12.10.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:
CEREN SIRDARcerensirdar@hotmail.com
Fırında mis incik
Refika Birgül Yemek yazarı
Hazırlanışı
Kuzu incikleri yıkayıp kurulayın. Fırın tepsisini ısıtın. Havanda
1 çorba kaşığı yenibahar tohumu,
4 karanfili ve 1 küçük tarçın çubuğunu dövün. İçine yarım çorba kaşığı dört renk biber, muskat rendesi, tuz ve
2 çorba kaşığı un koyup dövmeye devam edin. İncikleri bu karışıma bulayıp birer biberiye dalını etinden saplayın. Fırın tepsisine
4 çorba kaşığı zeytinyağı ekleyerek incikleri 2 dakika mühürleyin ve bir kapta bekletin. Fırın tepsisine halka halinde doğranmış 4 soğanı koyup 1 baş sarımsağı ortadan bölüp bastırın. 3-4 dal kereviz ve tuzu da tepsiye koyun. Üzerine incikleri, 5 çorba kaşığı haşlanmış nohudu,
1.5 çorba kaşığı pekmezi ve
2 çorba kaşığı üzüm sirkesini ekleyin. Tepsiye inciklerin yarısına kadar sıcak su döküp folyo ile sarın. Önceden
ısıtılmış 220 derece fırında
2.5 saat, incikler kemiklerden ayrılana kadar pişirin. Sosunu
da ekleyip servis edin.
Refika Birgül’ün diğer tariflerini www.mucizelezzetler.com adresinde bulabilirsiniz.
Malzemeler
* 4 adet kuzu incik
* 1 çorba kaşığı yenibahar tohumu
* 4 adet karanfil
* 1 küçük tarçın çubuğu
* 1/4 muskat
* 1/2 çorba kaşığı dört renk biber
* 2 çorba kaşığı un
* 5 dal biberiye
* 4 soğan
* 1 baş sarımsak
* 4 çorba kaşığı zeytinyağı
* 3-4 dal kereviz sapı
* 1.5 çorba kaşığı pekmez
* 2 çorba kaşığı sirke
* 5 çorba kaşığı haşlanmış nohut
* Tuz
Beğendili kuzu incik
Manuel Evan Sotomayor
Renaissance Istanbul Bosphorus Hotel’in executive şefi
Hazırlanışı
Kuzu incikleri ağzı kapalı bir fırın kabında, 100 ml ayçiçeği yağının içinde soğan, sarımsak, havuç ve kekikle birlikte yaklaşık 3.5 saat 135 derecede, et kemikten ayrılıncaya kadar pişirin. İncikler sıcakken streç film yardımıyla kemiğin altına sıkıca sarıp etlerin yapışmasını bekleyin. Unu tereyağında rengi değişene kadar kavurup sütü ve patlıcanını ilave edin. Tuz ve biberle tatlandırıp, peyniri ekleyip beğendiyle servis edin.
Malzemeler
* 200 gr kuzu incik
* 100 ml ayçiçeği yağı
* 20 gr soğan
* 10 gr sarımsak
* 20 gr havuç
* 5 gr taze kekik
* 100 ml zeytinyağı
Beğendisi için
* 60 gr patlıcan
* 20 gr un
* 10 gr tereyağı
* 40 ml süt
* 20 gr kaşar peyniri
* 10 gr tuz
* 10 gr beyaz biber
Kuzu etli talaş böreği
Savaş Aydemir
Four Seasons Hotel Sultanahmet’in executive şefi
Hazırlanışı
Doğranmış kuru soğanları tencerede tereyağıyla birlikte
pembeleşene kadar soteleyin. Sonra kuzu etini ilave edip kavurun. Haşlanmış
bezelyeleri de bu karışıma ekleyip tuz ve karabiberle tatlandırın. Hazırladığınız karışımı soğumaya bırakın.
