Vedat Milor

Vedat Milor

Tüm Yazıları

Özellikle ara sıcaklarda başarılı bir lokanta Sardina. İlk kez yediğim değişik mezeleri güzel. Yolunuz düşerse uğramayı ihmal etmeyin

Sevgili Can Ortabaş ve Bülent Akgerman’ın davetlisi olarak Urla Şarapçılık fabrikasını ziyaret ettikten sonra sahilde bir lokantaya davet ediyorlar beni ve eşimi;?Sardina’ya. Urla’da daha önce Yengeç adlı lokantada güzel bir akşam yemeği yemiş ve oldukça memnun kalmıştım.
Sardina'da da ilk izlenim olumlu. Sıcak ve samimi bir ortam. Güleryüzlü bir karşılama ve abartıya kaçmayan iyi bir servis.
Soğuklar masaya yerleştiriliyor. Yemekte de ilk izlenim soğuklar elbette. Ege lokantalarının olmazsa olmazı otlar. Deniz börülcesi, brokoli, turpotu ve cibez bir tabakta. Otlar taze ama sıra dışı değil. Biraz yavan geliyorlar bana. Bol sarımsaklı iyi bir vinegret gerekiyor bence bu otları daha lezzetli hale getirmek için. O zaman da maliyetler yükseliyor. Maalesef sos hazırlamak bizim mutfağımızın kuvvetli tarafı değil. Buna karşılık patlıcandan türlü lezzetler yaratmakta bizim üstümüze yok. Sardina’nın çekirdeği temizlenmiş közde pişmiş bütün patlıcanı güzel.
Portakal ve limon soslu ve ince kesilmiş çiğ göbek enginarlarıysa daha da güzel. Belki ilk kez yediğim bir meze olduğu için bu kadar hoşuma gidiyor. İlk kez yediğim diğer bir meze türü de kuş üzümlü ve yeşil biberli cacık. O da çok güzel.
Fava şöyle böyle. Bence favaya lezzet vermek için bol dereotu, karamelize soğan ve zeytinyağı gerekiyor. Bodrum’da bazı lokantaların yaptığı gibi. Soğuk mezelerin tek başarısız olanı muhammara dedikleri ezme. Kullanılan domates salçası kalitesiz.

Haberin Devamı

Kalamardan değişik bir meze daha
Sıcaklar bence soğuklardan daha başarılı.
Önce haşlanmış sonra ızgara edilmiş ve vantuzuyla gelen ahtapot çok lezzetli.
Ceylan’ın bayıldığı balık köfte de lezzetli. Ceylan’ın köfteyi sevme nedeni özellikle tuzunun fazla olması, hatta aşırıya kaçması.
Domates, biber, rakı ve tereyağıyla soteledikleri minik karideslere diyecek yok.
Özellikle de yanlarında içtiğim enfes rakıyla. Yemekte bize katılan Can Bey'in arkadaşı Haluk Bey'in bize ikram ettiği enfes bir rakı. Mey’in iki üzümden yaptığı Mest Rakı’yla Tekirdağ Altın Seri’yi harmanlayıp dinlendirmiş. Ortaya dolgun ve alkolü çok temiz enfes bir kupaj çıkmış.
Sardina Lokantası sıcak balık mezelerinde çok başarılı kullanıyor değişik içkileri. Mayonezli ve viski soslu yerli kalamar ızgara da standardın çok çok üzerinde.
Kalamardan değişik bir meze daha hazırlıyorlar. Fırında yufka kaplı güveç içinde pişmiş kalamar. Domates ve acı biberli. İlki kadar sulu değil ama. Azıcık kurumuş.

Haberin Devamı

Daha fazla sos olmalı
Arkasından bir midye yemeği sunuyorlar. Tavada pişirilmiş, krema ve beyaz soslu İzmir midyesi. Lezzetli. Öte yandan bu tip bir 'moules mariniere' hazırlanırken belki Fransızların bu işi nasıl yaptığına dikkat edilmeli. Midyede daha fazla sos olmalı. Kızarmış bir bageti içinde midyenin suyu olan bu sosa buluyarak yemek büyük zevktir.
Can lokantanın deniz mahsullü spagettisini tavsiye ediyor. Domates ve yeşil biber soslu spagettide özellikle karides bol. Makarnayı al dente pişirmişler ama karides biraz fazla pişmiş.
Yemeğin sonunda önümüz değişik tatlı tabaklarıyla doluyor. Aralarında en çok tel kadayıfa sarılmış kabak tatlısını beğeniyorum.
Değişik mezeleri olan ve özellikle ara sıcaklarda başarılı bir lokanta Sardina.
Davetli olduğum için maalesef fiyat konusunda okuyucularımı aydınlatamayacağım. Öte yandan aldığım izlenim ve tahminim Sardina'nın insaflı bir yer olduğu.
Yolunuz düşerse bana bir mesaj atın.