Doktor Can Çiftçi’yi Instagram’dan takip ediyorum; sağlıklı yaşam, beslenme ve egzersiz konularında merak ettiğim her soruya cevap bulduğum bir profili var. Can Bey, doğru sanıp uyguladığımız yanlışları da bir bir anlatıyor. Ona zayıflama konusunda çoğumuzun yanlış bildiği önemli noktaları sordum. “Yaza daha çok var, sal gitsin” demeyin, zaman çabuk geçiyor!
- ‘Aç kalınca metabolizma yavaşlar ve kilo kaybı durur’ inancı doğru mu?
Araştırmalar tam tersini söylüyor. Aç kalmak hormonal dengeyi düzenler, yağ yakımını aktive eder. Sürdürülebilir olması sebebiyle de kilo vermenizi sağlar. Üç ana iki ara öğün sistemi sadece belli hastalıklarda kullanılabilir. Zayıflamak isteyen sağlıklı insanlarda en fazla iki öğün tavsiye ediyorum.
- Yani kilo vermek için en etkili yol aralıklı beslenme mi?
Kilo vermenizi kontrol eden yegane hormon, insülin... Kandaki şekeri hücreye sokar ve hücredeki şekeri yağ olarak depolar. Hücreye enerji soktuğu için yağların yakılmasını da engeller. Mantık çok basit; insülini azaltırsak yağ yakımı hızlanır. İnsülini artıran şeyler de karbonhidrat ve sık beslenme.
Ketojenik diyetin tehlikesi
- ‘Saat 17.00-18.00’den sonra yemek yemezsen zayıflarsın’ deniyor...
Sabahtan beslenmeye başlayıp üç öğün yiyorsanız, bunların sonrasında geç saatte tükettikleriniz yağlanmaya sebep olur. Bizim sistemde kahvaltı yok, en erken öğle yemek yiyorsunuz, o zaman da akşam saatlerinde beslenme sınırı ilerlemiş oluyor. Ayrıca bir günde kaç kalori aldığınız ve bunu hangi makrolardan (Protein, karbonhidrat, yağ, şeker) aldığınız önemli. Hususi olarak gece saatlerinde beslenince, vücut onu yağa yöneltmez. Bir de gece 23.00-03.00 arasında uykuda olmak hormonal açıdan çok önemli. Bu sayede hem genç kalır, hem de yağ yakımını hızlandırabilirsiniz.
- Ketojenik diyet çok popüler oldu. Tehlikeli yanları var mı?
Ketojenik diyet, kanda yağların sindirilmesiyle ortaya çıkan ketonların artışıyla karakterize bir diyettir. Ketonları ne kadar artırırsanız, o kadar riskli hale gelirsiniz. Eğer bu beslenme şeklini sürdürecekseniz, keton seviyenizi takip etmeli ve sınırlı tutmalısınız. Doktor kontrolünde uygulanmadığında çok tehlikeli olabilir, bu şekilde birçok kişinin vücuduna zarar verdiğini gördük. İşin uzmanı olmayanların diyet listesi vermesi mantıklı değil, internetten bulunan ketojenik diyetler uygulanmamalı.