30.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:
Alfa Yayınları’ndan çıkan “Kolay ve Pratik Ev Yapımı Dondurmalar, Sorbeler, Soslar” kitabının içinde buz gibi lezzetler var. Yazarları ise iki aşçı: Yunus Emre Akkor ile Çiğdem Seferoğlu. Dondurmanın tarihiyle başlayan kitaptaki dondurma ve sorbe tarifleri sıcaklarla bunaldığımız bugünlerde hayatına serinlik katmak isteyenler için...
Böğürtlenli sorbe
Hazırlanışı
l Bu sorbe için gerekenler 1 tatlı kaşığı salep, 1 kg böğürtlen, 1.5 su bardağı toz şeker ve 1 bardak su.
l Önce şeker ve salebi bir buzdolabı poşetinde iyice karışıtırıp su ekleyerek bir taşım kaynatın ve soğumaya bırakın.
l Yıkayıp ayıkladığınız böğürtlenleri rendeden geçirip püre haline getirin.
l Püre haline gelen böğürtlenleri soğuyan salepli şerbetle karıştırın ve buzdolabında bir gün bekletin.
l Bir gün boyunca bekleyen böğürtlen sorbeyi dondurma makinesinde kıvam alıncaya kadar karıştırın ve servis edin.
Not: Aynı sorbeyi püre halindeki kayısılarla da yapabilirsiniz, böylece pembe yerine sarı bir sorbeniz olur.
Kuru incirli dondurma
Hazırlanışı
l Bu dondurma için 5 su bardağı süt,
1 tatlı kaşığı salep, 1.5 su bardağı şeker,
100 gram kuru incir gerekiyor.
l Önce sütü, kaynayan sütten bir su bardağı eksilinceye kadar kaynatın.
l Şeker ve salebi bir buzdolabı poşetinde iyice karıştırın. Karışımı süte ekleyip kısık ateşte karıştırarak 10 dakika daha pişirin.
l Karışımı başka tencereye boşaltarak iki tencere arasında 5 dakika soğurtma işlemine tabi tutun. Soğuyan karışımı buzdolabında (+5 derece) 1 gün bekletin.
l Bekleyen karışımı dondurma makinesinde karıştırmaya başlayın. Bu arada kuru
incirleri küp küp doğrayın ve kıvam almaya başlayan dondurmaya ilave edin.
l Dondurma kıvam alınca servis edin. n