Cadde‘Gitmek’in yönetmeni Karabey: Sansürü gazetecilerden öğrendik

‘Gitmek’in yönetmeni Karabey: Sansürü gazetecilerden öğrendik

11.11.2008 - 12:58 | Son Güncellenme:

.

‘Gitmek’in yönetmeni Karabey: Sansürü gazetecilerden öğrendik

KARS'ta, 14'üncü Gezici Festival kapsamında devam eden 3'üncü Uluslararası Altın Kaz Film Festivali'ne katılan ‘Gitmek’ filminin yönetmeni Hüseyin Karabey, “Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın İsviçre'de uygulamaya kalkıtığı sansürü gazeteciler sayesinde öğrendik. Kim bilir daha ne sansürler uygulandı bu ülkede biz öğrenemedik” dedi.
Ankara Sinema Derneği'nin Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kars Belediyesi'nin katkılarıyla düzenlediği 14'üncü Avrupa Filmleri Festivali/Gezici Festival ve bu kapsamda yapılan 3'üncü Uluslararası Altın Kaz Film Festivali devam ediyor. Festivalde yönetmenliğini Hüseyin Karabey'in yaptığı ‘Gitmek’ adlı film büyük ilgi gördü. Dün akşam yönetmen ve oyuncuların katılımıyla gösterilen filmi izlemek için yüzlerce sinemasever saatler öncesinden sinema salonu girişinde sıra bekledi. 300 kişilik salonda yaklaşık 400 kişi film izledi. Bazı izleyiciler koltuk aralarında otururken, bazıları da ayakta izlemek zorunda kaldı.
Filmin sonundaki söyleşiye katılan yönetmen Hüseyin Karabey ile oyuncu Ayça Damgacı, izleyicilerin sorularını yanıtladı. Bir izleyicinin, İsviçre'de yapılan ve Türkiye'nin konuk olduğu ‘Culturescapes-Türkei’ festivalinde Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sansür uyguladığı iddialarını sorması üzerine Karabey, “Kim bilir daha ne sansürler uygulandı bu ülkede, biz öğrenemedik” dedi.
Olayı gazeteciler sayesinde öğrendiklerini belirten Karabey, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın kendisine destek olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Hiçbir zaman bana ‘Şunu çıkarırsan para veririz’ demediler iki yıl boyunca. Zaten deselerdi almazdık ve çekimlerimize devam ederdik. Çok da memnun kaldılar süreçten. Bu da beni gururlandırdı. Ama Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sinema kulübü değil de tanıtma fonundan bir bürokrat çok aptalca, bence çok provokatif bir açıklamayla, sanki bugünlerin mesajı gibi, bugünleri düşünüyorum çok denk düşüyor, Türkiye'ye değil üstelik, İsviçre halkına sansür uygulatmaya çalışmış. Ne yazık ki festival başkanı da kabul etmiş. Ama oradaki sinema salonları ve gazeteciler filmin programdan çıkarıldığı ayrıntısını birden bire fark etmişler. Üzerine gidince bu sansürü biz de öğrendik. Yani onların mücadelesi olmasaydı biz de öğrenemezdik. Sinema sahipleri ‘Siz göstermezseniz de biz göstereceğiz’ diye direnişe geçti. Şimdi daha fazla gösterim olacak İsviçre'de. Bakanlık da ‘Bizim filmle bir derdimiz yok’ demeye başladı. Ama onların sayesinde bu tür sansür biçimlerini de öğrenmiş olduk. Çünkü bizim bildiğimiz doğrudan mahkeme kararıyla ‘bu film gösterilemez’ diye bir sansür var. Bir de para tehdidiyle yapılan sansür var. Bu çok önemli, bunu ön plana çıkaracağız.”
13 Kasım günü Altın Kaz Ödülü'nün verilmesiyle 14'üncü Gezici Festival Artvin'deki sinemaseverlerle buluşacak.