Milföy hamurunu 3 santim kalınlığında açıp kase yardımıyla iki farklı boyda kesin. Küçük boy hamuru alta koyup üzerine kuzu
eti karışımını koyup büyük boy milföy hamuruyla üzerini kapatın. Bir bıçak yardımıyla hamuru çizdikten sonra üzerine yumurta sarısı sürüp 180 derece fırında 10 dakika pişirin. Kuzukulaklarını bir parça tereyağında soteleyip üzerine talaş böreğini koyarak servis edebilirsiniz.
Malzemeler
* 160 gr kuzu eti (küp doğranmış)
* 100 gr kuru soğan
* 50 gr bezelye
* 20 gr tereyağı
* Yeteri kadar tuz ve karabiber
Garnitür için:
* 2 bağ kuzukulağı otu
* 400 gr milföy hamuru
Malzemeler
Et için:
*1 kg fillet mignon (bonfile)
* Ayçiçek yağı
Üzümlü kırmızı lahana ve patates püresi için:
* 750 gr patates
* 350 ml krema
* 350 gr tereyağı
* 2 soğan
* Zeytinyağı
* 1 dal taze kekik
* 1 kırmızı lahana
* 100 gr kuru üzüm
* 2 portakal
Fillet mignon
Murat Bozok
Mimolett restoranın şefi ve sahibi
Hazırlanışı
Fillet mignonları 1 santimetre eninde porsiyonlayıp tavanızı ısıtın. Fırınınızı da 220 dereceye getirin.
Tavaya çok az ayçiçek yağı koyun. Etin iki tarafını tuzlayıp karabiber ekleyin. Eti tavaya koyduktan sonra iki tarafını da 1’er dakika karamelize edin. Tavaya misket büyüklüğünde tereyağı ekleyip ısıyı düşürün. Tereyağı köpürünce bir kaşık yardımıyla etin her tarafına yedirin. Eti tavadan alıp 220 derecedeki fırına koyun. Orta pişmiş bir et için 3 dakika yeterlidir. Eti alıp oda sıcaklığında 15 dakika bekletin.
Üzümlü kırmızı lahana ve kekikli patates püresi için önce lahanayı dört parçaya ayırıp doğrayın. Tencereye koyup zeytinyağı, tuz,
tereyağı ekleyin. Portakalları sıkıp tencereye ekleyin. Lahanalar
yumuşayana kadar pişirip servisten 10 dakika önce çekirdeksiz kuru sarı üzümleri ekleyin. Ayrı bir tencerede soğanları karamelize edin. Patatesleri haşlayıp püre kıvamına getirin. Soyup bir süzgeçten geçirin. Tereyağı ve kremayı karıştırıp patatese yedirin. Bir kez daha elekten geçirip karamelize soğan ve kekik yapraklarını ekleyin. Tabağınıza önce patates püresi, üzerine bir dilim et ve en üste de lahana koyarak servis yapın.
Kurban kavurması
Feridun Ügümü
Hünkar Lokantası’nın şefi ve sahibi
Hazırlanışı
Etleri zeytinyağıyla yoğurup 1 saat bekletin. Kuyruk yağını tencereye koyup orta ateşte eritin. Etleri de ilave ederek yüksek derecede etler suyunu bırakana kadar kavurun. Sulanınca kapağını kapatın.
Etler suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin. Tereyağını ekleyip etler kızarıncaya kadar kavurun. Tuz, karabiber ve
kekiği de ilave ederek etleri 5 dakika daha kavurun. Tencerenin kapağını kapatıp 15 dakika dinlendirin. Tereyağlı pirinç pilavı ile ikram edin.
Malzemeler
* 100 gr kuyruk yağı (kuşbaşı doğranmış)
* 2 kg kurban eti (kemiksiz, kuşbaşı doğranmış, 1 gün dinlendirilmiş)
* 50 gr zeytinyağı
* 100 gr tereyağ
* 1 tatlı kaşığı kekik
* 1 çay kaşığı karabiber (iri çekilmiş)
* Tuz