09.06.2021 - 09:35 | Son Güncellenme:
Henüz 14 yaşında yayınladığı videolarla milyonlarca kez dinlenen, Youtube'tan müzik dünyasına transfer olan Ece Mumay, Milliyet Instagram hesabından canlı olarak yayınlanan 'Melis Baştuğ ile Haftanın Konuğu' programına konuk oldu.
‘Peri’ adlı en yeni teklini müzikseverlerle buluşturdun. Sözleri sana ait olan ‘Peri’nin izlenme oranları çok iyi gidiyor.
Bir projeyi çıkarmadan önce dinleyiciyi büyük bir beklentiye sokmaktan hiç hoşlanmam. Bunu çoğu zaman yapmaktan da kaçınmışımdır. Ama bu şarkıyı yaptığım günden beri bu kadar güzel tepkiler alacağımı bildiğim için dinleyicilerimle bir ay öncesinden geri sayım yapmaya başlamıştım. Bütün ekip çok emek verdik, hakikaten birkaç gün önce yayımlamamıza rağmen dinleyiciden çok güzel tepkiler alıyorum. Müziğimi hep kendim için yaptım. Hayatım boyunca siparişe dayalı şarkı çıkarmadım. Bana verdikleri destek ve benimle heyecanla şarkımı bekleyip gün saydıkları için dinleyicime çok teşekkür ederim.
Youtuber olarak çıktığın bu yolda müzisyen kimliğinle genç yaşta çok iyi projelerde yer aldın. Kendini ne kadar şanslı görüyorsun? Yeni nesil Youtuber'lar için neler düşünüyorsun?
Ben Youtuber iken Youtube'ta müzik yapan Türk sayısı 5-6 kişiydi. Ben aralarından daha rahat sivrilebildim. Bizim dönemimde birkaç kişiydik. Feride Hilal Akın da bunların arasındadır. Şu zamana nazaran o dönemde havuz dardı, şimdi ise çok daha fazla isim var. Benim zamanımdaki yarış ile bu zamandaki yarış bir değil, o zaman daha kolaydı.
Para ile tıklanma sahibi olmak ne kadar doğru?
Ne kadar doğru buluyoruz tartışılır. Siparişe dayalı müzikte ruh olmuyor, içinizden gelerek bir şey üretemiyorsunuz. Ne oluyor? Sahte duyuluyor ve bu yüzden karşı tarafa geçmiyor. Adını bir yere kadar duyurabilmek için yapılmasına bile karşıyım. Gerçekten bunlara ihtiyaç duyulmaması gerekiyor. Magazin tarafına baktığımızda genelde müziği satmayanlar, ilgi çekmeyen insanlar bu işlere başvurmak zorunda kalıyorlar. Müziğin sattığı zaman, ilgi gördüğün ve samimi bir şekilde dinleyicinle ilişki kurabildiğin takdirde bu tarz şeylere gerçekten ihtiyacın olmuyor.
Magazini yakından takip eder misin? Hangi olaylar ilgini çeker?
Mesleğim gereği de olsa magazini sık takip eden birisi değilimdir. Ben de herkes gibi sosyal medyayı yakından takip eden birisiyim, birçok haber önüme düşüyor.
Son dönemde en çok hangi haber önüne düşüyor?
Şeyma Subaşı ile ilgili sağda solda çok haber görüyorum. Bu beni bıktırır mı? Hayır! İnsanların özel hayatı beni ilgilendirmez.
Yabancı magazinle aran nasıl?
Son zamanlarda Jennifer Lopez ve nişanlısı ile ilgili yaşananlar çok ilgimi çekmiştir, zaten kendisinin hastasıyımdır. Küçüklüğümden beri Mariah Carey’i çok sıkı takip edip, çok dinlemişimdir. Vokal olarak çok örnek aldığım birisi, Christina Aguilera da öyle. Bu isimleri kendime hep idol olarak görmüşümdür. Müziğiyle var olmuş, başka şeylere ihtiyaç duymamış, teknik müzik bilgileri ve eğitimleri olan sanatçılar.
