Dr. Jan Klod Kayuka

Dr. Jan Klod Kayuka

jan.klod@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

YAZIN GIDA ZEHİRLENMESİNE DİKKAT
Gıda zehirlenmesi, genellikle hafif geçirilmekle birlikte, ölümcül de olabilen yaygın bir hastalıktır. Kişi, bakteriler veya toksinlerle bozulmuş yiyecek veya içecekleri tükettiğinde zehirlenme meydana gelir. Çok sık olmamakla beraber besin zehirlenmesine kimyasallardan gelen toksinler ya da böcek ilaçları da neden olabilir. Bir yiyecek veya içeceğin bozulmuş olduğunu söylemek zordur. Çünkü görüntü, koku ve tatta herhangi bir değişiklik meydana gelmemiş olabilir. Besin zehirlenmesi tek bir kişiyi ya da aynı bozulmuş yiyecekten yemiş bir grup insanı etkileyebilir.
Her bir besin zehirlenmesi sebebinde, kuluçka süreleri farklıdır. Bazı zehirlenmelerde belirtiler, 30 dakika ila bir saat içinde görülürken, besin zehirlenmelerinin çoğunda
12-48 saat içinde meydana gelir. Diğer türlerde ise belirtilerin görünmesi için birkaç günle bir haftaya kadar süre geçmesi gerekir.
Besin zehirlenmeleri, halk sağlığını yakından ilgilendirir. Özellikle yaz aylarında artan, yaygın hastalıklardan biridir. Çoğunlukla hafif seyirli ve kısa süreli hastalıklardır fakat zehirlenmeye yol açan besinler ve kişiyle ilişkili bazı faktörler, hastalığın zaman zaman daha ağır seyretmesine hatta ölümcül olmasına yol açabilir.
Besin kaynaklı hastalığa herkes yakalanabilir, ancak bazı kişiler daha duyarlıdır: Bebekler, çocuklar, gebeler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler.
Özellikle yaz aylarında artan hava sıcaklığıyla beraber insanların sıvı ihtiyacı artar ve daha fazla su tüketirler. Sıcak yaz günleri mikroorganizmaların çoğalmasını kolaylaştırır, dolayısıyla açıkta satılan gıdalar daha çabuk bozulur. Mikroorganizmalarla kirlenmiş sıvıların içilmesi veya besinlerin yenmesi sonucunda gelişen, kusma ve ishalle seyreden ‘gıda zehirlenmeleri’ en sık yaşanan rahatsızlıklar arasındadır.

Haberin Devamı

Belirtileri nelerdir?
En yaygın görülen belirtiler, sindirim yolunun (mide ve bağırsak) enflamasyonundan kaynaklanan kusma, karın ağrısı ve ishaldir. Sebebe bağlı olarak, belirtiler dahilinde
ateş-üşüme, kanlı dışkılama, kas ağrıları, halsizlik ve bitkinlik de sayılabilir. Nadir olgularda, besin zehirlenmesi sinir sistemine zarar verecek kadar ciddi olabilmektedir. Ekstrem olgularda felce, hatta ölüme neden olabilir.

Haberin Devamı

Hekime başvurmak
- Kanlı ishaliniz varsa
- İshalle birlikte boyun sertliği, şiddetli baş ağrısı veya ateş varsa
- Zehirlenme belirtileriniz iki günden fazla devam ediyorsa, doktora başvurun.

Tanısı nasıl konur?
Hastaneye kaldırıldıysanız, doktor tansiyon, nabız, solunum hızı ve sıcaklık da dahil olmak üzere sizi fizik muayeneden geçirir. Ne kadar sıvı kaybına uğradığınız değerlendirilir ve karın bölgeniz de muayene edilebilir. Birkaç kişi aynı yiyecek-içecekleri tüketmiş ve aynı belirtileri gösteriyorsa, tanı koymak daha kolay olur.
Sizden dışkı veya kusmuk örneği alınarak, kan ya da mukus içerip içermediğine bakılabilir. Örnek, daha sonra gıda zehirlenmesinin nedeninin tam olarak anlaşılabilmesi için ileri
tetkike gönderilir.

Tedavisi...
Gıda zehirlenmesi vakalarının çoğu doktora gitmeden birkaç gün içinde geçer. Ancak rahatsızlık birkaç günden fazla sürerse, dışkınızda kan, sarı ya da yeşil renkli mukus varsa veya gebeyseniz tıbbi yardım almanız gerekir. Ayrıca gıda zehirlenmesi geçirenin çok yaşlı ya da bebek olması halinde de doktora gidilmelidir. Bazen belirli bakteriyel enfeksiyonlar için size antibiyotik verilebilir.
İyileşme zamanı enfeksiyon türüne, yaşınıza, sağlık durumunuza ve başka bir hastalığınızın olup olmamasına bağlıdır. Mideniz bulanıyor veya kusuyorsanız herhangi bir şey yemeyin. Midenizin bulanıyorsa bir saat süreyle dinlendirin ve ardından küçük yudumlarla su içmeyi deneyin. Düzenli su içtiğinizden emin olun veya eczanelerde satılan sıvı kaybını giderici tozlardan satın alın.

Haberin Devamı

YAZIN GIDA ZEHİRLENMESİNE DİKKAT
Besin zehirlenmelerinden nasıl korunuruz?
- Besinleri güvenilir yerlerden satın almaya özen gösterilmeli.
- Her türlü gıda maddesi satın alırken etiket bilgisi okunmalı, üretim ve son kullanma tarihine, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’ndan üretim izni olup olmadığına ve saklama koşullarına dikkat edilmelidir.
- Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri kesinlikle kullanılmamalı.
- Kırık, çatlak, dışı kirlenmiş yumurta satın alınmamalı ve kullanılmadan önce mutlaka yıkanmalı.
- Konserve satın alırken, alt ve üst kapakları şişkin, kutusu hasar görmüş, kapağı gevşemiş ve son kullanma tarihi geçmiş olanlar kesinlikle satın alınmamalı.
- İçme sularının güvenilir kaynaklardan satın alınmasına özen gösterilmeli, güvenilirliğinden emin olunmadığında kaynatıldıktan sonra içilmeli.
- Özellikle yaz aylarında dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalı.
- Yiyecekler satın alındıktan sonra açıkta ve oda sıcaklığında bırakılmamalı, tüketilene kadar buzdolabı ısısında muhafaza edilmeli.
- Çiğ besinlerle pişmiş yiyecekler birbirine temas etmeyecek şekilde üzerleri kapalı olarak muhafaza edilmeli.
- Sebze ve meyveler iyice yıkandıktan sonra tüketilmeli.
- Mümkünse yemekler günlük olarak hazırlanmalı, artan yemeklerde yeniden ısıtma söz konusu olacaksa bir kereden fazla tekrar ısıtma işlemi yapılmamalı.
- Kırmızı et, tavuk, balık, süt ve ürünleri gibi kolay bozulabilen riskli besinler, uygun süre ve sıcaklıklarda pişirilmeli, pişmiş yemekler oda sıcaklığında bir
saatten fazla bekletilmemeli.