Kimi insanların enerjisi öyle yüksek ki yaz rehaveti bile onları etkilemiyor. Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ve ekibi gibi... Sonbahara öyle bir projeyle giriyorlar ki o kadar olur
Şişli Belediyesi Başkan Yardımcısı Monik İpekel, boş vakitlerinde bile sosyal sorumluluk projeleri düşünen kadınlardan. Bildiğimiz kurumsallaşmış birçok etkinliğin arkasında o var. Bunu sessizce, arkada durarak yapıyor. Geçenlerde kendisiyle ‘Kraliçe Kelebekler’ projesini konuşmak için buluştuk. Eğitim alanındaki projelerinden de bahsetti. Belediyeye bağlı Şişli Vakfı, aralarında Erdoğan Demirören, Mustafa Taviloğlu gibi işadamlarının olduğu sanayicilerle görüşerek müfredatını oluşturduğu Şişli Meslek Yüksekokulu’nu hizmete sokmuş. ‘Mesleğin olacak; Geleceğin olacak’ sloganıyla açılan okulun amacı sanayinin ara eleman açığını gidermekmiş. İki yıllık meslek yüksekokulunda başarıyı yakalayan öğrencilerin üniversitelerin dört yıllığa geçmesi için protokollerini de hazırlamışlar. Kemerburgaz Üniversitesi’yle el sıkışmışlar, Bilgi ve Bahçeşehir’le görüşüyorlar.
Yarım gün eğitim, yarım gün iş
Bölümleri gençlerin iş bulması için işlevsel dallarda oluşturmaya gayret etmişler: Sağlık kurumları işletmeciliği, bankacılık ve sigortacılık, büro yönetimi ve yönetici asistanlığı, yerel yönetimler, yaşlı bakım programı...
Maddi durumu yetersiz öğrencilere yüzde 100 burs verecekler. Bazı oteller, bankalar ve sigorta şirketleriyle varılan anlaşmalarla öğrencilerin bir bölümüne şimdiden çalışma ortamı yaratılmış bile. Mustafa Sarıgül yılların ilişkilerini kullanarak öğrencilerin çalışacağı yerleri hazırlamak için sürekli görüşmeler yapıyormuş. Dört bankayla anlaşmışlar. Yarım gün bankacılık okuyacak öğrenciler, öğleden sonra da bu bankalarda çalışacaklar. Turizm bölümleri için Alkoç Otelleri grubu ve Point Otel’le anlaşmışlar. Turizm öğrencileri de yarım gün bu otellerde çalışacak.
Kadın şoförler, badanacılar
Dinlediklerimden anladığım kadarıyla İpekel’in çabalarıyla Şişlili kadınlar da meslek sahibi oluyor. Gönüllü Anneler, Haydi Tut Elimi, ÇABA, Sıcak Eller, Monik İpekel’in kurucu ve başkanlığını yaptığı derneklerden birkaçı... İpekel, bu derneklerin çatısı altında kimsesiz, yardıma muhtaç ya da şiddet görmüş çocukların yaralarını sarmak için çareler üretiyor. Valiliğe bağlı toplum merkezlerinde, kente göç eden kadınların meslek öğrenirken sosyalleşmesinde, kermeslerin açılmasında hep İpekel’in ‘tuzu’ var. Ayrıca Belediye ve Rotary işbirliğiyle 286 kadına mikro kredi vermişler. Kraliçe Kelebekler projesi ile iş hayatına atılan kadınlar “Biz de varız” der olmuş: Badanacılık, şoförlük, hatta oto yıkamacılığı... Şişli ilçesinde yakında açılacak oto yıkama garajında sadece kadınlar çalışacak. Şimdi Nişantaşı’nda lezzet festivaline hazırlanıyorlar.
Bodrum’un büyüsü okyanus ötesine ulaştı
ABD’de yaşayan tasarımcı Fatoş Çobanlı Rosenberg ve kardeşi Ayşe Jourdan, tatil için Türkiye’ye geldi... Dünya jet setinden arkadaşları da peşinden. Amerika’da, Fox 7 kanalındaki ‘Deco Drive’ programıyla tanınan popüler televizyoncu Louis Aguirre ve Miami’de yaptığı evlerle dillere destan Matt Macdonald tatillerini Bodrum’da geçiriyor. Louis Aguirre, ABD’nin TV starlarından, her gün üç programı var. O’nu, ‘Sex and the City’ filminden de tanıyacaksınız. Louis, klişe olacak ama Bodrum’a bayılmış, Fatoş’a “Bu ne böyle, ben burada ölmek istiyorum” demiş. Fatoş da, “Gördüğün bu güzellikleri programlarında anlatmadan ölme!” demiş. Fatoş Çobanlı Rosenberg toplu ölüm önermiş anlayacağınız! Bunun üzerine Fatoş ve Louis bir hafta boyunca gezdikleri Göcek ve Bodrum’u filme de çekmişler. Louis, iki beldeyi 3 günlük bir seri halinde TV programında anlatacakmış. Büyülenen ABD’li televizyoncu Türkiye’ye tekrar gelip bir program daha yapacakmış.