Çeşitleri..
Akciğer embolisi (Pulmoner embolizm): Akciğerde yer alan pulmoner arterlerden en az birinin tıkanmasıdır. Pulmoner arter, akciğerin en büyük besleyici arterlerinden biri olma özelliğini taşır.
Farklı nedenlere bağlı, akciğer arterleri (atardamarlar) tıkanabilir.
Beyin embolisi: Kan pıhtısının beyne gitmesi, geçici bir iskemik inmeye neden olabilir. Kol ya da bacaklarda ani hissizlik, baş dönmesi ve çift görme tipik belirtileridir. Kısmi ya da tam felce yol açabilir.
Retinal emboli: Kan pıhtılarının gözün retinasını besleyen bazı küçük damarları tıkamasıdır. Ani körlüğü beraberinde getirebilir.
Yağ embolisi: Obez kişilerde görülme olasılığı daha yüksek olan bu durumda, kan dolaşımına kemik iliği parçacıkları sızar. Pulmoner embolinin nedeni, bacaklardan ya da vücudun diğer kısımlarından akciğerlere kan pıhtılarının gitmesidir.
Pıhtılar, akciğerlerdeki arterlerin (atardamarlar) içinde sıkıştığında, kişide emboli görülür. Bazen de kan pıhtıları dışında başka bir materyal kümesi de tıkanıklığa neden olabilir. Hızlı tedaviyle embolinin yol açabileceği ölüm riski azaltılabilir.
Pulmoner belirtileri
- Aniden ortaya çıkan nefes darlığı
- Kalp krizi geçiriyormuş gibi hissettiren ciddi göğüs ağrısı. Özellikle yemek yerken ya da öksürürken şiddetlenebilir.
- Kanlı, balgamlı ya da kansız öksürük
Risk faktörleri
- Ailede pulmoner embolizm görülmesi
- Kalp yetmezliği ve ritim bozukluğu gibi kalp damar rahatsızlıkları
- Yumurtalık, akciğer ve pankreas kanseri
- Daha önce ameliyat geçirmiş olma
- Ameliyat ya da yolculuklar nedeniyle uzun süre hareketsiz kalma
- Sigara içmek
- Aşırı kilolu olmak
- Doğum kontrol hapı kullanımı
- Gebelik
Uzmanlar, en büyük özelliği herhangi bir belirti ve şikayet göstermeden beklenmedik anda olan ani ölümlerin birinci sebebinin kalp-damar tıkanıklıkları ve damar sertliği olduğunu belirtiyor.
İkincisi ise beyin kanaması... Kaza, travma, zehirlenme ve intihar gibi doğal olmayan sebeplerle ortaya çıkanlar, bunun dışında...
Kalp hastalığı haricinde ani ve büyük çaplı beyin kanaması, akciğer embolisi (akciğere özellikle bacak damarlarından pıhtı gelmesi), zatürre, iç organlardaki damarların, ani olarak kendiliğinden yırtılması (aort anevrizması), menenjit, büyük çapta mide-bağırsak kanamaları, zehirlenmeler, ilaç reaksiyonları, arı sokması gibi olaylar, ani-şiddetli enfeksiyonlar ve karaciğer hastalıkları da ani ölümlere yol açabiliyor.
Ne kadar sürer?
Doktor tarafından reçete edilen ilaçların en az altı ay boyunca kullanılmaları gerekir. Daha sonra hastadaki kanama riski doktor tarafından değerlendirilir ve hekim, yeni bir ilaç reçete edebileceği gibi tedaviyi de sonlandırabilir.