DoğaDünyanın en yüksek dağı hangisidir ve nerededir?

Dünyanın en yüksek dağı hangisidir ve nerededir?

14.05.2020 - 15:49 | Son Güncellenme:

Dünya üzerinde yüzlerce hatta binlerce dağ var. Bu dağların yükseklikleri ve özellikleri birbirinden oldukça farklı. Peki, dünyada hala var olan en yüksek dağ hangisi acaba? Coğrafyayla biraz ilgileniyorsan hemen “Everest” diye cevap verebilirsin ama maalesef doğru değil.

Dünyanın en yüksek dağı hangisidir ve nerededir

Neden mi? Bunun cevabını vermeden önce dağ ne demek onu bir inceleyelim. Yerkabuğunun çıkıntılara sahip, yamaçları olan, çevresinde bitki örtüsü ve ovalara tepeden bakan, geniş alana yayılmış coğrafi şekil.

Haberin Devamı

Çoğumuz dünyanın en yüksek dağını Everest olarak biliyoruz ama bu yanlış. Çünkü Everest dibinden tepesine kadar ölçüldüğünde 8848 metre uzunluğa sahipmiş. Pasifik Okyanusu’nda yer alan Mauna Kea’yı duydun mu peki? Bu dağın suyun üst kısmında kalan kısmı 4207 metreymiş. Mauna Kanın büyükçe bir kısmı da suyun altında gizlenmiş. Bu dağın suyun altında kalan kısmı eklendiğinde toplamda 10100 metre uzunluğundaymış. Yani dağın dibi suyun altında kaldığı için üst kısmı sayılmış. Aslında suyun altının da hesaba dahil edilmesi gerekiyormuş.

KISACASI DÜNYANIN, SUYUN ALTI DA DAHİL, EN UZUN DAĞI HAWAİİ’DE YER ALAN MAUNA KEA’DIR.

YERYÜZÜNDEN GÖRÜNEN KISIMLARI DÜŞÜNÜRSEK İSE DÜNYA’NIN EN UZUN DAĞI EVEREST’TİR.

Haberin Devamı

EVEREST Mİ, MAUNA KEA MI? HANGİSİ SENİN FAVORİN?

Everest’in Mauna Kea’dan daha popüler olma nedeni suyun üzerindeki yüksekliğinin daha fazla olması ve dağcıların gözdesi olmasıymış. Tırmanılacak en yüksek uzunluğa sahip olan Everest’e her yıl yüzlerce dağcı tırmanıyormuş.

Mauna Kea, milyonlarca yıl önce kıtaların çarpışması sonucunda oluşmuş. 

Himalayalarda yer alan Everest, Çin Halk Cumhuriyeti-Nepal sınırı üzerindeymiş.

Mauna Kea bir yanardağmış. Aktif olmayan yanardağ, en son 4600 yıl önce patlamış.

Mauna Kea bir milyon yaşındaymış. Buna rağmen Everest 60 milyon yaşındaymış.

DÜNYANIN EN UZUN DAĞLARI

Dünyada dağcıların çok sevdiği ve tırmanmak için can attığı birçok zirve bulunuyor. Everest ve Mauna Kea kadar bilmesek de dağcılar tarafından bilinen bu dağlar farklı özellikleriyle karşınızda…

1. K2 DAĞI: 8611 metre yüksekliğindeki bu dağ Pakistan ile Çin arasında yer alıyor. Dağcıların kutsal zirve olarak adlandırdığı bu dağ tırmanması en zor dağmış.

2.  Lhotse Dağı: Himalayalarda yer alan dağın en yüksek noktası 8516 metreymiş. Bu dağın güney kısmında tırmanmak çok zormuş çünkü çok dikmiş. O yüzden dağcılar genelde diğer parkuru tercih edermiş.

3. Kançençunga Dağı: Dünyanın en yüksek beş dağından biri olan bu dağ, Hindistan ile Nepal arasında yer alıyormuş. Oldukça rüzgar olan dağ yamaçları, bu dağa tırmanmayı çok zorlaştırıyormuş.