fotoğraf Video Programı öğrencisi. Aynı zamanda editoryal fotoğrafçılık ve 3D animasyonlar da yapıyor. Mamut 2017’ye dijital grafik performansı “Phole-AI” ile katılıyor ve izleyenleri bir video oyunu kurgusuna dahil edip savaş gerçeğiyle yüz yüze getiriyor.

Berka Beste Kopuz

Berka Beste Kopuz 1995 doğumlu ve Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü 4. sınıf öğrencisi. Mamut’a İstanbul’da yaşanan kentsel dönüşümü semtlerin röntgenlerini çekerek anlattığı “Röntgen” serisiyle katılıyor.

Berkay Yahya

Berkay Yahya 1982 doğumlu. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fotoğraf Bölümü’nde yüksek lisansına devam ediyor. Daha önce LGBT konulu projelerde de karşımıza çıkan Yahya, Mamut 2017 projesi “Bunun parçası olduğun için teşekkürler” adlı video eseriyle nefret cinayetlerine dikkat çekiyor ve izleyenleri olaydan 3 saniye öncesine götürüp saldırganla yüz yüze getiriyor.

Haberin Devamı

Gülhatun Yıldırım

1991 İstanbul doğumlu Gülhatun Yıldırım, Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Jurgen Fritz, Nezaket Ekici gibi önemli uluslararası performans sanatçılarıyla beraber festival ve atölye çalışmalarında bulunan sanatçı, beden ve imge-mekan-nesne ilişkisi kurarak kamusal alan ve sınırlandırdığı mekanlarda performanslar sergiliyor.

Ares - Canavar

Sokak sanatçıları Ares ve Canavar, Mamut 2016’da özel bir oda tasarladılar. Odada kendi tarzlarında yaptıkları duvar resimlerinin aralarına yerleştirdikleri çizimleri ve eski bilgisayar monitörlerinde sergiledikleri videolarıyla içeriye girenleri kendi dünyalarında etkisi altına alan bir yerleştirmeye dönüştürdüler. n