Araştırmayı Reuters Insitute ve Oxford Üniversitesi ortak yapmış. Batı ülkelerinde gençler, haberleri Facebook ve YouTube’tan takip ediyor. Özellikle kamu televizyonlarının gençlerle olan bağı neredeyse yok gibi! İspanya’da mesela Facebook yüzde 34 haber kaynağı... Sadece gençlerin yüzde 8’i haberleri RTEVE (İspanyol kamu televizyonu) web sitesinden takip ediyor. Çözmek için yatırım gerekiyor. Birçok ülkenin ekonomik kriz nedeniyle bu işlere ayıracak fazla vakti yok. Mesela Yunanistan ve İspanya... Yine de özellikle internet sitelerini hareketlendirmek adına çalışmalar yapılıyor. Mesela web sitelerinden haberleri ekrandan ‘önce vermek’ bir formül olarak düşünülüyor. Hazırlanan metinlerin ‘Yaşlı’ olduğu yönünüde bir görüş var. ‘Yeni bir anlatım şekli ve gençlerin ilgisini çekecek konuları ekrana getirmek’ gibi başlıklar öne çıkıyor.
Bizde durum nedir?
Bu konuda muhatap olan kurum, TRT oluyor. Haber bültenlerinde bir sunum hareketliliği mevcut... Daha ‘genç yüzler’ tercih ediliyor. Ama içerik olarak, gençleri kendine çekmek konusunda tatmin edici olduğu kanaatinde değilim. Bu konuda sürpriz yapan bir kanalları var; TRT 2... Ekrana getirdiği filmler ‘sinemasever gençlerin ilgisini çekiyor. Özellikle ‘Film Önü/Arkası’... Bir de diziler... Alp Navruz ve Alina Boz ikilisinin rol aldığı ‘Elimi Bırakma’, sanırım genç izleyici kitlesinin beğenisini alıyor...
BBC bile bu durumda!
İngiltere’de BBC, ülkenin radyosu ve televizyonu demek. 2018 yılında 16-24 arasında gençlerin Netflix izleme süresi, tüm BBC yayınlarının (BBC iPlayer dahil) toplamından fazla olmuş ki, BBC hiç de öyle ‘yaşlı’ bir televizyon yayını yapmıyor.
TRT Müzik ne yapsın?
Müzik tabii ki gençlerin özel konusu... BBC örneğinden devam ediyorum. BBC, İngiltere’deki popüler müziğin bir resmi geçidi gibidir. Geleneği vardır. Gençler, müziği bugün İngiltere de BBC radyolarından değil, spotify’den dinliyor. TRT Müzik mesela ne kadar gençlere hitap ediyor? Tabii bir de bizimkilerin dinlediği müziğin ne durumda olduğunu da sorgulamakta fayda var. Haber ya da müzik olsun, devir, internet devri. Çeşit var mı? Var... Haberin konu sayısıyla yarışmak mümkün mü? Değil... Peki, doğru ya da ‘güzel’ olan için ne diyebiliriz?
Twitter’da muhabbetleri görünce!