Asmalımescit’te bulunan bu meyhane İstanbul’da benim en sevdiğim mekanlar arasında...
Klasik bir meyhane değil. Müşterilerin önemli bölümü yabancı. Gencay Bey, belki bu yüzden bildiğimiz repertuarın dışına çıkıyor. Örneğin; beyin ve ciğer gibi meyhane klasiklerini bulamıyorsunuz.
Yaratıcı bir mutfak
Sunulan öğünler, rakıdan çok şarapla uyumlu. Her gün 12 civarı soğuk meze bulmak mümkün. Mezeler taze ve bileşimler başarılı. Saman (S kuyruklu - Vedat Milor) bayıldı denen ilginç bir dolma var. Kızartılmış Ankara tatlısı biberlerinin içi, somon füme, ezine koyun peyniri, kavrulmuş kabak çekirdeği ve taze soğanla dolduruluyor. Güzel.
Tütsülenmiş hamsi fümeleri, kırmızı soğan, kapari ve klasik kokteyl sosla sunuluyor. Mayonez, ev yapımı. Lezzetli.
Tarama ilginç. Sazan balığı yumurtası yanında ahtapot patatesi ve kornişon turşuyla hazırlanıyor. Başarılı... Misket limonu, greyfurt suyu, taze kişniş ve turpla hazırlanan çiğ levrek ya da ceviche de iyi.
Taze fasulye mancası basit ama lezzetli. Çalı fasulye, zeytinyağı ve beyaz şarapla kavruluyor. Üzerine sarımsaklı süzme yoğurt ve domates sosu dökülüyor. Soğuklarda bir tek konserve salyangozla hazırlanan salyangoz pilaki sıradan.
Soğuklardaki başarı ara sıcaklarda da var. Taze domates sosuyla hazırlanan gül böreğini deneyin. Közlenmiş patlıcan, mantar ve çeçil peyniriyle doldurmuş.
Sucuklu humus, şaraptan çok rakılık. Aydın sucuğunu beğendim. Öte yandan ithal tahinler benim damağımda acı bir tat bırakıyor. Bu gidişle herhalde humus yemek için Lübnan’a gideceğim!
Kağıtta levrek, sofistike. Kavrulmuş badem, kuru kayısı, beyaz şarap ve tereyağıyla sarılıp fırında pişiyor. Levrek biraz yavan olsa bile, diğer malzemelerle lezzetli.
İki ana yemek de çok iyi. Biri fener balığı yahnisi. Ezine peyniri, kırmızı şarap, arpacık soğanı, taze sivri biber, domates, tereyağı ve kereviz sapıyla ağır ağır pişiriliyor balığın dilimleri. Biz evde denedik, ama aynı lezzeti yakalayamadık.
Izgara kuzu küşleme de çok iyi kalite ve orta - az pişmiş. Yanında taze pancar, aromatik patates püresi ve yeşillikle sunuluyor.
Kişiliği olan bir mekan
Gencay Üçok Bey birçok öğünü beyaz veya kırmızı şarapla pişirdiği için hem öğünler lezzetli hem de şarap uyumu güzel. Böylece turistlere de hitap etmek daha kolay.
Maalesef artık pek az meyhane kendi mezelerini mutfağında hazırlıyor. Burası gibi kişiliği olan ve her şeyi taze ve sıfırdan hazırlayan meyhane çok az kaldı.
Hoşuma giden bir diğer husus da öğünlerin yavan olmaması. Belki sarımsak daha fazla kullanılabilir (örneğin, taze fasulye mancasında) ama genelde cesur ve şahsiyetli bir mutfak.
Mekan küçük ve rahat. Gösteriş için değil, gürültüsüz ortamda güzel sohbet ve leziz mezeler için gelinmesi gereken bir yer.
Kuruluşu yeni bile olsa İstanbul’un kozmopolit geçmisini ve meyhane ruhunu yansıtan bir mekan.