Vedat Milor

Vedat Milor

Tüm Yazıları

Entre’de 15 peynir ve 6 değişik şarabın tadına bakıyoruz. Ortaya çıkan genel sonuç eşleştirme açısından beyaz şarapların kırmızılara göre daha iyi sonuç vermesi...

Ülkemizde farklı karakteristiklerde ve çok lezzetli peynirler var. Peynir ve şarap ikilisi de sanki birbirleri için yaratılmış. Doğru şarabı doğru peynirle eşleştirdiğiniz zaman bir artı bir üç ediyor.
Aksi takdirde su içmek daha iyi.
Yurdumuzun birçok köşesinden güzel peynirler tedarik ediyor Entre. Dükkanları Cihangir’de. Hem doğrudan tüketicilere satış yapıyorlar hem de lüks otel ve lokantalara.
Hem ülkemiz peynirleri var bunların içinde, hem de yurdumuzda üretilen yabancı peynirler. Entre’nin kurucusu Neşe Hanım’la 15 peynir ve 6 değişik şarabın tadına bakıyoruz.
Ülkemiz peynirlerinin bir özelliği, zor hava koşulları yüzünden, bazı peynirlerin fazla tuzlu olmaları.
Yağlılık derecesi, tuzluluk derecesi ve aromalarına göre eşleştirmek lazım peynir ve şarapları.
Kanımca yurdumuz peynirlerindeki çeşitlilik ve zenginlik şarap kalite ve çeşitliliğine göre maalesef önde gidiyor.
Şarap-peynir uyumu konusunda en önemli unsur DENGE.
Yağlı peynirleri asidite açısından güçlü şaraplar ile dengelemek lazım. Asiditenin damakta yağ kırma özelliği var. Tuzlu peynirleri hem asiditesi güçlü hem de mineralite açısından zengin şaraplar ile dengelemek lazım.
Bu tip peynirleri dömisek ve tatlı şaraplar ile dengelemek de mümkün.
Kullanılan sütün niteliğine, yani keçi veya koyun ya da inek veya manda olmasına ve peynirin nasıl yıllandırıldığına bağlı olarak peynirlerde oluşan aromalar da farklı.

Haberin Devamı

Dengeleme özelliği var
Bazı şaraplarda da benzer aromalar var. Bu ikisi birbirini tuttuğu zaman da ortaya güzel bir peynir-şarap uyumu çıkıyor.
Neşe Hanım ile hoş bir tadım yapıyor karşılıklı bir diyaloğa girip denediğimiz güzel peynirleri çeşitli şaraplar ile eşleştirmeye çalışıyoruz.
Ortaya çıkan genel sonuç eşleştirme açısından beyaz şarapların kırmızılara göre daha iyi sonuç vermesi.
Buna karşılık tanenli ve alkolü yüksek Shiraz ve Boğazkere tipi kırmızı şaraplar sert kabuklu ve olgun lezzete sahip eski kaşar, gravyer, gouda ve cheddar gibi peynirler ile uyum sağlıyor. Yüksek tanenin protein dengeleme özelliği var. Şarap ile peynir uyumu konusunda mutlak doğrular yok.
En güzel lezzet sonuç olarak kişinin damak tadına en uygun lezzet.
Öte yandan şarap-peynir uyumunu araştırmak farklı lezzetleri keşfetmek demek. Her keşif süreci gibi tadına doyum olmaz bir süreç bu.
Sizler de bu konuya ilgi duyar ve fikirlerinizi sitemde yazarak benimle paylaşırsanız sevinirim.