Cüneyt Sadıç

Cüneyt Sadıç

csadic@destinationsforever.com

Tüm Yazıları

Okullar kapanıyor, sınavlar bitti bitecek. Kısaca o çok özlenen tatile şunun şurasında birkaç gün kaldı. Eh malum, pandemi nedeni ile son birkaç yıldır yurt dışı tatilleri unutmuştuk. Bu yıl çok fazla olmasa da yurt dışında tatil yapmayı düşünenler var. Dolayısı ile yurt dışı seyahatlerimizi planlarken dikkat etmemiz gerekenleri bir hatırlayalım dedim. İlk bölüm aşağıda.

İlk adım pasaport

Pasaportunuzu kontrol edin. Pasaportlarının süresinin bittiğine havaalanında farkına varan kişilerin sayısı az değil. Unutmayın pek çok ülkeye girişte en az altı ay geçerli ve en az iki sayfası boş olan pasaport istenmekte. Yıpranmış bir pasaportla vizeniz olsa dahi sınırdan geri çevrilmeniz mümkün. Oldu ya süresi bitmiş http://randevu.nvi.gov.tr adresinden hemen randevunuzu alın. Başvurunuzu takiben genelde bir hafta-10 gün içinde PTT ile elinizde olacaktır. Ama siz yine de pasaport konusunu son dakikaya bırakmayın.

Haberin Devamı

Vizeler

Türk vatandaşları 2022 yılında 50’den fazlaya ülkeyi vizesiz, 30 a yakın ülkeyi kapıda alacağı vize ile, 20’ye yakın ülkeyi ise e-vize alarak gezebilmekte. Güncel listeye www.mfa.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
Tatilinizi planladığınız ülke vize uyguluyorsa başvurunuzu mutlaka en az bir ay önceden yapın. Schengen vize rejimi yönetmeliği uyarınca, Schengen vizesi ilk defa kullanılırken vizenin alındığı ülkeye giriş yapma zorunluluğu bulunmakta. Eğer birkaç ülkeyi kapsayan bir gezi planlıyorsanız, vizenizi ilk giriş yapacağınız ülkeden almanız gerekmekte. Bu kurala uymadığınız takdirde, geri dönebilirsiniz. Aman dikkat…

Vize alamadım, ne olacak?

Unutmayın vize alamamanız tur ücretinin iadesi için kabul edilir sebep değil. Acenteler satın aldığınız tura ait ödemeleri hareket tarihinden belirli bir süre önce yurt dışına ödemek zorunda oldukları ve bu ödemeleri de geri almaları mümkün olmadığı için size de tur ücretini iade edemez ya da ciddi kesintiler yaparak ederler. Önce vize işini halledip, sonra rezervasyon yaptırmak en iyisi.

Belgeler kaybolursa

Pasaportunuzu alır almaz numarası, veriliş tarihi ve yeri, bitiş tarihini de içeren resimli sayfa ve vize sayfaları, kimlik, kredi kartları, rezervasyonlar, uçak biletleri, seyahat/sağlık sigortası ile banka, sigorta, seyahat acentanız, kalacağınız otel, tur lideriniz, yerel rehberiniz, acil durumlarda aranmasını istediğiniz kişiler ve gideceğiniz ülkedeki Türk Büyükelçiliği ve konsoloslukların telefon numaralarının, üçer kopyasını yapıp, birini yanınıza alın, diğerini farklı bir çantanıza koyun, sonuncusunu ise rahat ulaşabilecek bir tanıdığa bırakın. Pasaportunuzu kaybeder ya da çaldırırsanız dönmek için mutlaka bir geçici seyahat belgesine ihtiyacınız var. İşte böyle bir durumda bu fotokopiler ile en kısa sürede en yakın dış temsilciliğimize, eğer yoksa en yakın polis merkezine başvurmanız gerekmekte.

Haberin Devamı

Önce sağlık

Kovid-19’un pençesinden kendimizi daha yeni kurtardık. Bu seferde maymun çiçeği virüsü ortalığa çıktı. Bakalım daha neler göreceğiz. Dolayısı ile yurt dışına çıkmadan önce mutlaka Sağlık Bakanlığı’nın www.seyahatsagligi.gov.tr isimli bir web sitesi inceleyip, uyarıları okuyun ve varsa gerekli aşıları gitmeden tamamlayın. Ücretsiz üye olabileceğiniz www.iamat.org ise seyyahlara sağlık konusunda güvenilir bilgi sunan ve ihtiyaç olduğunda da destek alabileceğiniz kâr amacı gütmeyen uluslararası bir kuruluş.
Unutmadan, sürekli kullandığınız ilaçlarınız için, doktorunuza reçete yazdırıp, hem reçeteyi hem de ilaçlarınızı ama kutuları içinde ve yedekli olarak yanınıza alın. Özel bir sağlık sorununuz varsa, doktorunuzdan, rahatsızlığınızı anlatan, kullandığınız ilaçları, dozajlarını ve iletişim bilgilerini de içeren İngilizce bir belge alın. Seyahat uzun ise diş hekiminize de bir uğrayın.
Özel sağlık sigortanız varsa bağlantıya geçip, yurt dışı kapsamını öğrenin.
Devamı önümüzdeki hafta…