02.08.2012 - 20:36 | Son Güncellenme:
NEŞE MESUTOĞLU/nese.mesutoglu@milliyet.com.tr
Şerbetli ağır tatlılar yerine tercih edilen serin lezzetler, yazın bunaltıcı günlerinde ferahlık katıyor. İşte İstanbul’un en popüler dondurmacıları
ZiNCiRE DÖNÜŞTÜLER
ZEYNEL MUHALLEBİCİSİ:
Kadıköy’de ünlenen Zeynel, bugün Yeniköy, Levent, Ataşehir ve Kavacık’ta hizmet veriyor. Meyve özlü dondurmalarıyla tanınıyor. 10 çeşit dondurma arasında vişneli, limonlu ve kaymaklısı en popüleri. Kaymaklı dondurmanın püf noktası koyun sütü, şeker, sahlep ve yumurtayla yapılmasında yatıyor. Tavukgöğsü, kazandibi, keşkül ve su muhallebisiyle beraber servis ediliyor. Tel: 0 212 262 89 87
CREMERIA MILANO: 2000 yılında Guido Benucci tarafından Prag’da açılan dondurma zincirinin İtalya, İspanya ve Kudüs’te şubeleri var. Sorbeleri, basefrutta denilen özel şurupların meyve püreleriyle karıştırılmasıyla hazırlanıyor. Sütlü çeşitlerde yağlı süt, krema ve cream&dream tozu kullanılıyor. 24 çeşit içinde en çok Fior di latte (kaymaklı), cioccolata fondente (bitter çikolatalı), tiramisu ve Baileys’li dondurmalar beğeniliyor. İstiklal Caddesi üzerindeki dondurmacının Teşvikiye, Bebek ve Caddebostan şubeleri var.
Tel: 0 212 245 29 27
MODA’DA TEK iSiM
ALİ USTA: Moda Caddesi’ndeki bu şirin dükkana adını veren Ali Kumbasar, gerçek meyvelerle günlük yaptığı dondurmalarını 1969’dan bu yana aynı formülle hazırlıyor. Ali Usta’da mevsime göre 30-35 çeşit dondurma bulunabiliyor. Naneli, böğürtlenli, bademli, cevizli, fıstıklı çeşitlerin yanı sıra, özellikle Ali Usta’nın içeriğini sır gibi sakladığı Santa Maria’yı denemelisiniz. Rejimde olanlarsa endişe etmesin. Burada her gün çikolatalı, kaymaklı, kahveli ve ahududulu dört çeşit diyet dondurma da yapılıyor. Sıcak günlerde oluşan kuyruk sizi yıldırmasın; tadacağınız lezzetlere değecek. Tel: 0 216 414 18 80
BOSTANCI’DA DOĞDU
YAŞAR USTA: Makedonya’dan göç edip İstanbul’a yerleşen Yaşar Usta, yanında çalıştığı dondurmacı Hıfzı Yorgun Usta’dan bu işin inceliklerini öğrenir. Askerlik dönüşü ustasından icazet alarak Bostancı’da kendi dükkanını açar. Levent’te bir de şubesi olan Yaşar Usta, kullandığı taze meyveleri pazardan kendi seçiyor. Sütlü çeşitlere mutlaka çekirdek salep koyan dondurma üstadı, makine kullanmadan, katkı maddesi koymadan üretiyor. 70’e yakın çeşit, meyvenin tazesine göre her gün değişiyor. Aromadan değil, bizzat kendisinden üretilen dondurmalar içinde özellikle en çok ilgi gören çilek, kavun ve kayısılı olanı tatmadan yazı bitirmeyin. Telefon: 0 216 361 14 40
BEBEK’TE DONDURMA DURAKLARI
GÜNEŞ: 1975 yılından beri hizmet veren ve Bebek’le özdeşleşen Güneş’in sakızlı, limonlu ve karadutlu dondurmaları mutlaka tadılması gereken lezzetler arasında. İş dünyasının yoğun ilgi gösterdiği Güneş’in dondurmalı waffle’ı da çok lezzetli. 18 çeşit bulunan dondurmaların sırrı, süt tozu yerine süt ya da salep kullanılıyor olması.
