“İyi ki yollarımız kesişti” dediğim iki harika insanla tanıştım geçtiğimiz pazar... Bayılarak okuduğum ‘Daha Çok Görüşeceğiz’ kitabının yazarı Şevin Ballıktaş’la, kitabı vesilesiyle Instagram üzerinden konuşmaya başlamıştık. Baktık ki sohbetler akıp gidiyor, “Biz en iyisi buluşalım” dedik! Sanki 100 yıldır tanışan arkadaşlar gibi hissettik görüştüğümüzde, enerjilerin tutması dedikleri...
Sonra Şevin’in kitabında da bahsettiği dostu Sertaç Taşdelen’le bir araya geldik. Sosyal medyada üçümüzün bir fotoğrafını paylaştım, baktım Sertaç’ı tanımayan yok. “Faladdin’in kurucusu değil mi o?” diye mesaj yağdı. Gazeteci damarım tuttu tabi, akıllı telefonların en popüler uygulamaları arasındaki ‘Binnaz’ ile ‘Faladdin’in hikayesini kurucusuna sordum da sordum.
Taşdelen, Bilkent İşletme Bölümü’nü bitirdikten sonra Dubai Ernst&Young’da çalışmaya başlamış. Devamını şöyle anlattı: “İyi kazançlı bir kariyerim, güzel hayatım vardı. Fakat kurumsal dünyadan memnun değildim. Özgür bir girişimci olup, bir yandan da dünyayı gezme hayali kuruyordum. ‘Bari hava değişikliği olsun’ diye Singapur’daki ofise başvurdum.
Dubai’deki veda yemeğimde kahve içerken kız arkadaşlarım, ‘Annen Binnaz Abla bize fal bakıyordu, şimdi ne yapacağız?’ diye dertlenmeye başladı! Fincanlarının fotoğraflarını çekip, anneme e-posta attım. Annem de fallara bakıp, cevap yazdı. O anda ‘Bunun neden bir uygulaması olmasın?’ diye düşündüm.”
Hayatının kırılma noktasını böyle anlatıyor başarılı girişimci... Ve Singapur’a gidiyor.
Türkiye’den sonra dünyaya açılıyor
2011’de, bir akşam Singapur’daki evinde annesiyle otururken, “Ben bu hayatı istemiyorum” diye ağlamaya başlıyor Sertaç. Annesine diyor ki; “Haydi o fal uygulamasını hayata geçirelim, sen de benim ilk falcım ol!” Böylece ‘binnazabla.com’ internet sitesi kuruluyor. İlgi kısa zamanda o kadar artıyor ki, aslında eczacı olan Binnaz Hanım, hem işine hem fallara yetişemez hale geliyor. Bir süre sonra siteyi ücretli hale getirip, yeni fal yorumcularını da sisteme ekliyorlar...
Taşdelen, ortağı Kaya Bey’le tanıştıktan sonra ise tarot, astroloji ve yıldızname gibi eklemelerle uygulamayı geliştirerek, büyük bir fal portalı yaratıyor.
Buradan elde ettiği kazanç, kurumsal hayattaki kazancıyla aynı seviyeye gelince, istifa ediyor ve mobil şekilde çalışarak beş yıl boyunca dünyayı geziyor.
İstanbul’da yerleşik düzene geçeli çok olmamış. İstifa tarihini de hâlâ ikinci doğum günü olarak kutluyor!
Şu anda Binnaz uygulamasında 500 yorumcu var ve günde ortalama bin 500 fal bakılıyor. Kahve, tarot, yazılı, sözlü ve görüntülü falların bakıldığı bol içerikli bir sistem... Bu noktada iki ortak dünyaya açılmaya karar veriyor.
Taşdelen’in sıfırdan başlayıp, zirveye ulaştığı girişimcilik hikayesini heyecan ve merak içinde dinledim. Bir yazıya sığmadı, devamı bir sonrakine...