Nazlı Mengi

Nazlı Mengi

nazli.mengi@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İntegratif tıbbın kurucusu Dr. Andrew Weil, uzun ve sağlıklı yaşamın sırlarını verdi. İşte kulağınıza küpe olacak 8 öneri

Acıbadem Sağlık Grubu, “dünya sağlığına yön veren ilk 100 kişi sıralamasında beşinci” gösterilen; integratif tıbbın kurucusu, yazdığı kitaplar bestseller olan dünyaca ünlü doktor Andrew Weil’in danışmanlığında Bodrum’da bir klinik açmaya hazırlanıyor.
Böylece alternatif tıpla batı tıbbını harmanlayan; sağlıklı olmanın köklerinin doğada yattığını vurgulayan, fiziksel beden haricindeki boyutlara da odaklanan integratif tıbbı Türkiye’ye ilk getiren isim Acıbadem Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar olacak ve Türkiye’yi yepyeni bir sağlık konseptiyle tanıştıracak.
Dr. Weil, Bodrum’da açılacak sağlık merkezinin dünyanın her köşesinden turist getireceğini ve bu girişimle Türkiye’nin integratif tıbbın nasıl hizmet edeceğini gösterecek ilk yer olacağını anlattı.
“Acıbadem New Life” markasının ve yeni açılacak kliniğin tanıtımı için Çırağan Sarayı’nda yapılan gecede Dr. Andrew Weil’in “uzun ve sağlıklı yaşamın” sırlarına ve integratif tıbba dair anlattıklarına buyurun bir göz atın...
* Dr. Weil sağlıklı yaşamın beş şartına dikkat çekiyor; bunlar doğru beslenme, düzenli egzersiz, stresi azaltmak, sosyal-entelektüel hayat tarzı ve manevi mutluluk..
* Şarap örneğini vererek insanların da yaşlandıkça iyileşebileceğini, yaşlanmanın olumlu taraflarına bakmak gerektiğini söyledi. “Yaşlandıkça sosyal hayattan uzaklaşmayın” diye de uyardı.

Kahkaha at, sağlıklı kal!
* “Kahkaha atmak” diyabete yol açan genleri olumlu etkiliyormuş. Bizim “bir kahkaha” deyip geçtiğimiz şeyin sağlığımız üzerinde iyi yönde büyük etkileri olduğunu anlattı. Şeker hastası olmak istemeyenler bol bol gülmeli anlayacağınız!
* Sağlıklı yaşam için gerekli beslenme tarzının “Akdeniz tipi beslenme” olduğunu belirten Dr. Weil; zeytinyağı, sebze, meyve, balığın (özellikle somon) bol tüketildiği, az şeker kullanılan; rafine ve işlenmiş gıdalardan, fast food’dan uzak durulan bir diyetin uzun ve sağlıklı yaşamın en önemli gereklerinden olduğunu anlattı.
* Asya etkilerini de Akdeniz diyetine eklemiş. Örneğin zerdeçal kullanımının (Bu noktada beni zerdeçal yemeye başlatan sevgili doktorum Ender Saraç’a teşekkürü borç bilirim!) çok gerekli olduğunu belirtiyor.

Protein diyetinden uzak durmak lazım
* Türkiye’de kırmızı etin çok yendiğinin, et tüketimini azaltarak balığa yönelmek gerektiğinin altını çizen Dr. Weil; hızlı zayıflattığı için çoğumuzun denediği protein ağırlıklı diyetlerin de sağlık açısından iyi olmadığını, bu tip diyetlere karşı olduğunu ve her açıdan dengeli beslenmek gerektiğini vurguluyor.
* Sağlıklı beslenmeye dikkat etsek bile eksik kalan ve ihtiyacımız olan vitaminleri; besin takviyesi olarak almalıymışız ki bunlar da; hem kalp, hem beyin için çok faydalı olan, depresyonu önleyen Omega 3 kaynağı balık yağı ile D vitamini. Türkiye’de yılın yarısında güneşsiz kaldığımız için D vitamini takviyesi şartmış.

Stres eşittir hafıza kaybı
* Stresi tam anlamıyla hayatımızdan çıkaramasak da mümkün olduğunca azaltmak lazımmış. “Stresin yaşlandıkça hafızayı büyük ölçüde etkilediğini” anlattı. Basit nefes teknikleriyle vücutta ve beyinde çok güçlü değişim ve rahatlamalar sağlanıyormuş.
Acıbadem’in Bodrum’da önümüzdeki yıl açacağı kliniği sabırsızlıkla bekliyorum. Kendimi oraya atıp bütün yenilikleri öğreneceğimden ve tabii ki hemen sizinle paylaşacağımdan şüpheniz olmasın!
Çırağan Sarayı’ndaki gecede sahne alan Orkestra Müzikal’e bayıldım bu arada. Beş kişilik orkestranın çaldığı keyifli nostaljik şarkılar eşliğinde sağlıklı ve bir o kadar lezzetli bir akşam yemeği yedik.