Vedat Milor

Vedat Milor

Tüm Yazıları

Turizm, dünyanın önde gelen ekonomik sektörlerinden biri, belki de birincisi. Bizim için özellikle önemli. Şu satırları Sicilya Taormina’da Villa Schuler adlı otelden yazıyorum. İyi niyet jestleri, güzel hatıralar, olmaması gereken hareketler ve kötü niyet... Hepsi bir arada. İsterseniz iyilerden başlayalım

İYİ

* Roma’da havaalanından arkadaşım Elvan’ın evine gidiyoruz. Elvan, taksinin aşağı yukarı 55 euro olduğunu söylüyor. Taksimetre 51.20 yazıyor. Bavullara yardımcı olduğu için 55 veriyorum. 5 iade ediliyor. Zorla 52 olsun diye 2 veriyorum. İstemiyor.
* 2 gün sonra Sardinya Adası’nda güzelim Alghero kasabasında güzel bir butik otel olan Villa Tronas’dayız. Cumartesi saat 16.00 civarı. Linda, saçına fön çektirmek istiyor. Otele rica ediyorum. Maalesef bütün kuaförler, 17.00’de kapanıyor ve hepsi dolu. Son müşteri 17.30’da gittikten sonra Eleanoir Kuaför’ün sahibi, dükkanını kapamak yerine otele geliyor, bizi alıyor ve 5 km. ötedeki dükkanına götürüyor. Fön çeken eşi. Saat 18.30’da bizi otele gene arabalarıyla bırakıyorlar. Bütün bunlar güler yüzle ve ‘Biz bir şey yapmadık, hiç önemli değil, sizi tanıdık, ne güzel...’ gibisinden tatlı sözlerle taçlanınca bu güzel jestlerin değeri daha da artıyor.
* Cagliari’ye bir saat mesafede Villasalto köyünde bence İtalya’nın en iyi lokantalarından birinde öğle yemeği yiyoruz; Ristorante Paolo Perella. İtalya’nın güneyinde en iyi lokantalar hep böyle gözden uzak ve turistik olmayan kırsal alanlarda. Perella, 60’lı yaşlarda, dinç, soylu görünümlü ve harika bir insan. Peynirini, turşusunu, salamını bile kendisi yapıyor. Bizim dışımızda 12 kişilik bir grup rezervasyon yaptırmış ama gelmemiş. Canı sıkılmasına rağmen bize belli etmiyor. Biz yemekleri sevdikçe yeni öğünler, peynirler, börekler geliyor. Her şeyi denememizi istiyor. 1 beyaz, 2 kırmızı sişe açıyor. (üçte birini içiyoruz hepsinin) Sonunda ne çıkacak derken harika bir oğlak çevirme ve ev yapımı müthiş hakiki bala bulayarak yenen bir tatlıdan sonra hesap geliyor. Ülkemizde vasat bir kebapçıda vereceğiniz miktar. Gerçek mi? Evet. Üstüne üstlük adamcağız bizi arabamıza kadar uğurluyor.

KÖTÜ

* Taormina’da pazar akşamı Michelin Rehberi’nde adı olan Trattoria Nero d’Avola’ya rezervasyonumuz var. Son anda “Biz kapalıyız” diye iptal ediyorlar. İnanmıyorum ve gidip bakıyoruz. Açıklar tabii! Grup gelmiş ve bizimle uğraşmak istememişler. Utanmadan yalan da söylemişler.
* Bu kez Taormina’da Mamma Rosa lokantasındayız. Ailenin aynı sokakta Le Naumachie diye bir lokantası daha var. Yemek sonrası iki kardeşle laflıyoruz. En iyi cannola nerede bulunur öğrenmek istiyoruz. Le Naumachie’nin sahibi, ısrarla bize kendi yaptığını tattırmak istiyor ve yanında da iki kadeh tatlı şarap ikram ediyor. Yeteri kadar içtiğimizden şarabı isteksiz tadıyoruz. Hesap gelince ne görelim? 15 euro eklenmiş. Bize gösterdikleri samimiyet sahte ve demek ki altında ‘kazları nasıl yolabiliriz?’ düşüncesi yatıyor.

Haberin Devamı

ÇİRKİN

Michelin Rehberi’nden tek yıldız alması beklenen ve Romalılardan kalma Villa Casale’nin orada olması nedeniyle son derece turistik olan Sicilya’daki Piazza Armerina kasabasındayız. Lokanta pahalı bir yer olan Al Fogher. Şef garson, şefin özel mönüsünde neler olduğunu bilmiyor ve sorup öğrenmiyor. Alakart ısmarlıyorum. Şarap mönüsünü dikkatle incelemek istiyorum ama adam resmen elimden çekip alıyor. Hem sabırsız hem kötü niyetli. Anti-pasti ve pasta (hamur işi) öğünlerinden sonra önce kalamarı, ardından da kuzu pirzolanın gelmesini istiyorum. Ayrıca kalamar geldiğinde, o ana kadar denediğimiz beyaz şaraba ek olarak kırmızının açılmasını söylüyorum.
Kalamar ve kuzu, aynı anda geliyor, kırmızı şaraptansa eser yok! Daha da kötüsü var. Şefin ünlü yemekleri mönüde yok.
Arkamızdaki İtalyan, masaya günlük spesiyalleri sayıyorlar. Vay anasını. Tüm özel yemekler İtalyanlara. Biz gariban turistlereyse mönüye kötü bir İngilizce’yle yazdıkları pahalı ve önceden pişirilmiş yemekleri yutturuyorlar.
Ne mi yapiyorum? İki ana yemeği hemen geri gönderip hesabı istiyorum. Misafir değil sadece cüzdan olarak algılandığınız bir mekanda bir dakika bile fazla durmanızın anlamı yok!