Nazlı Mengi

Nazlı Mengi

nazli.mengi@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Alp Şen Vakfı’nın bir yıldır süren yoğun çalışmasıyla İstanbul Tıp Fakültesi Alp Şen Doku Tipleme ve Genetik Araştırma Laboratuvarı 16 Mayıs’ta hizmet vermeye başladı.

Dün açılışı yapılan laboratuvarın davetiyesinde “Alp’in iyİLİK bahçesinde buluşmak dileğiyle” yazıyordu. Bu nota uygun olarak, yemyeşil bir bahçe gibi süslenen laboratuvarda kendimizi gerçekten de Alp’in hayallerinin bahçesinde hissettik.

Kan hastalıklarıyla mücadele eden ve kemik iliği ihtiyacında olan sayısız hastayı hayata bağlayacak dev projenin ayrıntılarını pazartesi günü yapılan toplantıda Ali, Begüm ve Adnan Şen başta olmak üzere, Alp Şen’in projeye önderlik eden biyoloji öğretmeni Ceyda Yılmaz ve Alp’le birlikte bu anlamlı yolda yürüyen arkadaşlarından dinledik.

Haberin Devamı

Adnan Şen, oğlu Alp’in büyük bir heyecanla bağış toplamak için oradan oraya koştururken henüz 15 yaşında olduğunu anlattı ve “Ben o yaşta çevremde kimsenin yardıma ihtiyacı var mı, yok mu mevhumunda değildim” dedi. Düşünüyorum, ben de değildim, birçoğumuz değildik. Ama Alp ve arkadaşları, okul saatleri dışında kendilerine ait olan zamanı, gezip tozmak yerine hayat kurtarmaya adamışlardı ve doku tipleme analizi kitleri alarak İstanbul Üniversitesi’ne ciddi bir katkı sağlamışlardı.

Enka iyİLİK Projesi adıyla başlayan yardım çalışmaları için kermeslere de katılan Alp’in para toplamak için yaptıklarını annesi Begüm Şen’den dinlerken hepimiz gülümsedik.

Normalde magazin fotoğrafçılarına poz vermekten hoşlanmayan, annesinin sürekli fotoğraflarının çekilmesini de hiç sevmeyen Alp, ilk kermes günü “Anne gel bizim standın önünde dur ki resim çeksinler, kameraları çağır röportaj yapsınlar, para toplamamız lazım” diye annesinin peşinden bir an ayrılmamış.

Kan bağışla, hayat kurtar!

Alp’in hayalleri ve ektiği iyİLİK tohumları şimdi çok önemli bir noktaya geldi. İstanbul Tıp Fakültesi Kemik İliği Bankası için çalışan özel bir laboratuvar ilk kez hayata geçti.

Bugüne kadar fakülte bünyesinde bir yılda sadece 500 - 1200 gönüllü vericinin doku tipleme analizi yapılabiliyordu. İstanbul Tıp Fakültesi Kemik İliği Bankası, kurulduğu 1999’dan bugüne dek, 16 yılda, 28 bin gönüllü verici sayısına ulaşabilmişti.

Haberin Devamı

Alp Şen Doku Tipleme ve Genetik Araştırma Laboratuvarı’ndan sonra ise; yeni nesil DNA analizi cihazı ve doku tipleme analiz kitleriyle yılda 16 - 21 bin arasında gönüllü vericinin doku tipleme analizi gerçekleştirilecek. Son teknolojiyle donatılan laboratuvar; hastalar için çok daha kısa sürede verici bulunmasını ve kemik iliği nakli yapılmasını sağlayacak.

Tabii ki doku bağışında bulunanların sayısının artması da çok önemli. Projenin mimarlarından Ceyda Hoca; “İnsan kendi veya bir yakını hastalanmadan doku bağışının ne kadar önemli ve kutsal olduğunu anlamayabiliyor” dedi. Türkiye’de bağış
oranı nüfusa göre çok düşük.

Oysa 18 - 50 yaş arasındaki her sağlıklı birey herhangi bir operasyona girmesi gerekmeden, sadece kan vererek dokusunun uyduğu bir hastanın hayatını kurtarabilir.

Alp Şen Vakfı, iki yıl içinde 60 bin gönüllü verici sayısına ulaşmayı hedefliyor. Bizler de kan bağışı yaparak, hem hastalara umut ışığı, hem de melek Alp’in hayaline ortak olabiliriz. Hadi!