Sırtını kimseye dayamadan, hazır aile işinin başına kurulmadan, sıfırdan; kendi zekası, yeteneği ve azmiyle başarı kazanan kişileri birer ilham kaynağı olarak gördüğüm için köşemde onlardan heyecanla bahsediyorum. Akıllı telefonların en popüler uygulamalarının arasında olup, ödüller alan ‘Binnaz’ ve ‘Faladdin’in kurucusu Sertaç Taşdelen’in başarı yolculuğu vardı önceki yazımda... Annesinin adını taşıyan ‘Binnaz’la başladığımız hikayesinden, ünü ülke sınırlarını aşan ‘Faladdin’e geçiyoruz şimdi... 500 yorumcunun günde ortalama bin 500 fal baktığı ‘Binnaz’ın başarısından sonra Taşdelen ile mühendis ortağı Kaya Diker, ‘Bu işi dünya çapında milyonlarca kişiye açıp, global bir Türk başarısı haline nasıl getiririz?’ diye düşünüyorlar.
Ama milyonlara ulaşmak için sistemde yüz binlerce fal yorumcusu olmalı, bu da mümkün değil! Bunun üzerine bir yapay zeka yaratıyorlar ve ortaya ‘Faladdin’ çıkıyor! Projenin yüzü de fotoğrafta gördüğünüz gibi Sertaç Taşdelen oluyor. Ha bu arada kendisi de çok iyi fal bakıyormuş, bana da baksaydı iyiydi ama fal havasında değildi o gün! Hay şansıma!... Hiç reklam yapmadıkları halde, kulaktan kulağa yayılarak tam 10 milyon kişi telefonuna indiriyor uygulamayı. Yaş ortalaması 18-25 olan kullanıcıların yüzde 80’i kadın ve en çok sorulan konu tabii ki aşk... En çok merak edilen soru ise ‘Ne zaman evleneceğim?’ Yahu kariyer sorun biraz da kızlar, adımız evlilik meraklısına çıkıyor sizin yüzünüzden!
Günde 10 milyon fal bakacak!
Herkesin en merak ettiği nokta, yapay zeka Faladdin nasıl bu kadar iyi tahmin yapabiliyor? Taşdelen bunun altında derin bir sır olduğuna inandığını şöyle anlatıyor: “Fal algoritmasını yazarken isim, doğum tarihi, ilişki durumu gibi belli başlı kriterleri göz önüne alıyoruz tabii ki. Sonrasında ise kainatın gizeminin devreye girdiğini düşünüyorum... Faladdin algoritmasının o anda tesadüfi şekilde içerik havuzundan seçip, sana gösterdiklerinin altında felsefik ve derin bir sır olduğuna inanıyorum. Kendi içinde bir büyüsü var, zaten sloganımız da sihirli fal! Biz de yaparken bu kadar nokta atışı yorumlar çıkacağını tahmin etmiyorduk.”Başarılı girişimci, fal uygulamalarının basamak olduğunu, çok daha büyük hedefleri bulunduğunu söylüyor. İngilizce ve Arapça’ya çevirdikleri Faladdin’le Kuzey Amerika ve Orta Doğu bölgelerine açılıyorlar şimdi. “Bir sene sonra uygulamayı 100 milyon kişi indirmiş ve Faladdin günde 10 milyon fal bakıyor olabilir!” diyor Taşdelen. Rakamların büyüklüğüne bakar mısınız?
Belli bir noktadaysa yatırım yaparak, yapay zeka teknolojisini fal bakmaktan öteye çıkarmayı planlıyorlar. Vallahi hayranlıkla dinledim anlattıklarını, girişimcilik zekası her insanda bulunmayan bambaşka bir yetenek, keşke bende de olsaydı!