Venanzio Toskana’da. Colonnata denen ve Lucca’ya 45 dakika mesafedeki bir köyde. Burası ve civarı mermer yataklarıyla ünlü. Da Felice ise Roma’da. Testaccio adlı eskiden mezbahaların bulunduğu semtte. Gerçek bir osteria. İki lokantanın özellikleri ortak: Önce fiyatlar. Et fiyatları bizdeki kaliteli geçinen lokantalardan ucuz. İkincisi kalite. Ülkemizde bulunmayan ya da çok nadir bulunan derecede kaliteli et yemekleri. Tabii sadece et değil. Mezeler ve pasta yani hamurişi yemekleri de çok iyi.
Örneğin Venanzio. Lardo (domuz pastırması) dışında çok güzel mezeler var. Özellikle de ‘tortino di verdura’ dedikleri yeşilliklerle pişmiş sebzeli İtalyan mücveri. Parmigiano di Melanzane, yani parmesan peynirli ve domates soslu patlıcan yemeği. Bir de yine parmesan ve fontina peyniriyle hazırladıkları sufle.
Da Felice de öyle bir Roma usulü enginar hazırlıyorlar ki, parmaklarınızı yersiniz. Da Felice’yi ziyaret edip ‘tonnarelli cacio e pepe’, yani pecorino peynirli ve karabiber taneli Roma’ya özgün makarnayı ısmarlamamak enayilik olur (ben aynaya bakınca öyle birini tanıdığımı söyleyebilirim!) “Ne olacak yani, pek de özel bir lezzete benzemiyor” demeyin. Deneyin, sonra konuşalım. Venanzio’da ise, mevsimi ise trüf mantarlı tagliolini, yani ince erişte deneyin. Ev yapımı ve taze. Mis gibi de tereyağ kokuyor.
Dünyanın en iyi şarapları
1993 Soldera Brunello Di Montalcino ‘Case Basse’, dünyanın en iyilerinden, İtalya’da yapılan en iyi Brunello. Daha önce Milliyet’teki bir yazımda (Yarasa ve Şarap) Soldera ziyaretimi anlatmıştım. Arşivden bulabilirsiniz. 1993, yüzde 14 alkollü ama belli olmuyor. Rengi de koyu değil ama henüz kahveren- gileşme yok. En büyük özelliği zarafeti ve damaktan kadife gibi akıp gitmesi. Ama aynı zamanda çelik gibi bir belkemiği var. Orta damak ses getiriyor, bitim çok uzun ve damakta tarçın, küçük hindistan cevizi, muskat gibi lezzetler kalıyor. Bardakta durdukça parfümü değişiyor. Giderek maşere edilmiş ahududu ve yaban mersini aromaları çıkıyor ortaya. Belkemiğinin ne kadar güçlü olduğunu test etmek isterseniz enginarla deneyin. Hemen hiçbir şarap enginara dayanamaz ve damakta metalik bir lezzet kalır. Bu şarap enginara dayanıyor. Neredeyse 20 yaşında ama daha içime yeni yeni hazır hale geliyor. Meşhur üretici Gaja’nın Sugarille adlı Brunello’sunda çok daha iyi. İki bağ yan yana. Aradaki fark teruar’dan çok yapımda demek ki. İnşallah birileri bu şarabı ithal eder.