Tel: 0 212 263 27 70
MİNİ DONDURMA: Bebek’teki en eski dondurmacı. Nur Ener’e ait ve 1968’den beri hizmet veriyor. 4 metrekarelik dükkanı usta Mesut Akyıldız çalıştırıyor. 17 çeşit dondurmadan en çok kaymaklı, karamelli, böğürtlenli, sakızlı ve karadutlu dondurma beğeniliyor. Frambuaz ve böğürtleni Yalova’dan, karadutu İzmir Tire’den getirtiyorlar. Yapay tatlandırıcı kullanmıyor ve her zaman taze meyveden dondurma yapıyorlar. Haftanın her günü gece 3’e kadar açık. Tel: 0 212 257 10 70
YENiKÖY’ÜN YENi YÜZÜ
MUA GELATIERI D’ITALIA: Geçen yıl İstanbul’a gelip aşık olduktan sonra Floransa’yı terk eden Elena Pallotta, Yeniköy’de Mua Dondurmacısı’nı açtı. 22 yıllık dondurma ustası İtalyan Davie’ye dükkanını emanet eden Pallotta, kullanılan doğal malzemelerle Floransalı dondurma ustalarının geleneğini devam ettirdiklerini söylüyor. Yeniköy’de deniz manzaralı 40 metrekarelik Mua’nın iki özel tarifi var. Biri ‘Bacio’ (öpücük). İtalyanların yemeği beğendikten sonra, parmak uçlarını dudaklarına götürerek ‘mua’ yapmasından esinlenen markaya gönderme yapılıyor. Bir diğeriyse ‘Crema Fiorentina’ (Floransa kreması). Bu tatsa, 1600’de ilk dondurmayı bulduğu iddia edilen Floransalı Bernardo Buontalenti’nin anısına mönüde yer alıyor. Yerel meyve ve mevsimsel tatların da olduğu Mua’da, jelato her gün taze üretiliyor. Tel: 0 212 299 84 84
SALEP SiVAS’TAN GELiYOR
KANAAT LOKANTASI: Üsküdar’da 1933’ten beri hizmet veren bu ünlü lokanta, dondurmasıyla da ünlü. Yaz kış bulunabilen dondurma çeşitleri içinde en çok kaymaklı ilgi görüyor. Koyun sütü, kaymak ve saleple yapılıyor. Geleneksel yöntemlerle hazırlanıyor. Salep Sivas’tan, koyun sütü İstanbul köylerinden günlük getiriliyor. Taze ve mevsimine uygun meyveler kullanılarak, katkısız yapılan diğer dondurmaları da seviliyor. Vişneli, portakallı ve sakızlı dondurma en popüler olanlar.
Tel: 0 216 553 37 91
GIRANDOLA DONDURMA: Arnavutköy’deki Girandola’da 70 farklı lezzet var. Mekanın şöhreti, dondurmalarının el yapımı olmasından kaynaklanıyor. Girandola çikolata-brendy, after eight, krokan karamel, creme brulee, beyaz kahve, balkabağı, portakallı kaymak, Bodrum mandalinası, kazandibi, limon sorbe, kan greyfurtu-campari sorbe, tiramisu, tarçın-elma, bitter-JB, vişne-yeşil elma, mojito, fesleğen, yeşil üzüm, karpuz gibi lezzetler sunuyor. Girandola’daki İtalyan usulü ev yapımı dondurmaları mutlaka tadın. Bağdat Caddesi’nde ve Nişantaşı Atiye Sokak’ta Şütte’nin işlettiği şubeleri de var. Tel: 0 212 265 26 29