Vedat Milor

Vedat Milor

Tüm Yazıları

Son dönemde yepyeni bir lokanta türü türedi Bağdat Caddesi’nde. Tamamen bize özgü bir tip. Ne ararsan var ama doğru dürüst dişe dokunur bir şey yok. Bu garip diyardaki Han Lokantası’ysa bana göre gerçeküstü

GARiP CADDEDE GERÇEKÜSTÜ BiR

Han, Bağdat Caddesi’nde bir lokanta. Bağdat Caddesi, kanımca İstanbul’un beni en şaşırtan bölgesi. Şaşırtıyor ve eğlendiriyor. Gençliğimde de eğlendirirdi. Arabayla dolaşır ve ikili, üçlü kız grupları gördüğümüzde takılmaya çalışırdık.
Genelde “Sübyanlar aynaya bakın, hih/hah”, “Daha iyi arabayla gelin” ya da “Kıkır-mıkır...” gibi cevaplarla karşılaşırdık. Bazılarının dejenere bulduğu bu tip avlanma usulü bana göre doğaldır. Gençler nerede ve nasıl tanışacak? Kibarca yaklaşıp karşı taraf “Hayır” deyince “İyi günler” deyip giderseniz kim sizi kınayabilir? Fransızların “Joie de vivre” dediği yaşama sevinci körelmiş biz orta yaşlı ve yaşlılar, gençlerin yüksek libidolarıyla etkileşime girince belki aşağılık kompleksine benzer defansif bir ruh haline girer ve her tarafından çifte standart akan bir ahlak diskuru çekmeye başlarız... Her halükarda, ben ve 1-2 arkadaş balık tutmaya çıkar ama boş kovayla dönerdik.

Haberin Devamı

Oltaya balık gelmiyor
Bugünlerde de aynı şey oluyor. Kız peşinde değil, lokanta peşinde koşuyorum. Sonuç değişmiyor. 1-2 istisna dışında oltaya balık takılmıyor. Yepyeni bir lokanta türü türedi Bağdat Caddesi’nde. Tamamen bize özgü bir tip.
“İtalyan” desem değil, “Çin-Japon” desem değil, “Meksika” desem değil. Ne alaturka, ne alafranga. Ne fast food ne bildiğimiz lokanta. Peki ne? Her şey, hiçbir şey. Ne ararsan var ama doğru dürüst dişe dokunur bir şey yok.
Etten iyi anlıyorlar
Bu garip diyardaki Han Lokantası da bana göre gerçeküstü. Gerçeküstü çünkü sahibi Emin Sezer Bey, İstanbul’da et ve köfteden iyi anlayan birkaç şahıstan biri. Ama lokantada yok yok. Son derece geniş ve caddedeki diğer lokantalar gibi bana göre yapay ve ne olmak istediğine karar verememiş bir mönüleri var. Emin Bey’in İnegöl köftesini deniyorum. Etin kalitesi için teminat veririm. Ah bir de lastik gibi olmasa. Şöyle biraz olması gerektiği gibi gömlek yağı kullanılsa!

Haberin Devamı

Hamburger haltetmiş
Sonra Emin Bey’in “Bizim hamburgerimiz” dediği soğan köfteyi deniyoruz. Hamburger haltetmiş. Bu çok daha lezzetli. Taze soğanlı, sarımsaklı, kimyonlu. Bağdat Caddesi’nin steril zevkine göre değil, damak tadı olanların zevkine göre hazırlanmış yani Emin Bey’in zevkine göre. Tam yağlı koyun yoğurdu da yanında. Harika bir fast öğlen yemeği!
Önümüze 1-2 pirzola getiriyor Emin Bey. Allah için güzel et seçmiş. İstediğim gibi, içi pembe kalmış. Bir de yazı için iskenderin tadına bakmak istiyorum. Ne diyeyim? “Bura insanının beklentilerine göre yağsız dana etinden hazırlıyoruz” diyor Emin Bey.
Ah o danaların genetiğiyle nasıl oynandığını ve nasıl hormonlu aşılarla bunların, dünyanın en yağsız ama en sağlıksız etleri haline getirildiğini bilse! Ama biliyordur. Et konusunda benden çok daha bilgili Emin Bey. Bence hak ettiği müşteriye kavuşsa İstanbul da çok iyi bir etçiye kavuşur.