‘Galaksi’ şarkının 212 milyon kez tıklanması ve başarısı için neler söylersin?
Son 4-5 senedir gerçekten kulağa hitap eden, akılda kalan eski popu uyandıran Türkçe pop şarkısı maalesef yok. Akılda kalıcı sözler olmuyor. Belki bazılarının üretimi tıkandı, belki bu dönemde yazamıyorlar. İnsanlar Serdar Ortaç ve Demet Akalın zamanındaki Türkçe popu arar oldu. 'Galaksi' aranjmanındaki şarkılar çok ilgi görüyor. Neden? İnsanı mutlu ediyor ve dans ettiriyor. İnsanlar 90’lar ve 2000’li yılları arar oldu.
Sezonlar boyu bir diziye bağlanmak mı tercihin olur, yoksa anlık izleyip bitirenlerden misin?
Büyük bir odak sorunum var. İki saat boyunca bir filmi çok zor izlerim, o yüzden 40 dakikalık dizileri daha çok tercih ediyorum.
Okul yıllarında sıkıntı yarattı mı?
Evet, iki saat boyunca ders çalışamazdım. 40 dakika aralarla hep çalışmışımdır.
Yeni nesil olarak müzik piyasasında eksiklikler görüyor musun?
Bence en büyük sorun şarkılarda sözler birbirini tekrar eder oldu. ‘Peri’ şarkısının sözlerini ele alalım, bir anlam bütünlüğü var mı? Belki yok bunu savunamam ama ben bu şarkıda nasıl bir strateji uyguladım, orijinalindeki Özbek kelimelerdeki fanatiği yakalamak zorunda olduğum için aslında o şekilde çevirmek zorunda kaldım. 'Galaksi' şarkısını ele alacak olursak sözler dolu dolu bir dizeye bağlı ve bir hikâye anlatılıyor. Türkçe pop ve rap müzikte sözler hep aynı. Özellikle slow parçalarımda bu metodu uyguluyorum. Ben şiirlerimi genelde şarkıya çeviririm, 'Galaksi' de bir şiirdi. O yüzden bu metot bana daha sağlıklı, daha anlaşılır sözler yazmayı öğretti.
Zor bir gençlik yılları yaşayan jenerasyondansın. Pandemi sürecinden nasıl etkilendin?
Gençliğimden önce, kariyerimin en beğenilen şarkısını pandemi döneminde yazdım. Hiç evde oturmamam gereken dönemde evde oturdum. Bu beni manevi olarak çok etkiledi. ‘Peri’ şarkısını geçen sene kasım ayı gibi bitirmem gerekirken bitiremedim, çünkü yeni şarkı yazacak motivasyonumu çok geç kazandım. Bu sene de biraz öyle gidiyor. Önümüzdeki senelerde inşallah güzel konserler yaparız.
‘Müzik susturulamaz’ diyen Redd grubunun, sosyal mesafeli Maçka Parkı'nda verdiği açık hava konseri epey ilgi çekerken, bazı eleştirilere de maruz kaldı. Ne düşünüyorsun?
Müzik kesinlikle susturulamaz. Ben sonuna kadar destekliyorum. Çünkü sen bir yerde kapanmaya çalışırsın, herhangi bir yerde tekrar açığa çıkar. Müzik paylaşılarak yayılan ve anlam kazanan bir şeydir. Çok büyük sıkıntıda olan arkadaşlarımız var. Bu sıkıntılar umarım en yakın zamanda biter. Bu konuda zaman zaman kendi fikirlerimi de sosyal medyadan dile getiriyorum.
En yeni projelerin?
Öncelikle ‘Peri’ şarkısına gösterilen ilgi için gerçekten çok teşekkür ederim. Yakın bir dönemde başka bir şarkı daha yazdım. Ağustos ayında yayımlamak istiyorum. Yaz ayını bir yaz şarkısıyla kapatmayı diliyorum.