Baharın ilk günleri hepimizi şaşkına çevirdi. Hava güzelken bir anda buz kesiyor, güneşliyken birden kasvete bürünüyor, aynı dalgalanmalar bedenimizde ve ruhumuzda da yaşanıyor. Ben bu ara sabahları davul gibi şişmiş halde uyanıyorum mesela, yaşadığım ödem problemini çevremde de birçok kişiden duyuyorum.
Buna da şükür, en azından mevsim geçişinde depresyona girmemişim! “Nasıl emin oldun?” derseniz; Memorial Hastanesi Psikiyatri Bölümü’nden Prof. Dr. Ercan Abay’ın depresyon belirtileriyle ilgili verdiği listeye baktım, en az beş maddeyi yaşıyorsanız depresyon çanları çalıyor demektir. Buyrun siz de kendinizi kontrol edin.
- Sıkıntılı ve kasvetli duygu durumu.
- Normalde severek yapılan günlük etkinliklere karşı ilgisizlik ve uyuyamama.
- Sık sık uyanma veya tam tersi sürekli uyku hali.
- Diyet yapmadan kilo kaybetme veya kilo alma, konsantrasyon güçlüğü, sürekli yorgun olma, huzursuzluk, suçluluk duygusu ve kendini değersiz hissetme, ölümü-intiharı düşünme...
Şu ‘diyet yapmadan kilo kaybetme’ maddesi bende olaydı iyiydi, depresyona bile razıydım valla!
İşin özü: Su, spor, beslenme
Prof. Abay depresyona karşı alınacak önlemleri de sıralamış. Sosyal olmak, dostlarla dertleşmek ruh sağlığını güçlendiriyor. Fiziksel aktivitelerin, özellikle de tempolu yürüyüşün antidepresan etkisi var. Günde 30-40 dakikalık yürüyüş tavsiye ediliyor. Kafeinli içeceklerden ve alkolden uzak durmak faydalı. Yukarıdaki depresyon belirtilerini son 15 gündür yaşıyorsanız, uzman desteği almaktan da çekinmemek lazım. Beden sağlığına gösterdiğimiz hassasiyeti ruh sağlığımıza da göstermeliyiz neticede.
Beden sağlığı demişken Acıbadem Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Edvin Murrja’nın bahar hastalıklarından korunma tavsiyelerini de sıralayacağım. Solunum yolu enfeksiyonlarına karşı bağışıklığı güçlendiren C ve D vitamini takviyesi yapın, sağlıklı beslenin, sıklıkla elleri yıkayın, hasta kişilerden de koşarak kaçın! (Eliyle ağzını kapatmadan üzerimize hapşıranlar da o ellerini kullanmayı öğrensin artık!)
Bahar alerjisi olanlar ağaç ve çiçeklerin yoğun olduğu yerlerden uzak durmalı, evde toz tutan eşyaları kaldırıp sık sık temizlik yapmalı. Alerji ilaçları da gerekebiliyor tabii. Baharda artış gösteren mide ve bağırsak hastalıklarından korunmak için bol su içmek, sebze ve meyvelerin iyi yıkandığından emin olmak, hafif beslenmek tavsiye ediliyor. Bahar yorgunluğu için de su içmek, dengeli beslenmek, egzersiz yapmak gerekiyor. Bakıyorum da bol su, dengeli beslenme ve spor üçlüsü neredeyse her sorunun ilacı! Haydi bakalım bahar, sen mi büyüksün yoksa biz mi!