Hemen her yaşta ve herkeste cilt kuruluğu problemi görülebilir. Çoğu kez nemlendirici kullanmak, sorunu çözer ancak bazı durumlarda bir uzmandan yardım almak gerekir. Tıpta, kserozis olarak adlandırılır. Kuruluk, aşırı diyebileceğimiz bir boyuta vardığında, egzamaya işaret eder. Kuru cilt ayrıca diyabet, tiroid veya kötü beslenme gibi başka sorunlarla da ilişkili olabilir.
Egzama, ciltte iltihap geliştiği anlamına gelir ve kaşıntıyla birlikte yama şeklinde pullanma ortaya çıkar. Sertleşme, çatlama ve kül rengi bir görünüm meydana gelebilir. Kuru cilt çatladığında, mikroplar da kolayca deriden içeri sızar. Ardından enfeksiyon gelişir.
Pek çok nedeni olabilir
Kuruluk, cilt çok fazla su veya yağ kaybettiğinde görülebilir. Bazı kişilerin derisi diğerlerine göre daha kurudur. Bu problemin en çok rastlanan nedenlerini sıralamaya çalışalım:
1-Yaş: Yaşlandıkça cildimiz incelmeye ve kurumaya başlar. Yaşla birlikte metabolizma değişir, ciltte yağ bezleri daha az çalışır. Deri, esnekliğini ve nemini yitirmeye başlar. 40’lı yaşlardan itibaren her gün iyi bir nemlendirici kullanmaya başlamak gerekir.
2-İklim: Çöl benzeri kuru bir iklimde yaşayanlar, cilt kuruluğuyla daha sık karşılaşır. Aynı zamanda soğuk ve kuru hava da cildi kurutur. Hem kuru hava hem de iç mekanlardaki nemi azaltan ısıtıcılar da faktörler arasındadır. Yaz aylarında ise klimaların benzer bir etkisi vardır. Kısaca, havadaki veya bulunduğunuz ortamdaki nem azaldıkça, şikayetler artar.
3-Güneş: Güneş, cildi kurutur ve ışınlar derinin daha alt katmanlarına ulaşarak, kırışıklık ve sarkma gibi başka zararlara da yol açabilir.
4-Cilt hastalıkları: Çocuklukta egzama benzeri bir sorunla tanışmış kişiler, yetişkinlik döneminde cilt kuruluğu problemi yaşayabilir. Sedef, bunlardan biridir.
5-Hormonal değişimler: Kadınlarda menopoz döneminde ya da tiroid hastalıklarının varlığında, hormon seviyelerindeki dengesizlikler, cildin nem oranını etkileyerek kuruluğa sebep olabilir.
6-Kullanılan ilaçlar: İdrar söktürücüler veya harici olarak kullanılan çeşitli kremler cilt kuruluğuna yol açabilir. Tedavi tamamlandıktan sonra ilacın kullanımı bırakıldığında, cilt de düzelecektir.
7-Meslek: Hemşire ve kuaför gibi gün içinde cildi suyla sürekli temas eden kişilerde kuruluk görülebilir.
8-Yüzmek: Bazı havuzlarda klor miktarı çok fazladır ve bu da cildi kurutabilir.
Nasıl teşhis edilir?
Cildinizdeki kuruluğun bir hastalık belirtisi olup olmadığını anlamak için iç hastalıkları uzmanına veya dermatoloji hekimine muayene olmanız gerekir. Şikayetin ne zaman başladığı ve başka belirtilerin eşlik edip, etmediği gibi bazı sorularla, doktorunuz durumu netleştirecektir. Altta yatan bir sağlık sorunu nedeniyle cildinizin kuruduğundan şüphelenirse, bazı testler yaptırmanızı isteyebilir.
Tedavi seçenekleri
Nemlendirici: Gün boyunca sık sık nemlendirici sürmek, cildi rahatlatacaktır. Deri, böylece yumuşak kalır ve çatlamaz. Çeşitli mağazalarda veya eczanelerde pek çok farklı vücut nemlendiricisi bulunmaktadır. Bunların içerdiği maddeler farklılık gösterebilir. En uygun olanını doktorunuz tavsiye edecektir.
İlaçlar: Cilt kuruluğu aşırı bir seviyedeyse, doktorunuz ilaç önerebilir. Bunların içerdiği kimyasallar kaşıntı, kızarıklık veya şişlik gibi şikayetleri gidermeye yardımcıdır.
Alışkanlıkları değiştirmek: Bütün gün suyla temas ettiğiniz için elleriniz kuruyorsa, eldiven takmak, sık sık nemlendirici kullanmak veya mümkünse bir süre bu uğraştan vazgeçmek gibi çeşitli değişiklikler de sorunu çözebilir.
Önlemek için bunları yapabilirsiniz
- Sıcak su kullanmayın: Banyo yaparken, ılık su tercih edin. Sıcak su, cilde nemini veren doğal yağları daha çabuk azaltır.
- Kozmetik ürünlere dikkat: Sabunlar ve alkol içeren hijyen ürünleri, cildi kurutabilir. Daha çok parfümsüz, alkolsüz ve nemlendirici özelliği bulunan ürünlere yönelmelisiniz. Hijyen bakımından rağbet gören antibakteriyel sabunlara da dikkat edin.
- Duşta uzun kalmayın: Eğer her gün duş alıyorsanız, suda kaldığınız süreyi 10 dakikayla sınırlandırın. Daha fazlası, cildin susuz kalmasına yol açabilir. Cilt kuruluğu sorunu olanların, günde bir kereden fazla duş almaması önerilir.
- Nem cihazı kullanın: Evinizdeki havayı nemli tutmanız, cildinizin kurumasını önler.
- Soğuk havaya dikkat: Soğuk ve kuru hava, cilt kuruluğu şikayetinin başlıca nedenleri arasındadır. Soğuk havada ellerinizi ve yüzünüzü örtmeye özen gösterin. Bu şekilde dudak ve el çatlamalarının önüne geçebilirsiniz.
- Yüzünüze özen gösterin: Eğer cildinizçok kuruysa, sabun veya benzeri bir ürünle, yüzünüzü günde sadece bir defa, geceleri temizleyin. Sabahları ise soğuk suyla yıkayın.
- Susuz kalmayın: Alkol alımı ya da fazla terleme gibi nedenlerden dolayı vücut su kaybettiğinde, bol bol sıvı alın.
- Giysilerinize dikkat edin: Cildin nefes almasını sağlayacak pamuklu ve ipekli kumaşlar, derinin tahriş olmasını ve kurumasını önler. Giysiden söz açılmışken, kullandığınız deterjanın da boya veya parfüm içermemesi önerilir.