15.10.2024 - 15:31 | Son Güncellenme:
KAYDIRAK
Osmanlı’da oynanan çocuk oyunları içinde en sadesi ve kolayı kaydıraktır. İrice ve yayvanca birer taş edinip, geriden nişanlayıp öndekine bindirilir ve aldıramıç, kaldıramış, kırk üç, kırk dört diye çabucak sayarak sayıyı doldurmak gerekiyordu.
ÇELİK ÇOMAK
Çelik çomak oyununda çelik olan kısa çubuk taşların üzerine koyulur ve çomak olan uzun sopa ile bu kısa olanın en uzağa atılması sağlanır. Eğer karşı takımın oyuncusu çeliği havada yakalarsa oyunu o takım kazanır. Yakalayamazlarsa düşen yârden alınır ve ocağa doğru atarlar.
CEVİZ OYUNU
Yere bir daire çizilir, 5-6 adım ötesine de bir çizgi çizilir. Dairenin ortasında 10 ila 15 ceviz yan yana koyulur, gerisine oturulur. Sağa, sola aksayan, boşa giden cevizler oturanın, vurulup dışarı çıkanlar da vuranın olur. Ceviz oyunun bir başka çeşidinde talihli yine yerde olur, önünde üç ceviz, üstüne cevizden bir kule yapılır. Etrafa dağılanlar yerdekinin olur, bir atışta deviren ise turnayı gözünden vurur.
UÇURTMA
Osmanlı’da çocuklar gazete parçalarından yaptıkları uçurtmaya yorgan tiresi bağlayıp uçururlardı. Yetişkinler de kollarını sıvayarak, ölçüp biçip altı köşelisini, armudiyesini, çemberlisini kurarlardı. Yumakta 20 ila 30 kulaç ip olurdu. Rüzgârın esişine göre koşarak uçurulurdu.
TOPAÇ OYUNU
Topaç, ucu zemine dik gelecek biçimde yere fırlatılır ve kırbaç yukarıya (oyuncuya) doğru çekilir. Bu sırada diğer oyuncu/oyuncular da, dairenin içinde dönen ebenin topacını durdurmak veya daireden dışarı çıkarmak için teker teker kendi topaçlarını dairenin içine doğru atarlar.